Miért teszünk újévi fogadalmat?

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
1
+1
+1
+1
+1

Januártól minden más lesz. Megfogadom. A 2021-es az én évem lesz. Sokszor elhangoznak ezek a mondatok azon a bizonyos ponton, amikor éjfélt üt az óra. Vajon mi áll az újévi fogadalmak hátterében? Miért van az, hogy a legtöbben ragaszkodunk minden év végén ehhez a hagyományhoz? 

Minden évet az új lehetőségek reményében zárunk le. Megfogadjuk, hogy életmódot változtatunk, esetleg szorgalmasabbak leszünk a tanulásban és próbáljuk elhatározni magunkat afelé, ami eddig nem sikerült. Lássuk tehát, honnan eredeztethető ez a hagyomány, valamint, hogy a statisztikák szerint mennyire sikeresek ezek a fogadalmak. 

Újévi fogadalmak eredete

Minden Babilonban kezdődött kb. 4000 évvel ezelőtt. Bár náluk nem január elsejére, hanem késő márciusra, a tavaszi napéjegyenlőség utáni első éjszakára esett az alkalom, de akkoriban az emberek így ünnepelték az újév beköszöntét. Ezt az ünnepet Akitu fesztiválnak hívták, ami 11 napig tartott. Akkoriban azt fogadták meg a babiloniak, hogy egész évben igyekeznek isteneiknek megfelelően élni, kedvükben járni. 

Mások szerint, az eredet 2000 évvel ezelőttre tehető vissza, amikor Julius Caesar a Római Birodalom első császára ígéretet tett Janus, a kétarcú istenség tiszteletére. Janus napja nem mindig esett egybe az év első napjával, ezért a fogadkozás szokása a 365 napos naptár megjelenésével nyerte el mai formáját. Innentől kezdve, a Janus istenség ünnepe mindig egybeesett az új esztendő első napjával. 

Fogadalomtérkép

2012-ben a Google létrehozott egy szuper találmányt – egy online fogadalomtérképet, ami nagyon szuper találmány, hiszen egyszerre lehet új célokat létrehozni, valamint követni, hogy más hogyan halad a fogadalmaival. A fejlesztők azonban úgy nyilatkoztak, hogy teljesen mindegy, mennyien veszik igénybe ezt az alkalmazást, az embereknek mindössze 9,2%-a viszi véghez elhatározásait.

Tanulmányok a fogadalmak sikerességéről

Statisztikák szerint 100 emberből mindössze 8 tartja be mindazt, amit szilveszter éjszakáján megfogadott. 

A Bristoli Egyetem 3000 résztevővel végzett vizsgálatot, melyből kiderült, hogy 88%-uk nem érte el kitűzött célját. Ám a kutatásban azt is vizsgálták, hogy a siker kulcsa nemenként eltérő, ugyanis a férfiaknál 22%-al nagyobb volt az esély, hogy kitartanak céljuk mellett. Ennek oka, hogy apró lépésekben terveztek, és nem féltek biztatást kérni. 

John Norcross, egy amerikai pszichoterapeuta aki két évet szentelt arra, hogy tanulmányozza kollégáival az újévi fogadalmak pszichológiai hátterét és kimenetelét.  Megfigyelései szerint, a fogadalmak sikeressége nagymértékben függ attól, hogy milyen stratégiát választunk a megvalósításához. Megállapították, hogy sem nemi, sem pedig életkori tényezők nem befolyásolják a sikerességet, mert ami igazán számít, az a fentebb említett stratégia. Tehát, vegyük a dohányzásról való leszokást példának. Azok az emberek, akik elkerülték a bárokat, éttermeket és a helyeket ahol kísértésbe eshettek, nagyobb eséllyel teljesítették a fogadalmat, mint azok, akik csupán elrettentő fotókkal vagy felhívó szövegekkel vették körbe magukat. 

Herman 2009-es kutatása arra világít rá, hogy a kudarc legfőbb oka az, hogy irreális elvárásokat állítunk magunk elé, nagyon rövid időn belül látványos, nagy volumenű eredményt akarunk elérni, és ez negatívan csatol vissza. Az apró, ám biztos lépések számítanak igazán, melyek később szokássá alakulnak át. És ha ez megtörténik, a cél már szinte teljesítve is van. Itt vehetjük a futást példának. Elhatározzuk, hogy egészségesebben fogunk élni, leadunk pár kilót. Erre nem az a megoldás, hogy rögtön a félmaratont le akarjuk futni, mert mint mind tudjuk ebből kudarc élmény lesz, ha egyből ezzel kezdünk. A lényeg tehát, hogy először napi 10 percet fussunk, szokjon hozzá a testünk, majd idővel lehet emelni az időn. Ez a folyamat később szokást alakít ki, mely egyre közelebb fog vinni a célhoz. 

A statisztikák és a történelmi háttér ismeretében mindenki személy szerint eldöntheti, hogy élni fog-e az újévi fogadalom tevésével, vagy sem. Megoszlanak róla a vélemények, hiszen valakik szerint motiváló tud lenni, amikor egy új évet új célokkal és sok motivációval kezdünk, ám mások azon a véleményen vannak, hogy szükségtelen új évhez kötni egy elhatározást, mert ha valamit nagyon el szeretnénk érni, akkor az év bármelyik napján képesek leszünk változtatni. Te melyik állásponton vagy? 

cottonbro, Polina Kovaleva fotója a Pexels oldaláról