„Minden páciens egy megoldásra váró rejtély” – Interjú Király Bencével, a PTE ETK gyógytornász alumnijával

Mi a véleményed?
+1
2
+1
6
+1
+1
1
+1
+1
+1

Úgy vettem észre, hogy a sportolók által leggyakrabban választott szakok a felvételikor – legalább is az én ismeretségi körömben – az edző, gyógytornász, dietetika, valamint a sport- és rekreációszervezés BSc. Mindegyik szak megtalálható a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán. Most viszont a gyógytornász szakot szeretném nektek bemutatni oktatóm, Király Bence segítségével. Mivel én rettentően élveztem az óráit, így remélem, nektek is tetszeni fognak a válaszai, és legalább annyira érdekesnek találjátok majd az általa leadott anyagokat, mint amennyire én.

Először is köszönöm, hogy elfogadta a felkérést! Miért a PTE-t és miért a gyógytornász szakot választotta érettségi után?

Király Bence: Nagyon köszönöm a felkérést, számomra a megtiszteltetés. Bízom abban, hogy a gyógytorna iránt érdeklődők számára hasznos lesz ez a beszélgetés. 

Az, hogy gyógytornász lettem, valahol a véletlennek köszönhető. A sport már egészen kisgyermekkortól szerves részét képezte az életemnek. 18 évesen a küzdősportokról váltva az erősportok irányába kezdtem el érdeklődni, és természetesen minden létező gyakorlati hibát elkövettem, amit el lehetett. Ennek lett a következménye egy vállfájdalom, amire rákerestem az interneten. Majd egy cikket találtam, mely a vállízületről szólt, annak anatómiájáról, funkciójáról. A cikk végén pedig egy aláírás: X. Y., „gyógytornász”. Ebben a pillanatban döntöttem el, hogy gyógytornász szeretnék lenni. 

És hogy miért a PTE-t választottam? Igazság szerint azért, mert ide vettek fel. Utólag már persze látom, hogy mennyire szerencsés is vagyok, hogy Pécsre kerültem. 

Ha jól tudom, két mesterképzést is sikeresen abszolvált, és az egyetemi évei alatt több oklevelet begyűjtött. Ráadásul jelenleg a PTE Doktori Iskolájának hallgatója. Melyek voltak ezek az MSc képzések, illetve a további tanfolyamok, melyeket elvégzett?

Király Bence: Az egyetemi éveim alatt és azóta is, igyekeztem magamból kihozni a maximumot, ami a tanulmányaimat, illetve a szakmához való hozzáállást illeti. Talán ennek lehet köszönhető, hogy számos tehetségkutató ösztöndíját (Orange, Kriszbacher Ildikó, majd később a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj) sikerült elnyernem már a BSc éveim során. Nem volt egyszerű, de a befektetett munka soha nem vész kárba. Itt sem veszett. 

Az MSc képzések tekintetében kis helyesbítést kell tennem, ugyanis csak egy MSc képzést végeztem el: a fizioterápia MSc-t. A másik képzés, amire talán gondolt, és felért minimum egy MSc diplomával, az az akkreditált manuálterapeuta 2 éves képzés, melynek vizsgája a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, bizottság előtt történt. 

Ami a tanfolyamokat illeti, azt csak nagyon hosszasan tudnám kifejteni, most igyekszem rövid lenni. Érdeklődési köröm a gyógytornász diploma megszerzése után hamar a kötőszöveti (fasciális) terápiák irányába mozdult, így amit csak tudtam, megtanultam a témában, de ennek a tanulásnak még koránt sincs vége. Szerencsésnek érzem magam, ugyanis a doktori kutatásom témája is a fascia világában merül el, így azt kutatom és vizsgálom, amivel a munkám során a mozgásszervi és belszervi (hiszen a kettő között pont a kötőszövet miatt elválaszthatatlan kapcsolat van!) panaszokat nap mint nap kezelem. 

Magyarország számára rettentően fontos a sport.  A sporthoz pedig elengedhetetlenek a megfelelő szakemberek. (Természetesen azoknak a személyeknek is szükségük van a szakemberekre, akik nem versenysportolók.) Ön szerint mennyire nehéz friss diplomás gyógytornászként elhelyezkedni?

Király Bence: A sport mindenki számára fontos kellene, hogy legyen. Magyarországon szerencsére tényleg sokan sportolnak, aminek örülnünk kell. Úgy gondolom, hogy egy gyógytornász egyik legfontosabb feladata a páciens aktív életmód felé való terelése. Ezt sokszor az előadásokon is hangoztatom. 

Friss diplomásként történő elhelyezkedés bár sokszor nehézkes lehet, de nem lehetetlen. Amit talán nehéz kicsit elfogadni, az az, hogy a diploma megszerzése után a legfontosabb, hogy minél hamarabb elhelyezkedjen a gyógytornász. Egyszerűen muszáj betegeket látni és saját tapasztalatot gyűjteni a kezelések / tornák által, máshogy nem lehet valakiből jó szakember. Idővel pedig mindenkinek szépen kialakul a saját érdeklődési köre, melynek irányában számos elérhető tanfolyam közül lehet választani annak, akinek van a fejlődésre igénye. 

Jelenleg gyógytornászként és manuálterapeutaként dolgozik, ha jól informálódtam. Mit tart a munkájában a legfontosabbnak, és mit szeret benne a legjobban?

EZT OLVASTAD MÁR?  „Cukor: A keserű igazság.” – Valóban olyan káros? – Csatlakozz te is a #cukormenteskihívás-hoz!

Király Bence: Munkámban a legfontosabbnak azt tartom, hogy az emberek fájdalmán, panaszain tudok csökkenteni, így a páciens életminőségén javítani. Természetesen ez a munka közösen, a pácienssel együtt történik. 

Hogy mit szeretek benne a legjobban? A sok-sok izgalmas esetet, azt, hogy nincs két egyforma beteg, nincs két egyforma panasz, minden páciens egy megoldásra váró rejtély. Szeretem, hogy sokszor régóta fennálló, akár évtizedes panaszokon is lehet segíteni, ha rájövünk a probléma valódi okára. Szeretem az emberi test összetettségét, szeretem az anatómiát, hogy használnom kell az anatómiát, szeretem érteni az összefüggéseket. Szeretem, hogy az engem felkeresők megfogadják a tanácsaim. És lehet, hogy közhelynek hangzik, de szeretek segíteni a fájdalommal élő embereken, mert sok esetben a fájdalom megfelelő mozgásterápiával bizony mulasztható.   


Ezen kívül tanít a PTE-n is. Nekem is tartott és fog is tartani még prevenciós tárgyakat. Hogy jött az ötlet, hogy visszajön tanítani oda, ahol ön is végezte tanulmányait?

Király Bence: Diplomám megszerzése után dr. Molics Bálint közbenjárásával Prof. dr. Ács Pongrác Dékán Úr felajánlott egy lehetőséget, hogy oktatóként itt maradhatok az alma maternél. Bizonyos okok miatt az első két félévben óraadó oktatóként, de lassan két éve már főállású oktatóként dolgozom az ETK-n. Érdekesség, hogy gyerekkoromban tanár szerettem volna lenni, így mondhatni, egy „álom vált valóra”, amikor megtalált ez a lehetőség. Innen szeretném tisztelettel megköszönni dr. Molics Bálintnak, akire mai napig mentoromként nézek fel, és prof. dr. Ács Pongrác Dékán Úrnak, hogy akkor valamiért rám gondoltak.  

Visszagondolva, melyek a legszebb emlékei az első pár egyetemi évéből?

Király Bence: A város! Nagyon tetszett Pécs. És nagyon tetszett az egyetemi élet. Jó sokat buliztunk, nagyon szívesen gondolok vissza azokra az évekre.

Végezetül pedig miért és kinek ajánlaná a gyógytornász alapképzést? És általánosságban milyen tanácsai/motiváló szavai lennének a felvételi előtt álló diákok számára?

Király Bence: A gyógytornász képzést ajánlom azoknak, akiket valóban érdekel az emberi test, annak működése, az anatómia, a mozgás. Azoknak, akikben van segítő szándék. Ezt a szakmát csak elhivatottsággal, tudásszomjjal lehet végezni, így a jó szakemberré váláshoz a szorgalom is szükséges.  

Mindenkinek, aki felvétel előtt áll, tudnia kell, hogy ha kitartóan, szorgalmasan, becsülettel tanul, egy csodálatos végzettséget szerez majd itt, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán, és egy valódi, életre szóló hivatással lesz gazdagabb! 

Azt gondolom, mindenki számára elég motiváló lehet a tanár úr elhivatottsága, fejlődni akarása és az a hozzáállás, amivel nap mint nap végzi a munkáját. Remélem, megfogadjátok a tanácsait. Legyetek motiváltak, kitartóak és szorgalmasak! Ha érdekel titeket az emberi test, és szeretnétek másokon segíteni, jelöljétek a pécsi gyógytornász szakot az első helyen, és találkozzunk szeptemberben a PTE-n! Amennyiben úgy érzed, mégsem ez a te irányod, nézz körül itt, találd meg az elképzeléseidhez legjobban passzoló szakot, és tartozz te is a PTE családhoz!