Mind az írásbeli, mind a szóbeli vizsgához is lazán álltam hozzá -Interjú Deák Bálinttal az emelt szintű történelemérettségijéről

+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Ezen a héten javában zajlik az érettségi, ami a tavalyi évhez hasonlóan rendhagyó módon kerül megrendezésre. Idén is csak írásbeli vizsgák lesznek, így a diákoknak különösen figyelni kell arra, hogy az általuk kívánt eredményt elérjék. A hétfői nap a magyar, kedden a matematika, míg szerdán a történelem áll a végzős középiskolások figyelme középpontjában. A holnapi napon a középiskolás évek alatt elsajátított egyetemes és magyar történelemtudásokról adnak számot az érettségizők. Úgy gondolom, hogy ennek a tantárgynak a megítélése eléggé megosztó a tanulók körében, hiszen míg valaki odavan a különböző korszakok jellegzetességeiért, addig mások az évszámok megjegyzésével küzdenek. Éppen ezért felkerestem a Természettudományi Kar arcát, hogy meséljen az emelt szintű történelemérettségi tapasztalatairól.

Mesélnél kérlek arról, hogy te hogyan élted meg a történelemérettségit? Hogyan készültél az emelt szintű vizsgára?

deak_balint_kezdolapDeák Bálint: Magyart és történelmet tanultam emelt szinten a középiskolámban. Már első gimnazista éveimben tudtam, történelemből emelt szintű érettségit szeretnék tenni. Nem vagyok az a stresszelős típus, mind az írásbeli, mind a szóbeli vizsgához is lazán álltam hozzá. Tudtam, mivel az elmúlt 4 évben maximálisan készültem az órákra és szabadidőmben is a történelemmel kapcsolatos cikkeket bújtam, nem fog sok meglepetés érni a feladatokkal kapcsolatban. Nagyon sokat ismételtem, többször is átolvasva a tankönyvet és a jegyzeteimet.

Miért pont ebből a tantárgyból érettségiztél emelt szinten?

Deák Bálint: Tanulmányaim során mindig is közel állt hozzám, valamint olyan szakokat is megjelöltem a felvételi során, ahova előkövetelmény volt az emelt szint.

Mi volt számodra a legkönnyebb feladattípus és mi az, ami nehézséget okozott?

Deák Bálint: A legkönnyebb feladattípus szerintem az esszéírás volt. Maximális pontszámot sikerült elérnem ennél a feladatrésznél. A sikeres esszé kulcsa, hogy az adott történelmi eseményt térben és időben is el tudjuk helyezni, illetve hogy  szakszavakat használjuk és egy változatos szövegkörnyezetbe tegyük őket. Írásbeli vizsgáról nem tudok kimondottan nehéz feladatot felidézni. Szóbeli vizsgázásnál húztam bele egy olyan tételbe, amiről a legkevesebbet tudtam mondani.

Utólag visszagondolva elégedett vagy az elért eredményeddel? Van esetleg valami, amit másképp csinálnál?

Deák Bálint: Szóbeli vizsgámat újracsinálnám ugyan, de attól eltekintve felkészült voltam és elégedetten vettem kézbe az érettségi bizonyítványomat.

Köszönöm szépen Bálintnak az interjút!

Én is 2018-ban emelt szintű érettségit tettem, ugyanis úgy éreztem, hogy ez a jogi tanulmányokhoz egy nagyon jó és fontos “belépő” lehet.  Döntésemet nem bántam meg, hiszen viszonylag jól sikerült és fel is vettek a pécsi jogi karra. Az érettségit és öt  vizsgaidőszakot megtapasztaltam azt tudom mindenkinek tanácsolni, hogy figyeljen a rendelkezésre álló időre, hogy minden feladat megoldására legyen lehetőség. Emellett mindenki nagyon alaposan olvassa el az összes feladatot, mert könnyen lehet figyelmetlenség miatt pontot veszíteni. Az esszénél a megadott terjedelemre és a helyre kell pontosan odafigyelni. Végül pedig a szóbeli vizsgára minden tételt tanuljatok meg és gyakoroljátok az atlasz használatát.

Sok sikert kívánunk mindenkinek a holnapi történelemérettségihez!

Képek forrása: pexels.com