Miért jobb otthon is edzővel edzeni?

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0

A vírushelyzet alatt sokáig a konditermi szolgáltatásokat, köztük a személyi edzők segítségét sem lehetett igénybe venni. Habár ma már használhatjuk az edzőtermeket, a karantén alatt nagy népszerűségre tett szert az online coaching. Az online coaching egy olyan edzésmódszer, mikor az adott edző online tartja veled a kapcsolatot és így készít neked személyre szabott edzéstervet. Nyilván a közös munka előtt beszél veled a céljaidról, felméri az edzettségi állapotodat és megkérdezi milyen eszközök állnak rendelkezésedre. Az edző által előírt feladatokat egyedül kell megcsinálnod, viszont valamilyen formában (általában videófelvételek segítségével) visszaküldöd neki az elvégzett gyakorlatokat. Ő elemzi videóidat és ennek fényében készíti neked a következő heti edzéstervedet. 

Személy szerint szeretem ezt a módszert. Több, mint 10 hete dolgozom együtt egy edzővel, akinek ráadásul gyógytornász végzettsége is van, így ő nemcsak az erőfejlesztésben és az alakformálásban, hanem a vállsérülésem gyógytornájában is segíteni tud. A közös munka ihlette ezt a cikket, ebből adódóan szeretném megemlíteni, hogy az írás tartalma a saját véleményem, az érveim a saját tapasztalataimon alapulnak.

20_KEDD_KON_miert_jobb_otthon_is_edzovel_edzeni_kep1

Úgy gondolom, hogy a különböző kardió jellegű edzések nagyon szuperek a youtube-n és nem ellenük szeretnék érvelni. Itt a központban inkább a súlyzós edzések vannak, amiknél olyan gyakori hibákat ejthetnek az emberek – én is –, amit egy edző az online, közös munka segítségével is korrigálni tud, ezzel elkerülve az esetleges sérüléseket.

Természetesen mint mindennek, az online edzésnek is vannak pozitív és negatív oldalai is. Viszont jelen esetben szeretnék csak a pozitív hatásaira fókuszálni. 5 érvet hoztam, ami miatt úgy gondolom jobban megéri egy szakemberrel együtt dolgozni, mint magunktól különböző youtube videókra edzeni. 

  1. Személyre szabott. A te edzettségi szintedhez és a te otthoni eszközeidhez igazítja az edzéstervet. Nincs szükség arra, hogy drága súlyokat vegyél, esetleg konditerembe menj, annak ellenére, hogy nem szeretsz emberek előtt edzeni. Ezért is jó módszer, mert te választhatod, hogy inkább otthon vagy inkább teremben szeretnél edzeni. Ha pedig a kondit választod, egyértelmű magyarázatot kapsz arra, mit és hogyan érdemes használni.
  2. Fokozatosság. Az edzésterved heti rendszerességgel épül a fejlődésedhez mérten. Nem kell neked egy hét edzés után olyan súlyokat megmozgatnod, mint egy erőemelőnek. Azon sem kell gondolkoznod, éppen milyen youtube videót kellene megcsinálnod ahhoz, hogy fejlődni tudj. A munka „nehezebb” részét elvégzi a szakember. Neked nincs más dolgot, mint megcsinálni a feladatokat.
  3. Plusz motiváció. Magamból kiindulva hajlamos az ember egy idő után feladni, nem olyan elszántan csinálni, mint az elején. Ha van egy online edződ, azt érzed muszáj megcsinálnod, mert várja a videókat, hogy segíthesse tovább a munkádat. Motiváló lehet, hogy valaki „számon kér”. 
  4. Nagy segítség. Bármikor bármilyen problémád van, nem tudod hogy kell egy adott gyakorlatot elvégezni, segítségre van szükséged, fájdalom lép a képbe, esetleg valami miatt nem tudod megcsinálni az edzést, bármikor írhatsz/ hívhatod az edzőt, ő pedig amint tud válaszol és segít. Én személy szerint rendszeresen zaklatom őt minden kis problémával és mindenre próbál egyből megoldást találni.
  5. Korrigálás. Miután heti rendszerességgel kell elküldened az edzőnek minden általad elvégzett gyakorlatról 1-1 videót, ki tudja és ki is fogja javítani a hibáidat. Ebből adódóan kisebb az esélye sérülés, illetve fájdalom kialakulására, ugyanis minden olyan picike hibát is, amit elvétesz, korrigál. Ez a legfontosabb szerintem, ami miatt szükséges egy edző segítsége. Ha profi vagy, ha nem.

Amennyiben felkeltette az érdeklődéseteket az online coaching, nézzetek szét az interneten a témában és keressetek egy számotokra szimpatikus edzőt, kérjetek segítséget. Ha mégis maradnátok a konditermi edzésnél személyi edzővel vagy egyedül, esetleg továbbra is a youtube videós edzéseket preferáljátok, akkor hajrá ahhoz! A lényeg, hogy mozogjatok! Az egészséges élethez elengedhetetlen a sport.

Ha további mozgással, sporttal kapcsolatos tartalmakról olvasnátok, ide, ide és ide kattintva megtehetitek. 

Képek forrása