Mit tennél, ha halott lenne? – Újraélesztés laikusként

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Rendkívül fontosnak tartom, hogy napjainkban igenis minden ember legyen tisztába az újraélesztés fogalmával és annak menetével. Hiába van meg bennünk a segíteni akarás abban a helyzetben, ha valakinek a szemük láttára áll le a keringése, az nem elég.

Ilyenkor minden perc számít!
Közhelyesen hangzik, de inkább úgy fogalmaznék, hogy minden másodperc számít, hiszen minél tovább van egy ember oxigén hiányos állapotban annál kevesebb esélye van arra, hogy életét megmenthessék. A sikeres gyógyítás alapfeltétele a minél hamarabb észlelt légzés- és keringésleállás, amit minél hamarabb elkezdett újraélesztés kísér.

Természetesen ez nagyon egyszerűen hangzik leírva, de még is mit kell tennünk akkor, ha egy ember összeesik előttünk és nem éppen rendelkezünk orvosi tudással? Az emberek ilyenkor nagyon sokféleképpen reagálnak. Ez a helyzet mindenkiben mást vált ki, ezáltal máshogy is reagálnak az adott szituációra. Van, akiket azonnali cselekvésre késztet és szinte rögtön a páciens segítségére sietnek és még ha nem is helyesen, de nekiállnak valaminek, amíg a szakszerű segítség meg nem érkezik.

Fontos megjegyezni, hogy még a legkisebb esély, illetve a legapróbb tudás birtokában is célszerű megkezdeni a BLS (újraélesztés) alkalmazását.

  1. lépés: Győződjünk meg arról, hogy a helyszín biztonságos-e, ugyanis a segítő személy nem vállalhat kockázatot az ellátás során. Ha esetlegesen bármi veszélyeztetné őt a folyamat végzése közben, akkor először a környezetet kell biztosítani. Pl.: jelenlévő állatok kennelbe zárása, helyszín áramtalanítása.
  2. lépés: Amennyiben biztosítottuk a helyszínt, a beteget próbáljuk meg lehetőség szerint szemből megközelíteni (ennek abban az esetben van leginkább jelentősége, ha eszméleténél van hiszen, ha nyaki-gerinc sérült, nem lenne jó, ha ide-oda mozgatná a fejét, miközben a hang irányába próbál nézni) és megszólítani, vállainak óvatos megrázásával kontaktusba lépni. Abban az esetben, ha gerincsérülés gyanúja felmerül tilos a test rázása.
  3. lépés: Ha a beteg kommunikáció képtelen, ellenőrizni kell a légutak átjárhatóságát, nincs-e benne valami tárgy, hányadék. Ha tiszta, következik a légzésvizsgálat, amely során a fejet hátra döntve tartjuk. Fülünket az orrához közel helyezzük, szemünkkel pedig a mellkas kitérést figyeljük. Ezt nevezzük hármas érzékelésnek (hallom-érzem-látom), melyet 10 másodpercig kell végeznünk és minimum 2 légvételt kell érzékelnünk. Ha nem érzékelünk semmit sem, azonnal tárcsázni kell a 112-őt és lehetőség szerint segítséget is kérni egy arra járótól. Mentő hívása megkezdett újraélesztéshez!
  4. lépés: Ha eddig a lépéshez eljutunk következik a mellkaskompresszió és a befújás. (Megemlítendő, hogy a mostani járványügyi helyzetben a befújás elhanyagolható, hiszen nem konkrétan tudjuk a páciensnek milyen problémái vannak.) 30 és 2 befújás, amelyet az ellátó dönt el, hogy elvégzi-e, hiszen bizonyított, hogy már a mellkas nyomása is elegendő a sikeres újraélesztéshez.
EZT OLVASTAD MÁR?  Vizsgázz online, mentősként

Az ellátó nyújtott karokkal térdel a beteg vállánál. A kezeit a beteg szegcsontjára kell helyezni egymásra kulcsolva. 100-120/perces frekvenciával kell nyomni a mellkast, nagyjából 4-5 centiméter mélyen nyomva azt, majd teljesen felengedve.
A befújás történhet szájból szájba, vagy szájból orrba. Ha megtörténik, akkor célszerű az orrba fújni, hiszen a szájnál a két oldalt könnyebben elszökhet a levegő. A fej hátra döntésével, az áll kiemelésével ügyeljünk arra, hogy a szájat becsukva tartsuk, majd így fújjunk bele.

Az újraélesztést addig kell folytatni, amíg az sikeres nem lesz, vagy a mentőegység meg nem érkezik. Ha a helyszín veszélyessé válik, vagy számunkra veszélyes szituációba kerülünk abba hagyhatjuk a BLS-t. Fontos, hogy ha elfáradunk, szintén hagyjuk abba, hiszen a saját életünket nem veszélyeztethetjük a folyamat során.

Csecsemő és gyermek újraélesztés során szinte ugyan azok a lépések következnek egymás után, mint a felnőttnél, annyi különbséggel, hogy a gyermek megszólítása után nem rázzuk meg. Óvatos simogatással, enyhe ingerekkel próbálunk meg kontaktusba lépni velük. Amennyiben légzés nem észlelhető a vizsgálat során az első teendő, hogy 5 befújást végzünk, szintén tetszőlegesen orrba vagy szájba. Csecsemők esetében a befújást orrba és szájba is végezzük. Ha a gyermek változatlan állapotban van, akkor 15 kompressziót majd 2 befújást végzünk váltakozva az mentőegység kiérkezéséig, vagy a sikerességig.

Az újraélesztés világnapját október 16.-án ünnepeljük és szerencsére manapság már nagyon sok országban nagy hangsúlyt fektetnek a fontosságára.