apak_napja

Mondjunk köszönetet édesapáinknak június 20-án!

+1
3
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

A magyar szokások szerint május első vasárnapján anyák napja alkalmából minden évben megajándékozzuk édesanyáinkat. Ezen az ünnepnapon egy számunkra rendkívül fontos családtagunkat köszöntjük fel, így arról a napról sem feledkezhetünk meg, mikor meghálálhatjuk édesapánk gondoskodását.

1909-ben egy háborús veterán férfi lánya, Sonora Smart Dodd vetette fel az édesapák ünneplésének ötletét, miután részt vett egy anyák napi ünnepségen. Sonora úgy érezte, megözvegyült apja kitartó fáradozásaiért köszönetet kell mondania neki, amiért egyedül nevelte fel őt, és öt testvérét. Bár az ünnepet sokkal később, 1972-ben ismerte el hivatalos ünnepként Richard Nixon elnök, Sonora-t a mai napig „The mother of Father’s Day”-ként, azaz az apák napja szülőanyjaként emlegetik. Magyarországon 1994-ben indult meg a mozgalom az ünnepnap kapcsán, ezért hazánkban még nincs akkora hagyománya, mint az Egyesült Államokban, azonban egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a jeles nap.

apak_napja

A férfiaknak közismerten nehezebb ajándékot választani, ám egy némi kreativitással könnyen örömet okozhatunk nekik. Nem kell feltétlenül kézzelfogható tárgyat keresnünk, hanem gondolhatunk akár egy közös programra, mint például egy meccs, koncert, mozi, vagy egy kajaktúra. A lényeg az együtt töltött idő, és hogy lássák, mennyire hálásak vagyunk mindazért, amit az évek során értünk tettek. Ha még mindig nem született meg a fejedben az elképzelés, hogy mivel lephetnéd meg apukádat, akkor szimplán készítsd el, vagy rendeld meg kedvenc ételeit, vagy olvasd el szerkesztő kollégám, Bella ajándékötletekről készült cikkét.

Véleményem szerint mindkét szülőnk megérdemli, hogy köszönetet mondjunk nekik és a mindennapokban megadjuk nekik a kellő tiszteletet, odafigyelést. Különösen azoknak lehet fontos egy ilyen ünnepnap, akiket egyedülálló szülők nevelnek/neveltek fel, mint Sonora Smart Dodd kisasszonyt.

 

 

 

Források: 1, 2, Kiemelt kép, Kép1, Kép2