Milyen az első év az ETK-n avagy kisokos az első évhez

+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Hogyan is kell elképzelni az első évet? Milyen lesz gólyának lenni? Milyen tárgyaink lesznek vajon? – ilyen és ezekhez hasonló kérdések voltak bennem már gimnázium utolsó évében és izgatottan vártam az egyetemet. Az egyetemet, ahol végre azt tanulhatom, amit igazán szeretnék és ami nagy álmom volt. Most, hogy az első évemet sikeresen abszolváltam az ETK-n, szeretném elmesélni a tapasztalataimat és összefoglalni mi is vár rátok, gólyákra az első évben.

Hogyan is kell elképzelni az első évet?

Sok olyan szaktársamtól hallottam, akik gimi után egyből eljöttek egyetemre, hogy hatalmas váltás volt nekik a gimnázium után egyből és nagy a rés középiskola és e között. Valóban vannak különbségek, kinek kisebb, kinek nagyobb, de szerintem sokkal jobb, olyan tekintetben, hogy el van engedve a kezünk és szabadabb. Lehetsz a saját főnököd és neked kell utána járni és kitaposni dolgokat. Szerintem pont emiatt szuper. Ha nem pécsi vagy külön kaland lehet az első év, mivel ekkor fedezed fel a várost. Ahogy bejársz órákra gyalog, biciklivel vagy tömegközlekedéssel.

Mindig varriálhatod az útvonalad vagy kinézhetsz a szabad napjaidon helyszíneket, amiket fel szeretnél fedezni. Én így bukkatam rá kis apró kedvenc helyekre. Szaktársakkal összeverődve próbálhattok ki különböző sportokat vagy edzőtermeket. Szerintem ez is egy nagyon szuper ötlet. Gólyaként a gólyatáboron kívül is nagyon sok színes program szolgálja azt, hogy megismerd a várost, a szaktársaidat és vehess részt szuperebnél szuperebb programokon. Azonban a sok móka mellett a tanulásra is fontos figyelni, mert könnyű megcsúszni a vizsgaidőszakban, ha elhanyagoljuk a tanulást a szorgalmi időszakban. Sokak szerint az első év a nagy vízválasztó, de azért teljesíthető. Nem a legkönnyebb szakot választottuk, de ezt tudtuk.

Ha elakadnék hol kapok segítséget?

 Gólyaként azért sok segítséget kapunk mind az oktatóktól, mind a felsőbb éves hallgatóktól. Ha mégis elakadnánk, nagy segítségünkre lehet a Tanulmányi Osztály (TO), illetve az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) is. Bármilyen kérdésünk van, mindig nagyon gyorsan válaszolnak. Lehet jelentkezni mentorprogramba, ahol kapsz egy másod-, harmad-, negyedéves hallgatót segítségedül. Akik részt vesznek ebben mind nagyon dicsérik.

Az ETK-s alapozó tárgyat oktató tanárok rendkívül kedvesek és segítőkészek a tapasztalatom szerint. Fontosnak tartom, hogy a fő tárgyaknál jól adják le az anyagot és magyarázzák el nekünk alaposan a folyamatokat és szerintem ez maximálisan megtörtént. Szerintem nagyon sok múlik a gyakorlati oktatókon is, hisz ahányan vagyunk annyi félék és mindenkinek más tanítási módszerei vannak. Meg kell találnunk mi az, ami nekünk a legjobban beválik. Úgy hiszem nekem szerencsém volt, mind az élettan, mind az anatómia gyakorlatos oktatómmal, mert első órától kezdve kialakult a szimpátia és így mivel élveztem az órákat, sokkal könnyebben is tanultam meg az anyagot.
első

Hol fogok lakni?

Az első dolog, amit mindennél jobban szerettem volna, hogy felvegyenek kollégiumba. Ez sikeresen meg is történt és szerintem a legjobb kolit néztem ki anno, mikor utána néztem rengeteg helyen milyenek vannak és milyen a felszereltségük, hogyan néz ki egy-egy szoba. Ez pedig a Jakabhegyi volt. Én nagyon beleszerettem. Maga az épület elhelyezkedése, hogy a domboldalon van és rálátni egész Pécsre innen, főleg, ha kimész a tágas tetőteraszára. A felszereltsége és közössége igazán luxussá tette számomra. beköltözéskor lehet kérni kivel szeretnél egy szobában lenni.

Engem megkérdeztek lány blokkba vagy vegyesbe szeretnék kerülni? ETK-sok legyenek csak vagy bármilyen kar hallgatóival vegyülnék? Csendesebb vagy bulizósabb blokktársakat szeretnék? Én a legnagyobb halmazba kértem bele magam és talán ennek is köszönhető, hogy megismerhettem a nagyon szuper szobatársaimat. Mind másik karról voltunk, de mind egyidősek, ami máris egy közös pont volt: ki mit csinált a szabad évében? Emellett, ha nem jönne össze a kollégium, nagyon szuper kis albérletek vannak nagyon egyetemista barát áron Pécsen.

Hogyan szerzek majd barátokat?

Gondolom ez egy olyan kérdés, amin sokan aggodalmaskodnak, pedig semmi szükség rá. Tudom, mindenhonnan hallani, hogy találsz majd barátokat és megtalálod a magadhoz hasonló embereket, de tényleg így van. Első lehetőségnek ott van a gólyatábor (habár nekünk sajnos ez elmaradt, mégis mindenki megtalálta a maga kis társaságát), rengeteg gólyáknak rendezett esemény lesz, az orientációs nap is remek lehetőség erre, illetve a felvételi értesítő után amint lesz évfolyam csoportotok akkor is rendezhettek programokat, talikat. Aki meg gólyatáborba megy belekerül egy gólyacsoportba és ezáltal rengeteg élményben lehet része. Emellett az órákon is különböző emberekkel leszel és barátkozhattok. Az ETK szerdákról meg nem is beszélve. Minden szerda ETK szerda a DT-ben (Downtown bár a Ferencesek utcájában).
első

Milyen tárgyaink lesznek?

Minden, ami biológiára épül megtalálható lesz az órarendetekben: sejtbiosz, anatómia, élettan, latin és egyéb alapozó tárgyak. Ami szerintem újdonság lesz a gimihez képest (a sok más különbség mellett) az az, hogy lesznek tárgyak, melyekből lesz elmélet és gyakorlat is. Itt úgy rakod össze az órarendedet, ahogyan te szeretnéd. Ha adhatok egy jó tanácsot, ne az adott nap legelső óráját vedd fel gyakorlatból, mert így kicsit könnyítesz magadnak is. Amikor gyakorlaton minitesztet írtok így tudsz információ morzsákat kapni a tesztről. Nem azt mondom, hogy erre alapozzunk, de úgyis lesz egy-két olyan nap, amikor hosszúra sikerül az este és csak túl szeretnéd élni a másnapot. Ilyenkor hálát fogsz adni, hogy megkönnyítetted a saját helyzeted.

Elméleti anyag tanulásánál pedig szerintem nagyon nagy segítség tud lenni, ha ki van nyomtatva a jegyzet (annak, aki könnyebben tanul papírról, mint képernyőről) vagy meg van a laptopodon (ha te épp képernyőről tanulsz egyszerűbben) és már akkor tudsz jegyzetelgetni rá, amikor az óra zajlik. Illetve figyeld mik azok, amiket az oktatók kihangsúlyoznak vagy többször említenek, mert azokkal valószínűleg találkozhatsz még zárthelyi dolgozatoknál, minitesztekben vagy vizsgáknál. Ha érdekelnek még hasznos tippek az első évhez az Egészségtudományi Karon (ETK) akkor bővebben ide kattintva olvashatsz róla.
első

Éld meg minden pillanatát minden egyes szemeszterednek!

Fontosnak tartom, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a tanulás és a szórakozás között. Használj ki minden lehetőséget, amit az egyetemi éveid (és az életed során) eléd sodor az élet, de azért ésszel tedd ezt meg! Hallgass a megérzéseidre is és merj önmagad lenni, hisz így fogod szépen lassan megtalálni a hozzád hasonló embereket és alakítasz ki nagyszerű kapcsolatokat, barátságokat. Éld meg a jelen minden pillanatát és legyél fiatal. Habár a képzésünk 4 éves iszonyat gyorsan elrepül az a 4 év. Én csak most kezdtem az első évemet és már szeptembertől másodévesnek számítok. Nagyon gyorsan szalad az idő. Éljetek, tanuljatok és formálódjatok. Higyjétek el. nagyon szuper közösségbe kerültök be itt a PTE ETK-n és nagyon nagy ugródeszka lesz ez nektek a szakmátokhoz és a jövőre nézve.

Nagyon sok sikert minden elsőévesnek!

Képek forrása: kiemelt kép, 1.kép, 2.kép, 3.kép