Milyen sminket érdemes készíteni maszkunk alá? – Interjú Juhász Petrával

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A szájmaszk életünk elengedhetetlen eszközévé vált, amely nagyban befolyásolja a nők sminkelési szokásait. Ráadásul, ha ezt tovább gondoljuk, pazarlásnak tesszük ki arcfestékeinket. Momentán feleslegesnek érezzük felvinni az alapvető kencéket, hiszen eltakarásra kényszerül arcunk.

Bizonyára sok nő szembesült azzal, mikor sminkrutinjukat követték, hogy a maszkjuk meglehetősen foltos maradt, miután felhelyezték orrukra. Továbbá olyan probléma is felmerülhetett, mióta maszkot kell viselnünk, miszerint mitesszerek, valamint pattanások mutatkoztak az orcánkon, állunkon, az ajkaink környékén, illetve az orrunk tájékán. Ez egyfelől azért lehet, mivel az egyszerhasználatos maszkunkat többször is viseljük. Másfelől viszont az arcbőrünk nem jut elég oxigénhez, így nem tud levegőzni, szellőzni. Bőrünk tehát folyamatos dörzsölésnek van kitéve, ebből fakadóan igényesebben kell óvnunk és ápolnunk. Azonban ehhez kevés mindössze egy „micellás vizes-vattakorongos” művelet.

Juhász Petra a Glamour Makeup International Academy-n szerzett sminkmester végzettséget. Emellett az Estée Lauder kozmetikai szalon szépségtanácsadója, aki egy interjúban összefoglalta, milyen bőrápolási szokásokat ajánl erre az időszakra, emellett sminktippjeit is megosztotta velünk. A következő arckezelési ötletek, lányokra és fiúkra, ugyanakkor nőkre és férfiakra egyaránt vonatkoznak.

Az emberek hova tudják besorolni saját bőrtípusukat, és azokat mi alapján határozzák meg a szakértők?

Juhász Petra: Egy teljesen hozzá nem értő általában szépségápolási szakemberektől -például: kozmetikusoktól, bőrgyógyászoktól, vagy esetleg szépségtanácsadóktól- ismerheti meg saját bőrtípusát. Három bőrtípust különböztetünk meg. A legtöbb esetben előforduló típus a normál-kombinált, melynél az orca matthatású, bár T-vonalban a bőr fényesedhet. A T-vonal területe a homlokra, az orra, valamint az állra terjed ki. Következő az olajos, zsírosodásra hajlamos bőrtípus, amely leginkább a tinédzserek körében fordul elő. Ezek a panaszok már a teljes arcot érintik. Ilyenkor szoktak előjönni a mitesszerek, valamint a pattanások. Utolsó a száraz bőrtípus, melyet leginkább az idősödő emberek érezhetnek magukon. Életkort és állapotát tekintve két szakaszra osztható az arcbőr: a fiatal, valamint az érett bőrre.  35 éves korig fiatal, míg 35 év felett már érett bőrről beszélünk. Élettani szempontból megközelítve mélyen a bőrön belül, pontosabban az irharétegben, fellelhetőek a kollagén-, és az elasztikus rostok, amelyek nedvesség megkötő funkcióval bírnak, ezzel hidrosztatikus nyomást végeznek. Úgyis fogalmazhatnám, miszerint a bőr jó turgorú (a bőr feszességének elnevezése), magyarán vízzel kellően telített, ezáltal feszesség, rugalmasság jön létre. Az érett bőrtípusnál azonban a bőr turgora csökken, emiatt már nem tudják megtermelni a rostok a maximálisan elérhető vízmennyiséget. Ez a fő probléma, melynek következménye a ráncosodás, lógó bőr és szárazság.  Ezt a típust úgy lehet felismerni, miszerint a külső tényezők (szél, hideg levegő) hatására fájdalmas feszülő bőrérzetet tapasztalunk, továbbá hámlást (napégés hiányában).

Milyen bőrápolást igényelnek a fent említett típusok?

Juhász Petra: A legfontosabbak a felszíni-, továbbá mélytisztítás arcápolás szempontjából. Ezek mindegyik bőrtípusra egyaránt vonatkoznak. Otthoni keretek közt csak felszínesen tudjuk kezelni arcunkat, ugyanis a mélytisztítást kizárólag kozmetikus képes rajtunk elvégezni, hiszen ez speciális eszközöket igényel. Javaslom, hogy havonta legalább egyszer érdemes lenne kozmetikus által mélytisztító kezelésben részesülni, nőknek és férfiaknak egyaránt. A felszíni tisztítást napi rendszerességgel ajánlott elvégezni. Amit viszont hetente tanácsos művelni, az a bőrradírozás. Ezt célszerű durvább szemcséjű termékkel elvégezni, amely ideálisan eltávolítja az elhalt hámsejteket. Napiszinten beszélhetünk reggeli és esti arctisztításról, mely mindegyik bőrtípusnak egyaránt javasolt. Reggeli rutinjavaslatnak ajánlom az alapos hidegvizes arcmosást, majd tonizálást (tonic water) szükséges elvégezni, melyet hidratálás követ. A hidratáláshoz érdemes olyan termékeket választani, melyek saját bőrtípusunkhoz vannak hozzárendelve, például: zsíros, pattanásos bőrre olajmentes készítményeket használjunk. Bőrápoláshoz hozzárendelt termékek a következők: szérumok, krémek (leginkább érett bőr számára), gélek (fiatal bőrhöz ajánlott), arcmaszkok. Külön kiemelném a fényvédő használatának fontosságát, amelyet minden egyes évszakhoz kötjük, nem csak a nyári időszakhoz, mikor erősebb UV sugárzás. Esti rutint tekintve kifejezetten ehhez a napszakhoz tartozó tápláló krémeket érdemes használni, -természetesen micellás vizes arclemosás után- ugyanis a bőr kellő idővel rendelkezik, így a hatóhanyag felszívódhat, mivel olyankor nincs káros hatásoknak kitéve. Ezen rutinok különválása a bőr anyagcseréjéhez, továbbá regenerálódásához köthető. Fontos, hogy mindenképpen kérjük ki egy szakértő véleményét bármilyen bőrápolási termék vásárlásánál.

EZT OLVASTAD MÁR?  Maszk-mizéria

Mostani időszakra való tekintettel véleményed szerint, mik azok a sminktermékek, amelyek elhanyagolhatóak napirutinunkból a maszkviselés okán?

Juhász Petra: Szeretném elsősorban szóvá tenni azt, miszerint az arcunk hidratált állapotának és az utána felvitt arcfestéknek tökéletes összhangban kell lennie, voltaképp bőrápolás hiányában sosem fogunk szép sminket alkotni. Ebből kifolyólag elhanyagolhatónak tartom az alapozót, highlighter-t, pirosítót, illetve a rúzsokat, szájfényeket. Azonban lehet ajkainkat kezelni szájápolóval a kiszáradás, cserepesedés és felrepedezés megelőzésével.

Mit javasolsz azoknak, akik nem szeretnék a sminkelést elengedni a maszkhasználat miatt?

Juhász Petra: Fennáll a lehetőség a visszafogottabb, szolidabb (halkan jegyzem meg, termékeink kevésbé vannak pazarlásnak kitéve) smink elkészítéséhez. Az alapozó elhanyagolása végett, a problémás pontokra korrektor felhelyezésével tudunk egységesebb bőrképet kialakítani. Ezt púderrel tudjuk fixálni. Érdemes lenne a maszkból kilátszó területekre helyezni a figyelmet. Esetleg a szemöldökünkre, amely keretet ad arcunknak. Továbbá szemhangsúlyos sminkek készítését szorgalmazom.

Milyen termékekkel tudjuk elkészíteni a fent említett sminkeket?

Juhász Petra: A szemöldök kiemelésére számos termék áll rendelkezésünkre. Ezek a szemöldökre felvihető spirálok, ceruzák, púderek és gélek. Természetesen a megfelelő szín és mennyiség használatával. Érdemes olyan színt választani, amely hasonlít hajunk árnyalatához. Szemhangsúlyos sminket a legtöbb esetben szemhéjtus, szemhéjpúder, szemceruza, valamint szempillaspirál használatával tudjuk elérni.

Modell: Turcsányi Adrienn

Smink: Juhász Petra

Forrás: Pinterest, Glamour Makeup International Academy

1 thought on “Milyen sminket érdemes készíteni maszkunk alá? – Interjú Juhász Petrával

Comments are closed.