Mindent a gólyabálról- interjú Glázer Bálinttal

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A gólyabál minden elsőéves számára egy meghatározó élmény. A vírus okozta sok kétely eloszlatása végett felkerestem Glázer Bálintot, a PTE BTK HÖK elnökét, hogy válaszoljon néhány kérdésre.

A 2020-as évfolyam számára számos program elmaradt és ez vélhetően a Gólyabál tekintetében sem lesz másként. Mit gondolsz, van lehetőség bepótolni az elsőéves gólyák egyik legemlékezetesebb eseményét? Mik a jövőre néző tervek ezzel kapcsolatban?

Glázer Bálint: Kétségkívül kijelenthető sajnos, hogy a járványhelyzet nem a hallgatói közélet malmára hajtja a vizet. Nehéz ez, rengeteg tervünk volt az idei évre, ami a rendezvényeket illeti, és viszonylag gyorsan rá kellett jönnünk, hogy az idei év nem a felhőtlen jókedv jegyében telik majd el. A gólyabál egy kiemelten fontos esemény, ahogy azt a kérdésben is megjegyzed, emellett nekem például személyes kedvencem. Tavaly a BTK történetének legsikeresebb gólyabálját hoztuk össze TTK-s kollégáinkkal. Teljes telt ház volt, 800 ember, a színpadon a Belgával, akik a magyar fesztivál-nagyszínpadok megkerülhetetlen alakjai. Szóval tényleg csodás este volt. Emiatt pláne keserű, hogy elmarad. Két tervünk van a megvalósítást illetően a járványhelyzet függvényében. Az egyik, hogy amint lehet, megszervezzük. Ez lesz az első dolgunk. Az amint lehet alatt azt értem, hogy amennyiben a vírus miatti megbetegedés legkisebb kockázata sem áll fenn. A második opció pedig épp az „amint lehet” dologtól függ. Hiszen nagy valószínűséggel a 2021 tavasza még a vírus jegyében telik majd, nyáron nem lehet gólyabált szervezni, hiszen senki nincs itt. Talán még ’21 ősze is optimista hozzáállás, de abban azért bízom, hogy akkor már lehet. Akkor már itt lesznek a friss elsősök, így a terv szerint akkor két évfolyamot ünnepelnénk. Természetesen a másodévesek is az elsősöknek szóló árban válthatnának jegyet, és a bálon, valamilyen módon megpróbálnánk kárpótolni őket. Csak már tartanánk ott, hogy a miként kérdésen kelljen gondolkodni.

 

Mesélj kérlek arról, hogy miként épül fel egy ilyen esemény? Mennyi és milyen előkészületi munkákra van szükség a nívós esemény megrendezéséhez?

Glázer Bálint: Teljesen más a folyamata mondjuk, mint a gólyatábornak, arra nagyon rákészülünk, hónapokig szervezzük. A gólyabál nálunk rendszeresen november harmadik hetén van, viszont azt október elején megelőzi az Oktoberfest rendezvényünk. A szeptember a tanévkezdés nehézségein túl annak szervezésével telik. A gólyabálra tehát másfél hónap marad, ami szerencsére elég. Az első és legfontosabb, hogy felállítunk egy listát a potenciális fellépőkről. Megkeressük őket és a számunkra legideálisabbat fixáljuk. Ezzel egyidőben grafikusaink elkezdenek dolgozni a megjelenésen (facebook cover, plakát, karszalag.) Ezt követően egyeztetünk a nyomdával. A második fázisban azok a szolgáltatók következnek, akik a helyszínen biztosítják a magas minőséget. Gondolok itt a pultra, hang- és fénytechnikára, biztonsági őrzésre. Végül elindul a jegyárusítás nagyjából két héttel a bál előtt. A bál napján kellő magabiztossággal hisszük, hogy nem felejtettünk el semmit. Aztán persze a helyszínen egy két apróság mindig felmerül, de szerencsére egy jó csapattal ezt mindig orvosolni tudjuk. Számomra a nyugalom akkor érkezik meg, amikor lementek a beszédek, a nyitótánc és sok száz hallgató önfeledten szórakozni kezd. Olyankor érzem először, hogy nagy baj már nem történhet. Ezt a pillanatot átélni egyébként rendkívül örömteli.

EZT OLVASTAD MÁR?  Egyénenként rajtoltunk, mégis csapatként értünk célba a Spartan Race-n - Interjú Eigner Eszterrel, Németh Beátával és Németh Sárával

 

Az előző évek tapasztalatai alapján mekkora sikernek örvendett?

Glázer Bálint:  Én nagyon sikeresnek érzem a gólyabált, és a visszajelzések is erre engednek következtetni. Ahogy említettem tavaly telt ház volt. Pedig tavaly is aggódtunk, mint minden évben, mert az első héten a jegyek töredékét vásárolják csak meg. Ilyenkor mindig újult erővel tudom falra festeni az ördögöt, hogy valamit elrontottunk. Aztán jön a második hét és pláne az utolsó két nap, amikor valóságos dömping van, ami a jegyeket illeti. A tapasztalataink alapján, bár rendre sokan jönnek bálozni nem csak elsősök, de felsőévesek is, a fellépő kiléte fontos, sokat dob a hangulaton és az érdeklődésen is.

Tudnál kicsit mesélni a Te gólyabálos élményeidről? Tapasztaltál bármiféle változást benne az évek során? Mik a már jól bevett elemei egy ilyen estének?

Glázer Bálint: Az én elsős gólyabálom 2015-ben még az EXPO-ban volt 5 kar közös szervezésében. Ott akkor több dolog sem ment könnyedén, hosszú volt a sor, sokan nem várták meg, amíg sorra kerülnek. Ennek ellenére én nagyon jól éreztem magam, olyan amerikai filmes jellege volt a gólyabálnak. Öltöny, fények, zenekar a színpadon, fiatalok mindenütt. Egy meghatározó élmény volt az én életemben is. Azt követően a BTK gólyabálok a MIK-kel közösen az ő Boszorkány úti aulájukban kerültek megrendezésre. Onnan több visszajelzés érkezett, hogy kicsinek, zsúfoltnak érezték a helyszínt. Emiatt aztán tavaly váltottunk az orvosi kar aulájára. Szerintem jó döntés volt. Változás még, hogy tavaly egy helyen összpontosult a buli, nem volt más terem nyitva, ahol zene szólt volna. A gólyabál az ünneplésről szól, legyünk mindannyian egy helyen. Többet áldoztunk a fő fellépőre, és visszahoztuk a báli zenét a késő éjszakai-hajnali órákra. Minek okán komoly táncolás kerekedett a parketten szerintem jó ötlet volt, DJ helyett klasszikus báli zenével operálni. A gólyabál legfontosabb formális része az gólyaeskü, ez semmiképp sem maradhat ki. Szintén fontos a dékáni megnyitó, valamint a nyitótánc. A nyitótáncban mindig komoly munka van. Sokat készülnek rá a párok. Majd szintén jól bevett szokás éjfél környékén a tombola. A tombola például vékony jég, én nem is szeretem. Azzal, hogy félbeszakítjuk a bulit, már rontunk a hangulaton. Ehhez pedig társulnak azok, akik nem nyernek és elszontyolodnak. Szóval a tombolával vigyázni kell.

A legfontosabb eleme a gólyabálnak viszont kétségkívül a jókedv, az önfeledt boldogság, ha ezek megvannak a gólyabál sikeres.

Kép forrása: pécsibölcsész facebook oldal