Mindent a piercingekről

+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A piercing, testékszer nem egy újkeletű dolog, már az ősi időkben hordtak az emberek különféle ékszereket, melyek legelőször állati, növényi anyagokból, majd nemesfémekből készültek. A következő cikkben szeretnék egy átfogó képet mutatni a piercingek fajtáiról, illetve tisztításukról, kezelésükről. Igyekeztem a legjobb tudásom szerint összeszedni az információkat, azonban ha valaki piercing szúratására adná a fejét, az mindenképpen keressen fel egy szakembert és konzultáljon vele, kövesse utasításait!

Mivel?

A lányok többségének már gyerekkorában kilövetik a szülők a fülét. Ezzel semmi probléma nincsen, nagy fájdalmat nem okoz, a gyerekek legtöbbször csak a pisztoly hangjától ijednek meg. Való igaz, a pisztoly használata esetenként gyorsabb, mint a tűvel való szúrás, azonban alkalmazása nem feltétlen előnyösebb. A belőtt piercinghez éles végű ékszert használnak, amely jobban roncsolja a szöveteket, a seb nehezebben gyógyul, mint a szúrt ékszer esetében. Pisztollyal nehezebb célozni, sajnos saját tapasztalat, hogy az azzal készített lyukak a két oldalon sokszor aszimmetrikusak. A szakemberek többsége a tűvel való szúrást tartja a legprecízebbnek, illetve a legbiztonságosabbnak, mivel egyszer használatos eszközökről beszélünk, míg a pisztolyt fertőtlenítés után tovább használják.  

Fajtái

A piercingeket elhelyezkedésük szerint szokták csoportosítani, ezeken belül pedig rengetegféléről beszélhetünk. Vegyük például a fület. A legismertebbek közé tartozik a helix és industrial, illetve maga a fülcimpában elhelyezkedő ékszer (standard lobe), amely a legelterjedtebb, mint említettem, a legtöbbünknek gyerekkorunk óta van. 

Külön említeném meg az úgynevezett microdermal piercinget, mely készítésének módszere eltér a többitől. Tulajdonképpen egy bőr alá behelyezett ékszerről beszélünk, melyet a test bármely egyenes felületére be lehet szúrni. Az ékszernek csak a teteje látszik általában, a hozzá csatlakozó szár a bőr alatt helyezkedik el. A szúrás folyamatát ezen a linken tudjátok megnézni, azonban felhívom mindenki figyelmét, hogy a videóban látható képek a nyugalom megzavarására alkalmasak lehetnek!

A folyamat

Személy szerint nyolc fülpiercinggel rendelkezem, melyből kettőt még gyerekkoromban lőttek (hagyományos fülbevaló). Kettőt, melyek ezek felett helyezkednek el (upper lobe), négy évvel ezelőtt készíttettem egy ékszerüzletben, pisztollyal. Sterilizálás, illetve a pontos hely megjelölése után egy enyhe fájdalmat követően már a fülemben is voltak az új szerzemények. Hazaérve vettem észre, hogy bár a berajzolás pontos volt, sajnos az ékszerek nem szimmetrikusak, az egyik lejjebb helyezkedik el. Nem mondom, hogy feltűnő jelenségről van szó, azonban van olyan fülbevaló, amelynek hordásakor ez a különbség meglátszik. 

A történetben egy évvel későbbre ugrunk, amikor megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy helix piercinget szeretnék szúratni, rögtön kettőt is. Felkerestem – kiskorúként akkor még édesanyámmal – a város egyik tetoválóstúdióját, amelyet az interneten néztünk ki. Vittem magammal referenciaképeket, ennek alapján jelölte meg a hölgy a fülemet. Először mindent sterilizált, majd lefújta a területet egy spray-vel, amitől teljesen lefagyott. Ezt követően jött a szúrás, amiből nagy meglepetésemre semmit sem éreztem. Az ékszer behelyezése volt egy kicsit kellemetlen, de az is teljesen tűrhető. Ezután megbeszéltük a további teendőket, kaptam az utókezeléshez szükséges hidrogén-peroxid oldatot is. Nagyon kellemes élményekkel távoztam, a piercer végig beszélgetett velem, mondta, mi következik, mit csinál éppen. Jó tanács, ne fehér ruhában menjetek, mivel egy minimális vérzés előfordulhat.

A sztori itt nem ér véget, a következő két évben még kétszer tértem vissza a szalonba egy conch, illetve industrial piercingért. Nem árulok el nagy titkot, hogy vannak még tervek a fejemben a további ékszerekkel kapcsolatban, azonban ez még a (nem is olyan távoli) jövő zenéje. 

A jövőbeni munkám miatt nem gondolkodom arcon elhelyezkedő ékszerekben, de a merészebbeknek rengeteg lehetőségük van például, ha orrpiercinget szeretnének:

Az ékszerek

Tudomásom szerint a legtöbb esetben a szalonban, piercingesnél kapjátok az ékszert, amely benne van az árban. Sokszor egy pár milliméterrel hosszabb ékszert kaptok, ugyanis a szúrt terület bedagadhat, így kevesébe lesz kényelmetlen a plusz helynek köszönhetően. Amint letelt a gyógyulási idő, és a piercing teljesen gyógyult állapotban van, ki lehet cserélni az ékszert akár magunknak is, de érdemesebb szakemberre bízni a cserét. 

Rengetegféle ékszer létezik manapság, akár interneten, akár különböző boltokban meg tudjuk találni a nekünk tetszőt. Anyagukat tekintve az orvosi fém a legelterjedtebb az ezüst mellett, de készülhet az ékszer szilikonból, titániumból, nemesfémekből, műanyagból, de előfordulhat, hogy belebotlunk üvegből vagy fából készült darabokba is. 

Gyógyulás, kezelés

A gyógyulási idő piercing elhelyezkedésétől, illetve egyéb körülményektől függően 2-9 hétig terjed. Kezelésére különböző oldatokat, utókezelő krémeket, géleket ajánlanak, ez tulajdonképpen az adott szakembertől függ. Lehet használni sós oldatot, gyógyszertárban kapható 70%-os alkoholt, illetve hidrogén-peroxid oldatot, de mindig kérjük ki a piercerünk véleményét. Fontos, hogy felmerülő kérdések esetén bátran keressük fel a szakembert, inkább érezzük úgy, hogy „zaklatjuk”, mint hogy egy csúnya fertőzés legyen a vége. 

Fontos, hogy a friss piercinget óvni kell a külső hatásoktól. Fürdés közben lehetőség szerint ne áztassuk, a hajmosást is érdemes a szúrás előttre időzíteni. Ne menjünk uszodába, szoláriumba, kerüljük a szaunázást. Ne forgassuk az ékszert! Tévhit, hogy a rendszeres mozgatástól gyorsabban gyógyul, csak azt érjük el vele, hogy a kórokozók bekerülnek a sebbe és gyulladást okoznak. Az ékszert csak a teljes gyógyulás után szabad kicserélni, eltávolítani!

Köszönöm, hogy velem tartottatok! Fontos, hogy mindig igyekezzetek megbízható, tapasztalt szakembert választani, akkor kisebb az esélye annak, hogy problémátok akad a testékszerrel kapcsolatban. 

Forrás: 1, 2, 3, főkép, kép1, kép2, kép3, kép4, kép5, kép6