mit_kenj_a_bőrödre

Mit kenj a bőrödre?

+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Este, lefekvés előtt sok embernél rutinná vált, hogy valamilyen kozmetikummal tesszük hidratálttá, vagy éppen kezeljük a zsíros bőrünket. Alkalom adtán viszont elgondolkozik az ember, hogy vajon jót teszünk-e azzal a bőrünkkel, ha mindenféle szintetikus anyagot vagy szérumot rákenünk? Nem tudhatjuk milyen hatóanyaggal, vagy egyéb kiegészítővel pótolták a krém tartalmát, így elég problémás lehet felkutatni, ha esetleg egy allergiás bőrkiütés jelentkezne egy szérum használata után. Cikkemben utánajártam, milyen természetes és minimális műanyag felhasználással járó terméket használjunk arcunkra, a napi rutinunknál. 

Körömvirág szappan

A körömvirág köztudottan gyulladáscsökkentő hatással bír. A pattanások ellen éppen ezért kiváló megoldást nyújt a bőrüknek. Használatakor ügyelni kell azonban, hogy szemünkbe ne kerüljön, és ne legyen túl sokáig azon a területen, ahová felhelyeztük a felhabozott állagot. Van egy csúnya pattanás helyed, ami régóta éktelenkedik az arcodon, és sehogy sem tudod eltűntetni? A megoldás szintén a szappanban rejlik. A gyulladáscsökkentő hatása mellett ugyanis sebgyógyító hatása is van, amit az illóolaj-, flavanoid- és triterpén szappanoid tartalmának köszönhető. Kutatásokkal alátámasztották, hogy az a vegyület, ami a gyulladásos folyamatokban védő funkciót tölt be, az szintén remekel a vírusos-, bakteriális fertőzésekkel szemben, továbbá a mikroorganizmusok ellen is védelmet biztosít. Ajánlom azoknak az egészségügyben dolgozó szakembereknek, és mindazon személyeknek egyaránt, akiknek maszkban kell dolgozniuk egész nap, és a maszk miatt több apró pattanás jelent meg a bőrén. Napi egyszer elég megtisztítani az arcbőrünket, de amennyiben irritációt tapasztalunk, ne folytassuk tovább a kezelést. 

Fekete szappan

Mostanában annyira nem hallunk felőle, de régebben nagyon ismertté vált a fekete szappan reklámozása. A szappan anyaga területenként eltér, de még arányiban is változást mutatnak. Legfőbb alkotói közé tartozik a pálmaolaj, a sheavaj és a kakaóvaj is. Összességében elmondhatjuk, hogy a fekete szín a magas zsírtartalmú növények sajtolásából köszönhető. Ennek köszönhetően nem szárítja a bőrt, így a körömvirággal szemben a bőrünk szempontjából kíméletesebb választás. Mivel nem szárítja ki a bőrünket, ahogy a körömvirág szappan sem, ezért a bőr zsírtartalmának helyreállításában is segítségünkre lehet. Optimális szinten képes tartani a hámlasztó folyamatokat, így napozás és egy csúnyább heg kezelésében is rendkívül hatásos. 

Ezen felül pedig a hajra is kiváló. Az ekcémás bőrt képes meggyógyítani, és már az első pár alkalomnál szembetűnő a változás. Később zsírosodik a haj és normalizálódni kezd a szerkezete is. 

Férfiak számára is tökéletes választás tud lenni. Borotválkozás előtt ugyanis segít megelőzni az irritáció kialakulását, pontosabban csökkenti annak kialakulásának esélyét. 

mit_kenj_a_bőrödre

Aloe Vera

Kevés embernek kell bemutatni azt a növényt, ami egyre több ember ablakában figyelhető meg. Elsősorban napégés vagy csípések ellen használják, de ezen felül még számtalan jótékony hatással is rendelkezik. Nemcsak gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatása van, hanem hámlasztó, és segíti a bőr regenerációs folyamatait is. Nincs olyan bőrtípus, legyen az szárazabb vagy zsírosabb, aminek nem nyújtana megoldást ez a csodanövény. A pattanásos bőr gyulladásban van, mivel a mélyen fekvő pórusok eltömődtek. Az Aloe Vera mélytisztító és fertőtlenítő hatása révén könnyedén elfeledteti velünk a nem odaillő gyulladt területet. A száraz bőrnek is segít, ugyanis a hidratálás mellett vitaminokkal és ásványi anyagokkal látja el a megfakult területet. A vérkeringés és az anyagcsere folyamatok fokozódni tudnak, és egészséges mértékben termelődik újra a bőr egészséges kollagén tartalma, így a vízraktár is helyreáll egy kis idő után a rendszeres használat ellenében. 

Levendula szappan

Illóolaj tartalma miatt önmagában is nyugtató hatással bír. Az arc bőrére is igaz, mivel csillapítja a gyulladásos folyamatokat azáltal, hogy enyhén kitágítja az ereket, így a bő véráramlat segítségével könnyebben ürül a méreganyag a szervezetünkből. Szintén mélytisztító hatással rendelkezik, és a vírus elleni fertőtlenítésben is roppant jó választás. A körömvirághoz hasonlóan azonban ügyelni kell arra, hogy könnyen allergiás reakciót válthat ki, és a szem tájékát kerülni kell. Mértékkel kell alkalmazni, kevesebb mennyiségű szappannal kell dolgozni, inkább bőségesen habozzuk fel! Azt a szappant érdemes kiválasztani, ami kecsketejjel készült. Ugyanis a tej tartalmaz egy AHA rövidítésű vegyületet, ami „pilling” hatással bír, vagyis hámlasztó hatású. Ezek mellett pedig magas vitamintartalommal rendelkezik, nem mással, mint az A-vitaminnal. A retinol (A-vitamin) nélkülözhetetlen a sejt regenerálódás szempontjából, így kiváló bőrbarát megoldás lehet.

Fontos azonban odafigyelni arra is, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, és mennyit. Bőséges vízfogyasztás ajánlott, és kerüljük a felesleges cukortartalmú üdítőket, ételeket. Annyi bizonyos, hogy egy kis odafigyeléssel és tudatossággal, rövid időn belül csodálatos és látványos eredményeket érhetünk el!

Képek forrása: Pexels