Minden sarkon rendőr, félelmetes csend – Ilyen érzés hazajutni kijárási tilalom idején

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Körülbelül két hete kerestek fel az itthoni, egyik Székesfehérvári diákmunka szövetségtől hogy ráérek -e leltározni egy barkácsboltban péntek este, 19:00-kor. Természetesen mondták, hogy adnak igazolást kijárási tilalom feloldásáról, és az órabér is jó volt, ezért gondoltam miért ne? Így aztán elvállaltam a munkát, és leginkább arra voltam kíváncsi vajon igazoltatnak-e? Nézzük, hogy alakult az este:

Fel szeretném hívni mindenki figyelmét, hogy SENKI ne tartózkodjon kijárási tilalom alatt az utcán megfelelő igazolás nélkül!

Egy kisebb pánik akkor tört ki nálam, miután megérkeztem a munka helyszínére és észleltem, hogy az itthoni szkennerben hagytam a lakcímkártyámat, mivel le kellett fénymásolnom egy ügyintézéshez. Szerencsére az igazoláson rajta volt a lakcímem, gondoltam ez annyira nem lesz gond, ha esetleg igazoltatnak. Én a munka helyszínétől körülbelül 3 km-re lakom. A jogszabály értelmében a lehető legrövidebb útvonalon kellett hazaérnem, ami így érinti Székesfehérvár több forgalmas területét, a belváros egy részét is. 

kijarasikorlatozasok-ejjel1

00:20-kor hagytam el a barkácsbolt épületét, a diákszövetség munkatársai éppen ekkor szállították haza azoknak a diákmunkásoknak egy részét, akik a környező településeken, vagy a város szélén élnek. Nagyjából 200 méter gyaloglás után máris jött egy rendőrautó, és lélekben készültem, ám érdekes módon nem igazoltattak, továbbmentek. Mint utólag kiderült azért, mert a parkolóban már igazoltatták azokat, akik a fuvarra vártak, és a diákmunka szövetség képviselője szólt, hogy munka miatt jönnek ki az emberek az épületből. Talán emiatt nem állítottak meg. A közeli benzinkúton is állt egy rendőrautó, és láttam, hogy éppen igazoltatta azt, aki tankolni készült. 

A következő egy kilométer alatt panelházak között mentem a belvároshoz közel. Félelmetes volt ez a fajta csend. Ha a földön ráléptem egy száraz falevélre, annak a hangja már jóformán ordításnak minősült. Közben, ahogy gyalogoltam, a kabátom zsebében lévő folyékony kézfertőtlenítő, és a táskámban lévő bontatlan energiaital lötyögését is folyamatosan hallottam. Az utcán egy lélek sem. Hatalmas a csend. Ahogy a belvároshoz közeli kereszteződéshez értem, egy autó morajlását hallottam, és a hátam mögött épp akkor fordult be egy rendőrautó.

Amikor a belváros széléhez értem, szintén ledöbbentett a hatalmas csend. A közelben van egy szórakozóhely is.  Normális esetben ilyenkor hajnal 1 környékén javában mindenki még valamelyik kocsmában van, bulizik már, vagy oda indul péntek este, szombat hajnalban.  Ehelyett síri csend volt itt is. Mikor már a fő utca végén sétáltam, akkor gondoltam találkozok gyalogos rendőrökkel, ám végül nem láttam egyet sem.

kijarasikorlatozasok-ejjel2

Az utolsó kilométeren Fehérvár két legnagyobb szállodáját és a városi uszodát is érintettem, amelyek szintén elég forgalmas területnek számítanak. Mikor itt haladtam, hirtelen bekapcsolt az egyik szálloda generátora melynek hangja a nagy csöndben iszonyat nagynak tűnt ezért eléggé megijedtem. Olyan volt, mint egy jumpscare a horrorfilmekben. Olyannyira nem volt senki az utcán, hogy úgy döntöttem az uszodához vezető utat az út közepén teszem meg, azonban ez nem tartott sokáig, ismét morajlást hallottam a hátam mögül, ezért gyorsan visszatértem a járdára, mert biztos voltam benne hogy egy rendőrautó lesz az – úgy is lett.  Azonban viszonylag nagyobb sebességgel közlekedett, így nem vett észre. Végül hazaértem, pontosan 01:04-perckor.

Tanulságok? Én egyértelműen azt mondom, hogy kijárási tilalom idején nem jó, és nem is érdemes egyedül kint tartózkodni. Hogy miért nem igazoltattak? Talán csak szerencsém volt. A rendőrség tényleg folyamatosan kutatja az utcákat, és én is, ha 1 perccel később érek azokhoz a helyszínekhez ahol rendőrt láttam, biztos vagyok benne, hogy igazoltattak volna.