Mit tegyünk a szép, hosszú és egészséges hajért?

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Az egészséges, gyönyörű haj titka egyszerűbb, mint gondolnánk. Minden nő és férfi szép hajra vágyik, de ezt vajon hogyan is lehet elérni? Sokan gondolnak egyes vitaminokra, vagy haj– és körömerősítő tablettákra, azonban a válasz ennél sokkal szimplább, hiszen ezeket csak kúraszerűen használják a legtöbben, amely –a nevében is benne van-, nem képez maradandó hatást. Természetesen ezek is közre játszathatnak, hogyha azt rendszeresen, vagy időszakosan szedjük.

Térjünk is rá azokra az előkészületekre, amivel egy csodás eredményt érhetünk el. Az egyik legfontosabb dolog, a megfelelő táplálkozás, mégpedig a fehérje. A fehérjében található ásványi anyagok, aminosavak és vitaminok elengedhetetlenek az egészséges szervezet működéséhez. A hajnövekedésben és a haj erősségében pedig bizonyítottan fontos szerepet játszanak.

A következő megoldás szokatlan, és kissé visszataszító, de ha egyszer ez válik be… A havi (jobb esetben heti) 1 hajmosás. A legtöbb ember 2-3 naponta mos hajat, vannak azonban olyanok is, akiknek a fürdéssel együtt jár a hajmosás, így minden egyes nap megmossák azt. Viszont, ez közel sem egészséges, hisz biológiailag bizonyított tény, hogy minél gyakrabban mossuk a fejbőrünket, annál zsírosabb lesz, hiszen megszokja a rendszerességet. Akik naponta mossák hajukat, észrevehetik, hogy egy kis idő eltöltével már 24 órát sem fog kibírni, és előbb elkezd zsírosodni. Épp emiatt ajánlják a heti 1 hajmosást. Az átállás biztosan kényelmetlen és nehéz lehet, de most, hogy közeledik a tél, a sapkák végett még inkább szükségünk van erre. A legtöbb problémát az SLS (Sodium laureth sulfat, nátrium-laurét-szulfát) okozza. Ez az anyag ugyanis egy kvázi ipari erősségű tisztítószer, mely túlságosan is tisztít, ezáltal pedig megbontja a bőr természetes védőrétegét. Ez pedig faggyútúltermeléshez, fejbőr szárazsághoz, és egyéb problémákhoz vezet. Érdemes emiatt SLS mentes sampont választani. Illetve, a hintőpor egy nagyszerű megoldás arra, hogy látszatmentessé tegyük a már nem friss hajunkat, ráadásul csak pár száz ft-os praktika.

Emellett a hajszárítást is meg kell említenem. Érdemes beszerezni egy olyan hajszárítót, aminek van eco üzemmódja, melyen szobahőmérsékleten lehet szárítani a hajat. Ez nem roncsolja sem a hajszálakat, sem a fejbőrt. De a legjobb megoldás az lenne, ha egyáltalán nem szárítanánk meg, hanem várnánk, míg magától természeten beszárad. (Ez nyáron egy nagyon jó megoldás, azonban így ősszel és télen valamennyire hanyagolható.)

Továbbá a hidratálás is nélkülözhetetlen. Mint minden más testünkben lezajló folyamatban, a hajunk növekedésében is nagy szerepet játszik a hidratáltság. Az egészséges fejbőr és haj megőrzéséhez ezért mindig figyeljünk oda – főleg a nyári időszakban – a kellő mennyiségű víz elfogyasztására. Nem is beszélve, hogy a pattanások eltüntetésében is nagyon nagy szerepet játszik.

Folytatólag, a hajkefe is sokat tesz hozzá hajunk egészségéhez. A legtöbb hajkefe sajnos sérti a fejbőr felső rétegét, húzza, tépi a hajat, ami hajritkuláshoz vezethet. Egy műanyag, lekerekített kefe hű társ lehet a mindennapokban. Az üzletek polcain rengeteg különböző kinézetű és fajtájú fésűvel és hajkefével találkozhatunk, így lehetőségünk van kiválasztani a hajtípusunknak legmegfelelőbbet. A hosszú hajkorona jó barátai a ritkább és kis fogakkal rendelkező ’kibogózó’ kefék. A csomók szétválasztásánál figyeljünk oda, hogy alulról kezdjük a folyamatot, és úgy haladjunk felfelé, biztosítva, hogy a csomókat szedjük szét, ne a hajszálainkat húzzuk ki.

A hajvágás egy félelmetes dolog minden hosszúhajú nőnek. Minden fodrász azt mondja, minimum 3 havonta kell menni, vágatni az egészséges végekért. Azonban én még mindig amellett voksolok, hogy mindenkinek más típusú a haja, más a szerkezete, annyi haj, ahány ember. Valakinek egy hónap alatt fél cm nő, míg másnak 3 cm. Ez ilyen, viszont a gubancos, töredezett hajvégek nem tesznek jót. Egyrészt beleakad mindenbe, húzza, tépi a hajszálakat, melyek ennek következtében szétnyílnak és letörnek. Ezenkívül, ami még rémálom, azaz, hogy ne használjunk semmiféle hajformázási eszközt – magas hőfokon -. Ma már a hajvasalókon, hajgöndörítő vasakon és úgy általánosságban a hővel működő hajformázó eszközökön kívül számos különböző megoldást találhatunk hajkoronánk formázására. Amennyiben göndörödnénk, térjünk vissza a most amúgy is menő vintage megoldásokhoz, és hagyjuk megszáradni tincseinket hajcsavarókba tekerve. Hogyha az egyeneset preferáljuk, akkor pedig próbáljuk ki a különböző természetes alapanyagokból készült – főleg keratint tartalmazó – egyenesítő maszkokat.

1 thought on “Mit tegyünk a szép, hosszú és egészséges hajért?

Comments are closed.