Millenium, a pécsi elektronikus zene

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Pécs nem csak a magyar alter bölcsője, hanem immár egy 2017 óta működő csapat, a Millenium által szervezett elektronikus zenei közösség hazája is. A csapat célja, hogy helyi alternatív szórakozási lehetőséget teremtsen a Drum & Bass, Riddim és Techno szubkultúrák kedvelőinek. A Millenium működéséről, céljairól és jövőjéről kérdeztem Magyar Olivért és Csapláros Andrást (előadónevén Csapos), a csapat két főszervezői tagját.

  • A Millenium célja az elektronikus zene népszerűsítése Pécsett. Hogy halad ez az elképzelés, visszatekintve az elmúlt 3 évre?

Olcsi: Amikor belevágtunk komolyan a programszervezésbe az elsődleges célunk az volt, hogy teremtsünk egy olyan közösséget, amit a különböző underground basszus-zenék iránti szeretet fog össze. Azt hiszem magabiztosan kijelenthetem, hogy Pécsett létrejött ez a közeg, sőt, buliról bulira gyarapszik. Ez azért is előnyös hiszen így mindig számíthatunk arra, hogy a közönségünk ott lesz azokon a bulikon, amiket szervezünk. Nagyon fontos célkitűzésünk volt az is, hogy ne csak közösséget teremtsünk, hanem minél több kezdő előadót fedezzünk fel, akiknek fellépési lehetőséget biztosíthatunk. Ebben is előrelépést érzek, hiszen hétről hétre olyan új arcok fordulnak meg a dj pultunk mögött, akik mind-mind nagyon tehetségesek.

Csapos: Szerintem a legjobb az egészben, hogy a fiatalokat sikerült megfogni, ami mindig is az egyik nagy álmom volt. Amikor én voltam annyi idős, mint azok, akik most járnak a bulijainkba, akkor itthon még csak elvétve akadtak olyan események, amiken a mi stílusunk zenéit játszották, közösség pedig nem is szerveződött köréjük. Minden alkalommal Budapestig kellett utaznom ahhoz, hogy megtapasztaljam, milyen egy ilyen zenei közösséghez tartozni, mert egyszerűen Pécsett az ilyen típusú bulik akkor még nem léteztek. Mára azonban azt hiszem elmondhatjuk, hogy sikerült a fővárosihoz hasonlóan aktív és gyarapodó közösséget létrehoznunk. A fellépőink között is nagyon sok a fiatal kezdő, nagyon ügyesek és lelkesek egytől egyig.

Olcsi: Sokáig egyébként úgy kezeltük magunkat, mint egy underground szervezői csapat, de sokszor az underground szó hallatán az embereknek a kis létszámú, eldugott bulik jutnak eszükbe. Éppen ezért szerettünk volna kitörni ebből a sztereotípiából, és megmutatni, hogy ezeknek a zenei stílusoknak van létjogosultsága egy szélesebb körű közönség előtt is. Szerintem egész jó úton haladunk, mert egyre nagyobb helyszíneken, egyre nagyobb fellépőkkel és egyre nagyobb közönség előtt van lehetőségünk bulikat szervezni. Ez a kezdő fellépőink miatt is nagyon fontos, akiknek így szélesebb közönség és nevesebb fellépők előtt is van lehetőségük fejlődni.

Csapos.: Azt vettük észre, hogy az utóbbi időben sikerült olyan számokat hozni közönség szinten, ami miatt már egy nagyobb klubnak, nagyobb költségvetéssel sem lenne oka szégyenkezni. Igyekszünk ehhez mérten profin kezelni azt, amit csinálunk, illetve meghálálni a közönségünknek a bizalmat azzal, hogy a szervezés minden pontján a végletekig részletesek és pontosak vagyunk.

  • Tehát te, Csapos szoktál járni más városokba is fellépni a Milleniumon kívül?

Csapos: Igen, az utóbbi évben jó párszor volt szerencsém budapesti fellépésekhez, amiért borzasztóan hálás vagyok a fővárosi szervező csapatoknak. De játszottam már Szegeden is például. Sajnos a pandémia keresztülhúzott egy csomó tervet más vidéki városokban, de a járvány végével ezek pótolva lesznek. Viszont Pécs a prioritás, elsősorban a régióban szoktam tevékenykedni. Minden meghívásnak nagyon örülök, és nagyon jól esik, mert ez részben azt is mutatja, hogy terjed a kultusza az általunk képviselt stílusoknak Budapesten kívül is. Amióta elkezdtük csinálni a Milleniumot, azt vesszük észre, hogy szépen elkezdtek megjelenni a vidéki szerveződésű bulik is.

Olcsi: Volt is egy kecskeméti srác, aki írt is nekünk üzenetet, hogy annyira inspirálóak voltunk számára, hogy adtunk nekik egy kis löketet és ők is belekezdtek a szervezésbe.

Csapos: Azóta csináltak is két bulit és úgy tudom, hogy elég nagy sikernek örvendtek.

  • A Millenium crew 8 tagból tevődik össze. Hogyan osztjátok el a feladatokat egymás között?

Olcsi: Csapos felel a Drum and Bass és a Riddim zenei fellépőkért, és a bulik pontos lineupjának összerakásáért.

Csapos: Olivér áll kapcsolatban a helyi klubokkal, illetve az ő nevéhez köthető a vállalkozás, aminek a keretein belül hivatalosan működhetünk.

Olcsi: A pénzügyeket ketten kezeljük Szigeti Patrikkal, aki egyébként a social media platformokért és az események menedzseléséért is felel.

Csapos: Karlóczy Dominik a grafikusunk, videósunk, ő csinálja az összes látványtervünket, például a flyereket, a pólókat és az egyéb dizájnokat. Novotny Kristóf szintén a zenei felhozatalért felel, nekem szokott segíteni fellépőket szervezni. Ő is nagyon sok fővárosi kapcsolattal rendelkezik, illetve a pécsi elektronikus zenei szakon tanul, ahonnan szintén sok tehetséges DJ-t és producert sikerült már toboroznunk a csapatba.

Olcsi: Molnár Dávid ’Buresz’ pedig a helyszínen felmerülő feladatok lebonyolításáért felel.

Csapos: Horváth Alex felel a Techno bulikért és az ott fellépő előadókért. Már régóta munkálkodik egyrészt a kaposvári, másrészt a pécsi Techno világában, irdatlan tehetséges, érte mindig megőrül a közönségünk, amikor beáll a pult mögé. Sajnos az ő munkája most kicsit a háttérbe szorult, nem igazán találjuk a helyét a Techno buliknak az este 11-ig tartó idősávban, de nem adjuk fel, a technós közeg is fontos számunkra, találni fogunk alternatívát a járvány idejére is.

Olcsi: Zombori Zoltán pedig egy igazi öregmotoros Drum and Bass DJ. Anno Szegeden tevékenykedett szervezőként, mindig jól jön a rutinja.  A Drum Theory és a Dobszerda névre keresztelt bulisorozatainknak is ő az ötletgazdája. Emellett elképesztően mély szakmai tudással rendelkezik mind zenélés, mind a producerkedés terén.

  • Hogy néz ki a helyszín választás és koncert szervezés vírusmentes időszakban?

Csapos: Vírusmentes időszakban kifejezetten egyszerű. Legalábbis most, amikor az első hullám véget ért, a második pedig még nem érkezett meg, akkor egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy több szórakozóhely is tárt karokkal várt minket.

EZT OLVASTAD MÁR?  Kocs-Mák

Olcsi: Alapvetően azt hiszem mind a saját, mind a közönségünk nevében kimondhatom, hogy a Szenesbe való visszatérést várjuk a legjobban. A Szenesben hosszú ideig nem voltak péntekenként bulik, viszont azóta, hogy elkezdtük feltölteni az üresjáratos péntekeket az emberek szájából újra lehetett hallani azt, hogy azért várják a hétvégét, mert mehetnek a Szenesbe bulizni. Sajnos, mivel a Szenes a BTK campus területén van, a nagy visszatérés egy darabig még biztosan várat magára.

Csapos: A szervezés része mára már egyszerű, rutinfeladattá vált. Nem az a nehéz, hogy összeszedd, mit kell csinálni, hanem hogy azt zökkenőmentesen véghez is vigyed azt.

Olcsi: Igazából a dolgok végletekig egyszerűsített menete az, hogy Csapos összeteszi a line-up-ot, Dodó megcsinálja a grafikát, Patrik elkészíti a Facebook eseményt. Innentől kezdve már csak a hirdetés és a helyszíni feladatok (jegyszedés, szeku, technika) maradnak.

  • A vírus miatt napjainkban elég nehéz bármilyen rendezvényt lebonyolítani. Hogyan oldjátok ezt meg?

Olcsi: Ahogyan csak tudjuk.

Csapos: Nem rajtunk múlik elsősorban, hogy hogyan oldjuk meg, hanem a helyszíneken. Szerencsére a Szabadkikötő mindig is nagyon szívesen látott minket, még a pandémia időszakában is. Náluk rendszeresen megtudjuk szervezni az összes késő délutáni és kora esti bulinkat. A rendszeresség nagyon fontos, mert egyrészt nem szeretnénk, ha hosszabb ideig maradna a közönségünk a bulik nélkül, másrészt így minél több új előadót tudunk elhívni Pécsre.

  • Milyen népszerűségnek örvendhettek az esemény sorozataitok, mint például a Millenium Friday, vagy a Dobszerda?

Olcsi: A Millenium Friday sokáig az ütőkártyánk volt. Ezeknek a buliknak tulajdonképpen az volt a koncepciója, hogy többféle zenei stílust vegyítünk bele egy éjszaka menetrendjébe, leginkább a Drum and Bass válfajait és Techno-t. A legnagyobb létszámú bulijaink ezek voltak, hiszen kétfajta közönség is megfordult egy este, ám egy idő után észre kellett vennünk, hogy nem teljesen felelt meg a két közönségnek a másik zenei stílusa, amit persze nekünk tiszteletben kell tartani.

Csapos: A Dobszerda a pandémia előtt egy kötetlenebb típusú program volt, összegyűltünk a Szabadkikötőben beszélgetni, és közbe bárki beállhatott a pult mögé keverni.

Olcsi: A járvány beköszöntével, és az események korlátozásával viszont a Dobszerdák is bepörögtek. Akkor még mi is féltünk nagyobb rendezvényeket szervezni, borzasztóan bizonytalan helyzetben volt minden rendezvényszervező. Ezért gondoltuk azt, hogy egy kisebb rendezvény megszervezése a helyes út, nem számítottunk arra, hogy robbanásszerűen indulnak majd be ezek a bulik. Annyira jól sikerültek, hogy egy idő után a pesti vonzáskörzetből is elkezdtek lejárni az emberek Pécsre bulizni. Mi voltunk az egyetlen alternatíva akkor.

Csapos: Azóta létrehoztuk Dobszerda Riddim változatát is, a Dubszerdát. A legközelebbi rendezvényünket, a Bass Fall-t is többek között ez adott ihletet. Szeretnénk az ősziszünet előtt 3 napra elhozni a különböző sorozataink hangulatát.

  • Mesélnétek kicsit a legközelebbi minifesztiválról, a Bass Fall-ról?

Csapos: A Bass Fall egy közösségi találkozó azoknak, akik ezeknek a stílusoknak a szerelmesei és a cél, hogy három napon keresztül jól érezzék magukat Pécsen. Akik Budapestről, Székesfehérvárról látogatnak ide, napközben elvannak velünk és este pedig bulizunk egy jót. Az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeznek a fellépők, külön öröm volt, hogy amikor felkerestem őket, mindegyikük azonnal válaszolt, hogy szívesen fellépnek nálunk, mert már rengeteg pozitívumot hallottak a pécsi szcénáról, illetve a Milleniumról. Szóval köszönöm ezúttal is mindenkinek, aki ezt a meghívást elfogadta. Én nagyon örültem, hogy rögtön mindenki lecsapott a lehetőségre, és 24 DJ-t sikerült három napra összeszervezni.

      

  • Mik a tervek a jövőre nézve a Milleniummal?

Csapos: A jövő nyarat várjuk, reméljük addigra vége lesz a járvány okozta mizériának. A középtávú célunk, hogy legyen a Milleniumnak egy akkora költségvetése, amiből profibbnál profibb bulikat tudunk szervezni, minél nagyobb fellépőkkel. Mindemellett folyamatosan fut a háttérben az új tehetségek feltérképezése, illetve a korábban már említett aktív zenei közösség formálása.

Olcsi: Igen, a pandémia egy hatalmas tervünknek tett keresztbe, mert el akartuk hozni az első külföldi fellépőnket. Azt hiszem egy rendezvényszervező életében mindig nagy eseménynek számít, amikor elhívja az első külföldi fellépőjét a bulijára, mi ezt a lépést idén ősszel szerettük volna megtenni. Sajnos ennek még váratnia kell magára, de biztosan be fogjuk pótolni, amint lehetőségünk lesz rá.

Csapos: A hosszútáv pedig az, hogy minél tovább és minél több embernek tudjuk ezt az egészet csinálni itt Pécsen.

Olcsi: Az igazán legmerészebb hosszú távú cél az egy saját hely lenne.

Csapos: Igen de ez még egy következő fejezet, ennyire nem kell előre szaladnunk.

Olcsi: Álom, de egy olyan álom, ami egyébként mindig ott lebeg a szemünk előtt.

Mindenkinek ajánlom figyelmébe a csapat által szervezett bulikat, aki szereti az elektronikus zenét, hiszen mindenki megtalálhatja a saját stílusát ezeken a rendezvényeken. Azok számára, akik még nem tapasztalták meg a Millenium bulik hangulatát, tökéletes alkalom lehet az október 28-án startoló Bass Fall, amely szerdától péntekig, minden nap fél héttől háromnegyed 11-ig sorakoztatja majd fel a különféle basszus zenék legfrissebb arcait.
Köszönöm az interjút a Millenium két tagjának és sok sikert kívánunk a csapatnak a jövőre nézve.

 

 

1 thought on “Millenium, a pécsi elektronikus zene

Comments are closed.