Művészet otthonról?

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Korábbi cikkeink során számos ötletet hoztunk nektek azzal kapcsolatban, miképpen tudtok otthoni keretek között múzeumba „járni”.  Ezeket az ajánlásokat itt, itt és itt érhetitek el. Mostani írásunkban kizárólag a Magyar Nemzeti Galéria, valamint a Szépművészeti Múzeum digitálisan elérhető tartalmait ajánljuk a figyelmetekbe.

 

A Magyar Nemzeti Galéria tartalmai egyértelműen azzal a gesztussal vannak jelen – melyet néhol jeleznek is –, hogy a társadalom apraja-nagyja ne felejtse el milyen múzeumba járni és önmagával a művészettel – festményekkel, szobrokkal vagy egyéb zsánerű alkotásokkal – találkozni. A Hangos Múzeum egy korábbi, a múzeum kiállításához készült – Csak tiszta forrásból. Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső (1908 – 1984) művészetében –, ahol Lackfi János József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító tizenöt képhez írt verseket – Tizenöt Korniss-vers címmel jelentek meg a művek –, melyeket a hangos múzeumban a galéria múzeumpedagógusai olvasnak fel. Ajánljuk figyelmetekbe a két különböző művészeti ág egymásra történő izgalmas és reflexív gesztusát, melynek során Korniss, aki a hazai neoavantgárd egyik képviselője és Lackfi egyedi világa találkozik egymással.

A Digitális Múzeum fül alatt további kvízeket, tartalmakat találhatunk. Az MNG, valamint a Szépművészeti Múzeum Digitális Múzeum programjában azonban további értékes tartalmakat lelhet a látogató. A Változatok a realizmusra – Munkácsytól Medgyánszkyig című virtuális kiállításon a térben járva megtudhatunk sok-sok háttérinformációt, melynek edukációs mivoltát nem lehetséges elhanyagolni. Az MNG, valamint a Szépművészeti szintén közös virtuális tárlata pedig a Magyar tájak: „Lépjenek be, járják be hazát a nemzeti festészetünk legnagyobb mestereink munkáin keresztül.” – Invitálják a szervezők a látogatókat. Az Útvonaltippek menü alatt pedig szintén egy-egy tematikus gyűjtést járhatunk be: Az irodalom nyomában, A zene nyomában, vagy éppen a Szerelem című túrákra invitálnak bennünket a készítők. Az utóbbi hívóképe Berény Róbert ikonikus Csellózó nő című festménye: „Az útvonal során több típusú szerelmet ábrázoló képpel találkozunk, úgymint a beteljesült vagy a végzetes szerelemmel, vagy akár a mindent elsöprő vággyal. Természetesen a fájdalmas elválás képe sem maradhat ki.” – írja az MNG.  

Reméljük, hogy az ajánlónk során megtetszett nektek valamilyen tartalom, és otthon ellátogattok virtuálisan valamely túrára vagy tárlatra. Jó szórakozást kívánunk Nektek!

 

EZT OLVASTAD MÁR?  FRAUENTITÄT TO GO - Kiállítás

Források:

https://magyartajak.mng.hu/?fbclid=IwAR0RexbRhYqm9KNRbinbOvK2cj8FvbQyQFjElgK-txMRRizYpQYd880WbmE

https://virtualiskiallitas.mng.hu/?fbclid=IwAR1Nn1zhi3My_TJMD5BlQDqCnb83boA1N9K3kf23blu1_G0ltNg7Dw_CHy0

https://mng.hu/hangos-muzeum/

https://mng.hu/utvonaltippek/love/

https://mng.hu/utvonaltippek/a-zene-nyomaban/

https://mng.hu/utvonaltippek/az-irodalom-nyomaban/