Milyen fiatalnak lenni manapság?

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A felnőtté válást, illetve annak folyamatait nagyon nehéz elfogadni. Mind a családnak, a barátoknak, mind pedig annak a személynek, aki éppen keresztülmegy rajta. Hiszen bohókás kamaszként az élet nagy problémáit apróságok okozták, amelyek miatt sokszor úgy tűnt, soha többet nem lehetünk boldogok az életben. Ezek a problémák akkor, amikor már felnőttek vagyunk, eltörpülnek, apróságokká változnak azok mellett a dolgok mellett, amikkel minden egyes nap szembe kell néznünk.

Mást jelent fiatalnak lenni a mai világban és teljesen mást jelentett, mondjuk 100 éve. Az akkori problémákat mai szemmel nézve már fel sem tudjuk fogni, hiszen a világ teljességgel az ellentéte már annak, ami akkoriban volt.
Nagyanyáink, dédszüleink túléltek háborúkat, atomtámadásokat, a berlini fal leomlását, egy rendszerváltást és napestig sorolhatnám még, hogy mennyi és milyen horderejű dolgokkal kellett szembenézniük a 20-as éveik elején, amikor egyébként ők már lehetséges, hogy édesanyák és édesapák is voltak, ezáltal már egy család jövőjére is kellett gondolniuk, illetve arra, hogy a gyermekek ezekből a gondokból semmit ne érezzenek.
Napjainkban ezekkel a problémákkal szemben a tizenéveseknek sok esetben azzal kell megküzdeniük, hogy gyengül a wifi jel, vagy éppen elfogyott a mobilinternet a telefonjukról.

Vannak bizonyos mérföldkövek 18 éves kor után, amikor bizony már felnőtt az illető, de még mindig nem teljesen önálló, ezért is nevezzük a 19-től nagyjából 30 éves korig tartó szakaszt elhúzódó kamaszkornak.

Szociológiai szempontból 4 ilyen mérföldkövet érdemes megkülönböztetni, ami fontos egy gyermek életében.
1. Az intézményes tanulmányok befejezése.
2. Elköltözés a szülőtől, saját háztartás vezetése és fenntartása.
3. Fix munkahely.
4. Teljes anyagi függetlenség a szülőktől, önfenntartás és felelős döntések a pénzköltéssel kapcsolatban.

Ezek a pontok összefüggenek és ha nem teljesül egy közülük, akkor borul az egész. Manapság a fiatalok jelentős része számára a tanulmányok nem érnek véget az érettségivel, vagy egy szakvizsgával. Magyarországon a rendszerváltás óta szakmai oklevelet négyszer annyian szereznek, mint a szocialista rendszerben. A diplomások száma az elmúlt években csaknem a hatszorosára emelkedett, ennek oka pedig nagyon sokszor az is, hogy magasabb fizetéssel járnak egy-egy szakmák, amelyek bizony sokkal jobb megélhetést biztosítanak a jövőben. Ez viszont azt is eredményezi, hogy a fiatalok viszonylag sokáig maradnak otthon a szüleinknél.

EZT OLVASTAD MÁR?  ETK- Interjú egy szülésznő hallgatóval, Szigeti Rékáva

A költözést nagyban befolyásolják a lakáskörülmények és az ingatlanpiaci lehetőségek is, hiszen az, hogy egy-egy fiatal otthon lakik az nem éppen a lustaságot jelenti, hanem azt, hogy nagyon magasak az albérletárak, amelyet sok esetben egyedül nem képesek előteremteni, az egyetem, vagy szakma tanulása mellett.
Szintén négy okot tudunk az mellett felsorolni, hogy miért döntenek inkább a mamahotel mellett a fiatalok.
1. Vannak a tipikus kényelmes típusok.
2. Akiknek felbomlott a kapcsolata és egyszerűbbnek találják, ha hazamennek.
3. A háromgenerációs családban élők, legtöbbször egyáltalán nem is hagyják el a szülői házat.
4. A kényszerhelyzetből otthonmaradók csoportja, akik nem engedhetik meg maguknak az önálló életet, ám általában ez az állapot csak hónapokig áll fent, amíg helyre nem rázódik az illető élete és újra talpra tud állni.

A felnőtté válás utolsó fontos jele, amikor az ember először főállású munkavállaló lesz. Ez már merőben más létforma a tanulással töltött időszakhoz képest: munkaidőnk van, kollégáink, feladataink és felelősségünk, és csak akkor kapunk hó végén fizetést, ha ezek között sikerrel lavírozunk. Ráadásul mindez rengeteg tanulással is jár, hiszen ritka az a munkahely, ahol a meglévő tudásunkkal azonnal hadra foghatók vagyunk.

A negyedik mérföldkő elérése esetén már anyagilag is sikerül függetlenedni a szülői fészektől. Sokszor hiába szeretne egy fiatal anyagilag leválni a szüleiről, a magas tandíjak, a diákléttel járó költségek és az egyre emelkedő albérleti díjak mellett ritkán teheti meg és sajnálatos módon ez a mai világban egyre nehezebbé is válik.