Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Múlt héten megjelent egy cikkem, amiben azt taglaltam nektek, hogy milyen szakok várnak titeket szeptembertől a KPVK-n, viszont szeretnék most bemutatni még 5 képzést, hiszen nem csak annyi van, amennyit az első részben láttatok! Remélem, elnyeri a tetszéseteket, és talán valamelyik szak mellett döntötök február 15-e előtt. Kellemes olvasást!

1. Tanító

Személyes kedvencemmel kezdem a sort, hiszen egy tanító szakos hallgató cikkét olvassátok ebben a pillanatban is. Közel áll hozzám a téma, ezért bőven tudok válaszolni bármilyen kérdésetekre, ha esetleg felmerül bennetek néhány bizonytalan gondolat. A tanító szakot talán nem is szükséges bemutatni, hiszen mindenki tudja, kikről is van szó, amikor azt mondom, hogy tanító. Ha ezt a szakmát választod, nem fogod megbánni egy pillanatra sem, hiszen később annyi mosolyt fog csalni az arcodra, hogy legszívesebben visszamennél az egyetemre, és még egyszer végigcsinálnád a képzést. 8 félévből áll, tehát 4 év alatt végzel is. Rengeteg mindent tanulunk, hiszen nem egy vagy két tárgy tanítása lesz a feladatunk, hanem szinte az összes. A határ, amit meg kellett 2020-ban célozni, 282 volt. Ezért vegyesen van ének, természetismeret, testnevelés stb. Azt viszont fontos megjegyezni, hogy előalkalmassági szükséges a felvételihez. Itt olvasni, énekelni és mozogni kell. Ha úgy döntenek, hogy alkalmas vagy, akkor IRÁNY A PTE!

2. Szociális munka

„A szociális munka olyan gyakorlat alapú szakma és tudományág, amely elősegíti a társadalmi változást és fejlődést, a társadalmi összetartozást, valamint az emberek hatalommal való felruházását és felszabadítását. A társadalmi igazságosság, az emberi jogok, a közös felelősségvállalás és a különbözőségek tiszteletének elvei központi helyet foglalnak el a szociális munkában. A humán és társadalomtudományok elméleteivel, valamint a helyi tudásokkal felvértezve a szociális munka embereket és rendszereket aktivizál, hogy választ adjon az élet kihívásaira és előmozdítsa a jóllétet.”
– írja az ojs.lib.unideb.hu. A képzési idő itt 7 félévet ölel magába, valamint indul nappali és levelező munkarendben. A ponthatár tavaly 294 volt, amit nem olyan nehéz elérni.

3. Vidékfejlesztési agrármérnök

A vidékfejlesztési agrármérnökök olyan szakmai tudással rendelkező emberek, akik képesek a termeléssel, szolgáltatással, szaktanácsadással összefüggő szervezési, irányítási, adminisztratív és logisztikai, továbbá termelési feladatok ellátására. A megszerzett agrártudományi, ökonómiai, menedzsment, üzemtani, elemzési-tanácsadási, agrár-kereskedelmi, agrármarketing, környezetvédelmi, regionális és térségi ismereteik birtokában emellett a szakigazgatási feladatok és az agrárgazdaság kapcsolatrendszerének tudásanyag elsajátítása után képesek a munkaerő-piaci elvárásoknak megfelelő szakmai munka teljesítésére. Ez a képzés 7 félévig tart, és a 2020-as ponthatár 293 volt. Fontos itt is megjegyeznem, hogy indul nappali, illetve levelező munkarendben is. Emellett van állami és önköltséges finanszírozási forma.

4. Gyártásszervező szakasszisztens

A gyártásszervező szak 4 félévig tart, ami azt jelenti, hogy 2 évet töltesz el ezt a képzést hallgatva. Nagyon tudom ajánlani, ha kedvelitek a filmkészítést, televíziózást. „Szervezőmunkájukkal hatékonyan segítik a produkció létrejöttét. Alapfokú szakmai, technikai, gazdasági, pénzügyi, szervezési és jogi ismereteikkel segítik a produkció megvalósításának folyamatát.”- karunk honlapján olvashattok még bővebben a szakról, ha érdekel titeket. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a képzést, hiszen a mai világban jó, ha valakinek egy ilyen végzettsége van. Emellett igen hasznos is, ha szereted is, amit csinálsz. 

5. Szőlész-borász 

„A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik megszerzett szőlőtermesztési-borászati és ezzel összefüggő piaci ismereteik birtokában képesek a különféle nagyságú és szerkezetű termelőegységekben folyó szőlészeti-borászati munka szervezésére és irányítására. Alkalmasak önálló borászati gazdaságok létrehozására és azok üzemeltetésére, valamint borászati termékek forgalmazására. Megfelelő ismeretekkel rendelkeznek tanulmányaik mesterképzés keretében történő folytatásához.”- olvasható szintén karunk honlapján. A képzési idő 6+1 félév, és ez a szak is indul nappali, valamint levelező munkarendben is. A tavalyi ponthatár 264 volt, ami egyáltalán nem mondható egy magas határnak. Ha érdekesnek tartod ezt a képzést, semmiképpen se hagyd ki ezt a páratlan lehetőséget!

Mint ahogyan láttátok, elég sokat idéztem a PTE-KPVK honlapjáról. Célom az volt, hogy pontos tájékoztatást kapjon minden felvételi előtt álló szülő vagy gyermek, hiszen fontos, hogy a legjobb helyről tájékozódjon mindenki! Emellett lényegesnek is tartom, hogy megismerje a karunk honlapját, mert a legfrissebb információkat ott találjátok! Kellemes készülődést a felvételire, és akárhogyan is alakul a tanév, a lényeg az, hogy: „SOSE HAGYJON EL BENNETEKET A REMÉNY!”– Éhezők viadala 1. rész

Forrás: kiemelt, 1, 2

 

1 thought on “Milyen szakok várnak a KPVK-n ? II. rész

Comments are closed.