Mitől sikeres a TikTok?

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A TikTok 2020 egyik legsikeresebb alkalmazása, ennek hallatán kevés ember ne tudná, hogy miről is van szó. Ettől függetlenül hadd definiáljam úgy, hogy ez egy videó megosztó platform, amelyen belül maximum 1 perc hosszúságú videókat lehet feltenni, melyeket alászinkronizálnak vagy táncolnak bizonyos zenékre. Na de ez miért is tetszik 1,5 milliárd embernek?

 

Honnan indult?

A ByteDance nevű cég hivatalosan 2017-ben indította el a Douyin nevű alkalmazást, amely a TikTok elődjének mondható. Az igazán nagy áttörést az hozta meg a cégnek, hogy november 9-én megvásárolta a musical.ly nevű appot mindössze 1 milliárd dollárért. Azért mondom, hogy mindössze, mert senki nem gondolta volna, hogy ez az app legyűri a Snapchatet is napi felhasználó számban. Havi szinten kb 500 millió felhasználója volt a 2020-as év második negyedévének végén. A musical.ly felvásárlása óta rengetegszer átalakult az alkalmazás, számos olyan funkció került bele, amelynek köszönhetően a kreatív szerkesztéseken át több új filter és effekt közül válogathatnak a Tiktokkerek. Amikor ezt a szót valaki kimondja, sokan meg sem lepődnek, hiszen a mostani generációnak teljes mértékben elfogadott fogalommá vált, mint egykor a YouTuber. Egyik nagy érdekessége az appnak, hogy az egész cég kínai székhellyel rendelkezik, viszont az anyaországban a mai napig a Douyint használják, ezt a kínai törvénykezés szabályainak megfelelő tartalmakkal látják el.

 

Mitől lett sikeres?

Ahogy írtam, a max. 1 perces videók rengeteg embernek, de leginkább a Z és alfa generációnak nagy kedvence. Rövid, tömör és nem mellesleg egy mindennap használatos digitális eszközükön elérhető szórakoztató tartalom. Az életkori besorolást mi sem mutatja jobban, minthogy a felhasználók közel fele 18 és 24 év közötti, amely a legkreatívabb tartalomkészítőket és a leglelkesebb fogyasztókat jelenti. Őket sem egész napra köti le az app, hiszen átlagban 52 percet töltenek el a TikTok böngészésével. Rengetegszer szoktam én is “tiktokozni” és képes vagyok akár fél órát is csak lefelé görgetni és nézni a néha vicces néha megdöbbentő tartalmakat. Véleményem szerint hatalmas előnye az appnak, hogy az algoritmus, like-olások alapján személyre szabottan állít össze „for you” oldalt minden felhasználónak. Itt található meg minden, ami engem érdekelhet, vagy ami a hasonló érdeklődéskörű embereknek tetszett néha 1-2 új dologgal. 

A TikTok veszélyei és előnyei

A platform sajnos rengeteg olyan videót is publikálni enged, amely erőszakos vagy pornográf tartalmakat jelenít meg. Ezeket nagyon nehéz szűrni egy ekkora adatbázisnál, de szerencsére sikeresen kiküszöböli a cég. A másik hatalmas problémája a TikToknak a nagyon fiatal felhasználó bázis, akik gyakran töltenek fel videókat, ami nem feltétlenül felel meg az elvárható normáknak. A TikTok veszélyeiről ide kattintva olvashattok mélyebben egy korábbi cikkünkben. (https://pecsiegyetemistakmagazinja.hu/szuloi-utmotato-a-tiktok-hoz/)
Na de milyen más következményei vannak a TikToknak? Nem más, mint a zeneipar teljes felborítása. Miközben emberek pörgetik a Spotifyt, bele sem gondolnak, hogy az igazi vírus zenék már nem ott válnak igazán népszerűvé. Lil Nas X – Old Time Road című száma a TikTok videóknak köszönhetően szerzett magának hatalmas népszerűséget, de Drake – In my Feelings című száma is itt kapott nagy hype-ot. Ugyanez az előadó kiszivárogtatott egy kis részletet egy dalból, amelyet ki sem akart adni, és a Toosie Slide a TikTok egyik legsikeresebb dalává vált, melynek később kijött a teljes verziója is. Ennek a számnak a klipjében maga Drake is a TikTokon elhíresült táncot nyomja a saját „szerény kis” házában. 

Véleményem

Szerintem a TikTok egy nagyon érdekes alkalmazás, hiszen rengeteg tehetséges ember tudja megmutatni nagyon széles körökben a tudását, viszont ennek rengeteg buktatója is van. Az influencer marketing miatt ezen az appon is egyre több kisgyerek reklámoz olyan terméket, amellyel lehetséges, hogy nem is tud azonosulni, de sok pénzért az ember szinte bármire képes.

Nektek mi a véleményetek a TikTok jelenségről?

EZT OLVASTAD MÁR?  The Brazilian tiktoker's experiences of Pécs – Interview with Fernanda Marx