„Minden nap elmondunk egy imát a suli előtt, hátha ez segít” – így élték meg az érettségi első napját a végzős diákok

+1
0
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0

A legtöbb középiskolás életében az első komoly megmérettetés az érettségi. Mint minden évben, ma is a legelső feladat a magyar tesztsorok megoldása volt. Az idei évben – ahogyan tavaly is – nem kerül sor szóbeli vizsgákra, így a felvételi pontokat 100%-ban az írásbeli eredmények adják majd ki, már ami az érettségi pontokat illeti.

A hivatalos feladatsort és megoldókulcsot csak a holnapi nap folyamán teszik közzé az Oktatási Hivatal oldalán, viszont egy most végzős diák elmondásai alapján már megtudunk egy-két részletet is a vizsgákból. A felosztás ugyanaz, mint eddig. Első rész: szövegértés, érvelő esszé / gyakorlati szövegalkotás – 90 perc. Második rész: műértelmező szövegalkotás (egy mű értelmezése / összehasonlító értelmezés) – 150 perc. Unokatestvérem elmesélte nekem, hogyan élte meg a mai magyar érettségit.

„Először is nagyon izgultam. Be is mentem reggel a boltba, hogy vegyek egy Smart Watert, mert a szakmai vizsgámra is azt vettem és úgy voltam vele, ha akkor segített, hogy jól sikerüljön, most is fog. Elosztottak minket több terembe, majd megkaptuk az első feladatsort, ami a szövegértés volt. Nem volt annyira nehéz, mint amilyenre számítottam. Teljesen érthetőek voltak a feladatok. Ezután jött az érvelős rész, melynek témája a videójáték kontra társasjáték volt. Én a másik feladatot választottam, ami egy kérvény volt egy igazgatónak. Arról kellett írnom, hogy indítsanak el egy olyan szakkört, aminek a lényege, hogy a diákok túrázni mennek. Egészen jól ment, viszont itt úgy éreztem kicsit kevés volt az idő. A második feladatrész szokásosan egy novellaelemzés és egy versösszehasonlítás volt. Számomra egyértelmű volt, hogy a Mikszáth novella elemzését választom, viszont az első 10 percben csak ültem és bambultam. Ismerős volt a mű, mert vettük tavaly vagy tavalyelőtt, de nyilván nem ugrott be egyből, hogy akkor miket beszéltünk róla. Elkezdtem írni mindenről összevissza, ami eszembe jutott. A 400 szavam bőven meglett, de nem tudom mennyire lett jó. Nagyon sok időm elment az elején azzal, hogy minden lapra felírtam a nevemet és az osztályomat. Végig azon gondolkoztam, bárcsak rövidebb nevem lenne. Egyik osztálytársammal elmondtunk egy imát a suli előtt. Ezt minden nap meg fogjuk csinálni, hátha az égiek is segítenek majd.” – nyilatkozta Zóka-Győri Viktória

Drága unokahúgomnak, kishúgomnak és MINDENKINEK, aki most érettségizik, akár végzősként, akár előrehozottan, kívánok sok sikert és kitartást! Meg tudjátok csinálni!

Ha kíváncsiak vagytok a holnapi matekra, szerdai törire és így tovább, mindenképpen látogassatok vissza hozzánk, a Pécsi Egyetemisták Magazinjának oldalára!

 

 

képek forrása: kiemelt, 1