pte-kpvk-felveteli-2021-szakok-listaja
Mi a véleményed?
+1
1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Ebben a cikkemben most kicsit a középiskolásokhoz szólnék elsősorban, persze a kíváncsi olvasók is nyugodtan elolvashatják, hiszen sosem baj, ha hírét visszük szeretett karunknak. Hol is kezdjem? Szeretnék valami frappáns bevezetést írni Nektek, de az az igazság, hogy már nagyon izgatott vagyok. Régóta készülök ezzel a cikkel, mert fontos számomra, hogy jól informáltak legyetek az egyetem minden részletéről. Az első részben 5 szakot fogok bemutatni, és ha érdekel titeket, akkor a következő héten jön a második adag. Természetesen, hogyha kiváncsiak vagytok felvételi híreinkre, akkor kattintsatok a FELVÉTELI 2021 menüpontra további híreinkért!

Akkor csapjunk is bele! Ha a KPVK-t választjátok jó, ha tudjátok, milyen lehetőségek nyílnak meg előttetek és miért előny a PTE család tagjának lenni egy olyan karon, ami Magyarország egyik legjobb pedagógusképző intézménye. Készen álltok? Tartsatok velem!

  • Csecsemő-és kisgyermeknevelő 

Ezen a szakon nagyon sok lehetőséget kapnak a hallgatók. Itt a képzési idő 6 félév, tehát 3 év, ezt követően már a szakmátokban dolgozhattok is. Ha esetleg nem sikerül a felvételi, akkor sincs probléma, hiszen önköltséges formában is indul a képzés az államilag támogatott mellett. Érettségi követelményként mindenképp szükséges magyar nyelv és irodalom tantárgyból a vizsga, emellé pedig választhattok éneket, biológiát, fizikát, matematikát, társadalomismeretet, testnevelést, történelmet, vizuális kultúrát, szakmai előkészítő vizsgatárgyat vagy egy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgyat, egy ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyat, egy ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyat, illetve egy idegen nyelvet is. A képzés indul nappali munkarendbe, valamint levelezőbe is. Fontos elmondanom azt is, hogy a 2020-as ponthatár ezen a szakon 284 volt.  Ha szereted a gyermekeket, és úgy érzed illene hozzád ez a szak, nyugodtan jelöld első helyen a PTE-t! 

pte-kpvk-felveteli-2021-szakok-listaja-csecsemo

  • Gyógypedagógia

A gyógypedagógia tökéletes választás azoknak, aki szeretik a sérült gyermekekkel való hasznos időtöltést. Mint ahogy a legtöbb képzés, ez is indul nappali, illetve levelező munkarendben is, ezért felnőtteknek is megfelelő lehet. Az idő, amelyet az egyetemen kell tölteni ezen a szakon 8 félév, vagyis 4 év és kizárólag alapképzés formában indul a szak. Itt is hasonlóak az érettségi követelmények, mint az előbbi szakon, viszont itt kibővül még sok-sok idegen nyelvvel, amit a felvi.hu-n tudtok csekkolni.  Itt a ponthatár a legmagasabb 348 volt. Ez a levelező képzés határa. A nappali képzésé 302 illetve 314 volt.

pte-kpvk-felveteli-2021-szakok-listaja-gyogypedagogia

  • Környezetkultúra

A környezetkultúra csakúgy, mint a csecsemő-és kisgyermeknevelő is 6 féléves. Ez azt jelenti, hogy 3 éve alatt „simán” el tudjátok végezni. Tulajdonképpen ez azért jó, mert nem kell évekig az iskolapadban ülnöd még érettségi után, hanem 3 év alatt könnyedén el tudod végezni az adott képzést, és utána már mehetsz is a nagybetűs életbe. A környezetkultúra szakot is tanulhatjátok levelezőn, illetve nappali munkarendben is. Emellett itt sem kell félni, ha nem éritek el a ponthatárt, ami megsúgom tavaly 366 pont volt. Kicsit magasnak mondható, de ha nem elég a pontotok, itt is indul önköltséges formában.

 

  • Óvodapedagógus
EZT OLVASTAD MÁR?  EGYÜTT – „egy ország számíthat a PTE-re"

Az óvodapedagógus képzés sok lány álma a középiskola vége felé járva. Többen elgondolkodnak azon, hogy milyen jó lenne óvodáskorú gyermekekkel foglalkozni nap, mint nap. Hát akik ezen gondolkodnak, azokat megnyugtatom, hogy a Pécsen erre is van lehetőség. Ugyanis a tavalyi év folyamán abba a kiváltságos helyzetbe kerültünk, hogy a Kultúratudományi Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar úgy gondolta, hogy egy pécsi képzési központot is biztosít a jövendőbeli hallgatók számára. Egyébként ez a képzés is 6 féléves, és ugyanazok a jellemzők, mint a többi szakra. Rendelkezésetekre áll az önköltséges finanszírozási forma, a nappali illetve a levelező munkarend és a ponthatár a 2020-as felvételiben 284.

pte-kpvk-felveteli-2021-szakok-listaja-ovodapedagogus

  • Szakoktató

A képzés 6 félév itt is, és ez is elérhető önköltséges finanszírozási formában, valamint nappali illetve a levelező munkarendben is. A ponthatár, amit itt el kellett érni tavaly az 285 volt.
“A szakoktató középfokú oktatási intézményekben, szakiskolákban, felnőttoktatási és továbbképző intézményekben oktatja a szakmai tárgyak elméleti és gyakorlati tananyagát. Célja az adott szakma, terület megkedveltetése, és az annak végzéséhez szükséges ismeretanyag és készségek átadása. A szakoktató által oktatott szakmák, területek igen változatosak, képzettségének megfelelően foglalkozhat többek között műszaki, informatikai, építőipari, vendéglátó-ipari, művészeti, könnyű- és vegyipari szakmák oktatásával. E pályán a sikeres munkavégzéshez az alapos szakmai tudás mellett, pedagógiai és pszichológiai ismeretek, valamint a kiváló kommunikációs képesség is kiemelkedően fontos.” – olvasható a
https://palyaorientacio.munka.hu/felnottek/foglalkozas/UjGenKonyv/242209 -n.

Iratkozzatok fel push értesítéseinkre, hogy a II. részről is értesüljetek! 

 

Források: 

 1 2 34 , 5 67

1 thought on “Milyen szakok várnak a KPVK-n? I. rész

Comments are closed.