Mindennapok: Te hogyan kezeled? Mosollyal vagy utálkozva?

Mi a véleményed?
+1
+1
3
+1
+1
+1
+1
+1

Egy éve már, hogy felütötte fejét itthon és hatott ki sokak életére a világjárvány, és erről szerettem volna most írni kicsit. Pontosabban a helyzet megközelítési módjairól. Lehet befele fordulva mindenkire haragudva is élni a mindennapokat, de lehet mosollyal az arcodon vidáman is. Hidd el, sokat számít melyik oldalról szemléled a napokat!

Az idő telik és ha savanyú arccal nézed végig a történéseket, akkor sok dologból bizony kimaradhatsz. Nem mondom, hogy ne vegyük figyelembe, ami van, mert látszik, hogy nincs minden maximálisan rendben, hiszen sokkal kevesebb az élet az utcákon és mindenhol, viszont ez nem jelenti azt, hogy nem maradtál Te meg ugyanolyannak. (Ez utóbbi kijelentésem kissé szubjektív). A kérdésem a következő volna: Az, hogy az embert körülvevő környezet megváltozik, az megváltoztatja magát az embert is? 

Ahogy beszélgettem barátaimmal, szaktársaimmal és közeli ismerőseimmel arra lettem figyelmes, hogy nagy többségük be van savanyodva a helyzettől. Magukat húzzák le negatív gondolatokkal. Ha bemondanak egy új hírt, ami nem épp a legpozitívabb újdonságot közli, akkor hergelik bele magukat ebbe. Teljesen feleslegesen, hiszen nem tehetnek semmit ellene! Azonban az ellen, miképp állnak a helyzethez és megpróbálják-e a maximumot kihozni belőle azért igenis tehetnek! Emellett másokra is kihat mindez: barátokra, családtagokra. Nem hibáztatom őket, mert már manapság minden a vírus köré épül sajnos, viszont ha tenni szeretnék ellene, igenis tudunk.Városfalakon belül s kívül 

Jelenleg Pécsett tartózkodom a kollégiumban és itt is temérdek lehetőség áll előttünk. Habár a fővárosból érkezők nem így tekintenek rá (én is innen jöttem,) Pécs szerintem azért elég nagy város. Rengeteg látnivaló és úticél van itt, illetve félórás körzetében. Most az Széchényi tér, SZIT, Székesegyház, Dzsámi, Tettye klisét kicsit hanyagolva én olyanokra gondoltam, mint például a Mecsek és Pécs környéke. (A belvárosból csupán 20 perc busszal a TV-torony).
Ha emlékeztek, Punnany barátunk is megmondta: „Egy mecseki terápián nem kell hezitálnia…Új mecsekalja kvaliti, száz százalék vegytiszta, Bárki, aki idefárad, magába ezt issza…”. Ez a fantasztikus hegység telis-tele van túraútvonalakkal a könnyedebb 5-8 km-esektől kezdve a durvább 20-30 km-ig és még azon túl is. Igazából rajtunk áll mennyit szeretnék menni, mennyit szeretnénk túrázgatni. Annyira hihetetlen kis kincseket lehet találni ezeknek az útvonalaknak a járása során: kis eldugott tavacskákat, patakokat, faépítményeket, ahova fel lehet mászni (akár hálózsákban aludni is ott barátokkal), panorámás útvonalakat, az erdő szívén keresztül vezető ösvényeket. Ha a Mecsek nem pálya, itt van mellettünk Orfű szintén rengeteg lehetőséggel. Óbánya, a maga mese világával, ami a falu végében indul a kis patak mellett, Pécsvárad, Abaliget. Rengeteg szép és kikapcsolódást nyújtó hely van, ami üresen áll és várja a látogatókat, hogy megmutathassa magát nekik. Ezeken kívül, ha Pécsett szeretnénk maradni, kétlem, hogy mindenki ismerné itt az összes utcát. Menjetek el sétálni egyet minden nap. Kezdjétek vagy épp zárjátok ezzel a napot és mindig másik irányba induljatok el. Biztosan állíthatom, hogy meglepetés lesz számotokra is mennyi szépséges kis rejtett kincs lapul a város fala között. Ha már fal, láttátok már a várfalat? Gyönyörű. A tavasz beköszöntével az idő is melegszik, csicseregnek a madarak, kellemesen süt a nap. Megkönnyíti mindez a helyzetünket, hisz a szabadban is sokkal jobb érzés lenni úgy, ha érzed a nap melegét a karodon s ahogy fújja tavaszi szellő az arcodat. Így hát menjetek ki a szabadba és élvezzétek!

Értékeld azt, amid van s amid lehet!

Szerintem nagyon fontos, hogy ebben a helyzetben is tudjunk nevetni és pozitívan szemlélni a dolgokat, hiszen negatívan nem lehet. Az előbb-utóbb nagyon nem lesz jó hatással Rátok. Az idő ugyanúgy halad minden egyes nappal és az élet megy tovább, hozzátok ki minden napból a maximumot és tegyetek bele!
Minden napban meg kell látni a szépséget és a pozitívat. Ez lehet egy kedves család, akik játszanak a téren, egy aranyos idős pár, akik megszólítanak az utcán vagy éppen Téged találtak társaságuknak elmesélni az életük legutóbbi történéseit. Én szerencsésnek gondolom magunkat, hogy nem zártak minket itthon karanténba úgy, mint más országokban tették és valóban van lehetőségünk kimenni. Sokan ülnek otthon, hogy “Jaj, sehova nem lehet menni, de rossz.” De lehet! Van olyan ország, ahol erre nincs lehetőségük és Ők TÉNYLEG nem mehetnek ki, ezért mi legyünk hálásak, hogy erre is van lehetőségünk és tudjunk is élni vele! Emellett azért is hálásak lehetünk, hogy amennyiben éltünk a lehetőséggel, hogy visszaköltözzünk a kollégiumba az egyetem biztosította ezt számunkra és visszamehetünk a városba, ahol tanulunk. Ez is sokat ad lelkiekben – úgy hiszem. Nekem legalábbis sokat adott, hogy január végével visszaköltözhettem a kedvenc kis kolimba és minden reggel Pécs városát, domboldalát megvilágító ébredő nap fényeire kelhetek és járhatom az utcáit. Ha épp nincs kedvem elmenni sehova, akkor meg kimegyek a tetőre egy kávéval és onnan tekintek a városra, nézem a járókelőket, elmélkedem a friss levegőn.

Külföld vagy belföld?

Én eleinte kicsit beszűkültebben láttam: „Nem lehet utazni” (amit imádok és nagyon feltölt), zárva vannak helyek, amik szintén elvesznek kisebb darabokat a napjainkból, de a helyszín ugyanaz, ahol élsz, a barátaid (remélem) ugyanúgy megvannak, túrázni és kirándulni ugyanúgy el lehet menni és még sok más egyéb programot lehet csinálni. Nem ugyanolyan, mint azelőtt, tudom, és ez tény, de nem halt meg az élet! És rajtunk múlik mit hozunk ki az előttünk álló napból. Csakis rajtunk!
A „nem lehet utazni” klisé meg nem állja meg a helyét. Habár a kéthetes karantén visszafogó erő lehet a külföldre való utazástól, belföldön azonban szabadon mehetsz bármerre és élvezheted a hazád szépségét!
Tudom, hogy akik kalandvágyó személyiségek nagyon rosszul élik meg, hogy nem egyszerű most külföldre utazni, de ne felejtsük el, országon belül bárhová el lehet látogatni. Magyarország habár kis országnak számít, számos csodálatos hely lapul benne, amit biztos vagyok, hogy nem láttak még sokan. Itt a remek alkalom. Menjetek el és nézzétek meg! Ha vége lesz a vírusnak úgyis mindenki külföldre fog özönleni, addig vessetek egy pillantást saját szemetekkel a mi kis gyönyörűséges Magyarországunkra. Fedezd fel a hazád! Tanuljuk meg értékelni azt, amink van és habár ez a korlátozott helyzet szörnyű, sokkal rosszabb is lehetne. Örüljünk azért, mert nem így van és szerencsések vagyunk ennyire!

Nemcsak utazásról szól az élet. Kezdj bele valami újba! Fejlődj!

Rengeteg időnk van most, ez remek alkalom: Nézz Magadba, mit szeretnél az élettől? Mi kell hozzá? Állíts célokat Magad elé és tegyél értük minden nap. Nem számít, hogy kicsit vagy nagyot, olyan ütemben haladsz, ahogy az Neked kivitelezhető, de tegyél érte és emlékeztesd Magad minden nap miért kezdted el! El szeretnél kezdeni sportolni? Hát vágj bele! Edzegess otthon vagy járj el futni hetente egyszer-kétszer annyit, amennyit bírsz, aztán még többet és még többet. Így fogsz fejlődni. Arról álmodtál, hogy meg szeretnél tanulni szépen rajzolni/festeni? Kezdd el! Nem kell semmi technikára vagy könyvre várni hozzá. Csak alkoss! Majd jön magától minden és egyre ügyesebb leszel. Minden kezdet nehéz, de amint megteszed az első lépést és egyre feljebb és feljebb lépkedsz azon a képzeletbeli lépcsőn, egyre jobban fog menni és a sikerélmények visznek majd tovább és örömmel töltenek el.

Végezetül: Mosolyra húzod a szádat vagy lebiggyeszted azt?

Adj hálát minden nap azért, hogy kaptál még egy napot és azt hozhatsz ki belőle, amit csak szeretnél. Úgy osztod be az idődet, ahogy szeretnéd (néha azért a ZH-k közbe szólnak, de többnyire igaznak tartom ezt az állítást). Éld meg, s élvezd a jelent, csomagold el Magadnak, hogy emlékeidben mindig élhessen és lásd meg minden napban azt a pluszt, ami előre visz, ami ad Hozzád!
És ami mindennél fontosabb: Mosolyogj és légy vidám! Magadtól veszed el a lehetőségét ennek, ha negatívan szemléled a mindennapokat. Ez az időszak most csak átmeneti, nem határoz meg semmit!
Legyen szépséges napod!

Képek forrása: kiemelt, 1, 3, 4