„Miért is jó gyógyszerésznek lenni?” – Csatlakozz te is a HuPSA-hoz!

Mi a véleményed?
+1
+1
7
+1
1
+1
+1
+1
+1

Gyógyszerészhallgató vagy? Szeretnél első kézből értesülni a legfrissebb szakmai hírekről? Érdekel, hogy a szakma kiválóságai mit tanácsolnak az előtted álló évekre? Szeretnél fejlődni, s megismerkedni a gyógyszerészetben rejlő lehetőségekkel? Kíváncsi vagy, hogyan lehetsz kiemelkedő a munkádban? Szeretnél izgalmas szakmai programokon részt venni? Szívesen tanulnál valami pluszt a kötelező tantárgyak mellett, melyet a későbbiek során kamatoztatni tudsz? Szívesen tartoznál egy dinamikusan fejlődő, összetartó, lelkes csapat tagjai közé? Ha a kérdésekre a válaszod igen, a legjobb helyen jársz. Ebben a cikkben ugyanis egy kihagyhatatlan lehetőségre szeretném felhívni a figyelmedet. Bemutatkozik a HuPSA!

Mi is az a HuPSA?

A HuPSA (Hungarian Pharmaceutical Students’ Association), vagyis a Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesülete egy 1991-ben alapított szervezet, mely a Magyarországon tanuló leendő és frissdiplomás gyógyszerészeket képviseli. 

A szervezet az Európai Gyógyszerészhallgatói Egyesületnek (EPSA) és a Nemzetközi Gyógyszerészhallgatói Szövetségnek (IPSF) is tagja, így azok a hallgatók, akik belépnek a HuPSA-ba, automatikusan ezen szervezetek tagjává is válnak. 

Tevékenységük

Az egyesület egyik fő feladatának tekinti a hallgatói érdekképviselet ellátását, a gyógyszerészhallgatók szakmai előmenetelének segítését, meglévő képességeik fejlesztését. Kiterjedt kapcsolatrendszerüknek köszönhetően feltérképezik a gyógyszerészek és a szakma jelenlegi helyzetét, s a hallgatók diploma utáni lehetőségeit. 

Fő céljuk, hogy a hazai és külföldi együttműködéseknek, valamint különféle kampányoknak köszönhetően a tagok megismerkedhessenek az egészségügy különböző aspektusaival, tudományterületeivel.  

Minden évben számos programmal, előadással, tréninggel készülnek tagjaiknak.

Évente kerül megrendezésre a Gyógyszerészhallgatók Országos Találkozója, más néven Gyógyszerészbörze. Továbbá a szervezet Az Év Gyógyszerészhallgatója versenynek is társszervezője, mely idén május 14-én kerül megrendezésre.

A programok során megismerkedhetünk a szakma kiválóságaival, betekintést nyerhetünk a szakmában rejlő lehetőségekbe, a gyógyszerész hivatás sokoldalúságába, valamint olyan képességeket is elsajátíthatunk, melyek nem kapcsolódnak szigorúan a gyógyszerészet tárgykörébe, vagy a kötelező tárgyak tanulása során nem feltétlenül találkozunk velük, ám a későbbiek során – legyen szó akár az egyetemi évekről, akár a diplomaszerzés utáni időszakról – rendkívül hasznosak lehetnek. 

A HuPSA tagjaként lehetőségünk nyílik részt venni nemzetközi kongresszusokon, valamint a SEP (Student Exchange Program) keretén belül a kötelező nyári szakmai gyakorlatot külföldön is teljesíthetjük. 

Ezen alkalmak során megismerkedhetünk más kultúrákkal, fejleszthetjük és gyakorolhatjuk a nyelvtudásunkat, ismeretségeket szerezhetünk, barátságokat köthetünk, és természetesen rengeteg tapasztalattal is gazdagodhatunk. 

Továbbá nemrég elindult a Mentorprogram is, melynek keretei között lehetőségünk van betekintést nyerni kiváló szakemberek mindennapjaiba, miközben megismerkedhetünk az adott gyógyszerészi pályával. 

Miért érdemes HuPSA-tagnak lenni?

Az együttműködéseknek köszönhetően számos társtudomány tevékenységét megismerhetjük, a rendezvények pedig szélesítik a látókörünket, és felhívják figyelmünket többek között az egészség megőrzésének fontosságára, hivatásunk szépségeire és sokféleségére. A nemzetközi kapcsolatoknak köszönhetően első kézből értesülhetünk szakmánk nemzetközi híreiről, eseményeiről, az UNESCO és a WHO munkájáról is. A HuPSA-tagság keretében lehetőség nyílik csatlakozni a Magyar Gyógyszerésztudományi Társasághoz (MGYT) is, ezáltal pedig még több helyről értesülhetünk a legfrissebb tudnivalókról, programokról. 

A HuPSA vezetőségében a Pécsért felelős alelnök pozíciót március óta Berta Kiara tölti be, aki szerint ezért érdemes tagnak lenni:

Tavaly februárban a XI. Gyógyszerészhallgatók Országos Találkozóján szembesültem ténylegesen azzal, hogy mit is képvisel ez a szervezet, és hogy mennyi lehetőséget és élményt biztosít a gyógyszerészhallgatóknak. A két napos programsorozat alatt kiderült számomra, hogy ez a hivatás sokkal többet rejt magában, mint ahogy azt én valaha képzeltem. Hiszen gyógyszerészként a közforgalmú patikában való elhelyezkedés mellett lehetőségünk van klinikumban, gyógyszergyárban, kozmetikai iparban, állatgyógyászatban, kutatásban és még sok más területen elhelyezkedni. 

Sikerült belesnem a veresegyházi Sanofi gyógyszergyárba is, ahol saját szememmel láthattam, hogy hogyan is készülnek a gyógyszerek. Mindemellett pedig szaktársakkal ismerkedhettem meg az ország minden tájáról és rengeteg felejthetetlen élménnyel gazdagodtam. 

A találkozón kívül is számos programon vehettem részt, rengeteg előadást hallgathattam meg az elmúlt másfél év során, melyek által mindig bővül a fejemben, hogy miért is jó gyógyszerésznek lenni. Néhány kedvencem: „Bioderma” workshop, „Az étrend-kiegészítők aktualitásai” és a mostani pályaorientációs kurzusok. Így leendő munkám során majd én is igyekszem a lehető legszínvonalasabb és legélvezhetőbb programokat megszervezni és felhívni a figyelmet a kihagyhatatlan lehetőségekre. 

Mit adott nekem a HuPSA?

EZT OLVASTAD MÁR?  Mi vár rám, ha mentőtiszt hallgató leszek?

Tavaly februárban a HuPSA tagjaként lehetőségem volt részt venni a XI. Gyógyszerészhallgatók Országos Találkozóján, Budapesten. A találkozó keretén belül számos előadást meghallgattam, s többek között ennek köszönhetően ismertem meg a SzeddViddVédd programot, mely a tudatos gyógyszerhasználat fontosságát igyekszik megismertetni a lakossággal. A program rávilágított arra, hogy gyógyszerészként mi mindent tehetünk a páciensek egészségének megőrzéséért, a környezetünk védelméért, az egészségügyi rendszer fejlesztéséért, valamint megmutatta számomra azt is, hogy a „kötelező út” mellett is számos lehetőségünk van arra, hogy megmutassuk elhivatottságunkat, kreativitásunkat, s megvalósítsuk az ötleteinket, álmainkat. Mindemellett egy – a találkozón meghallgatott – előadásnak köszönhetem azt is, hogy megváltozott a szemléletmódom, s közelebb kerültem a közforgalmú gyógyszerészet területéhez, azóta pedig – korábbi várakozásaimat felülmúlva – a gyógyszerészet ezen iránya is egyre jobban vonz. 

Ezen a  találkozón kívül is számos programon vehettem részt, rengeteg előadást hallgathattam meg az elmúlt másfél év során. Számomra talán az egyik legemlékezetesebb a Bioderma márka bemutatása” című előadás volt. A bemutató során megismerkedhettünk az Atoderm termékcsaláddal, betekintést nyerhettünk a kozmetikai ipar és a bőrgyógyászat gyógyszerészi oldalába. Az előadás rendkívül jól szemléltette, hogy gyógyszerész diplomával a kezünkben valóban számos lehetőség áll előttünk, rengeteg területen el tudunk helyezkedni, így biztos, hogy mindannyian megtaláljuk majd a szakmán belül azt az irányt, ami számunkra a legmegfelelőbb, legtesthezállóbb. Így a munkánk egyben a hobbink is lehet, amit teljes odaadással és valódi élvezettel fogunk tudni végezni. Mindemellett az előadás során még jobban megismerhettük azt is, hogy egy olyan „egyszerűnek tűnő” probléma, mint a száraz bőr is mennyi kérdést von maga után, mennyi mindent kell mérlegelni a kezelése során, s mennyi feladatuk van ebben a gyógyszerészeknek. Természetesen mindehhez nemcsak a Bioderma előadás során, de a többi programon is rengeteg segítséget és információt kaptunk. 

Az előadások mellett számos workshopot, kihívást és nyereményjátékot is szervez a HuPSA különböző témákban. A pályaorientációs, tanulásmódszertani és stresszkezelésről szóló előadások nemcsak szakmai oldalról közelítik meg a gyógyszerészetet és a hallgatói létet, de a hétköznapi feladatok sikeres teljesítését is segítik. Az egyesület legutóbb március 21-én a Down-szindróma világnapján hirdetett meg egy #felemászokni kihívást, amellyel a tagokon keresztül igyekeztek minél többekhez eljuttatni a nap üzenetét. 

A felsoroltakon kívül természetesen rengeteg más programmal is vár benneteket a HuPSA. Most áprilisban például a következőkkel: 

Igyekeztem néhány olyan rendezvényt kiemelni – a teljesség igénye nélkül – a rengeteg lehetőség közül, melyek talán a legjobban szemléltetik azt, hogy mit is jelent valójában a HuPSA tagjának lenni, mennyi előnnyel és lehetőséggel jár a tagság.

Ha úgy érzed, felkeltette az érdeklődésedet a cikk, szeretnéd még jobban megismerni az egyesületet, akkor ne habozz! Kövesd őket Instagramon és Facebookon, illetve látogass el weboldalukra is! 

Ha pedig megjött a kedved és szeretnél te is a HuPSA tagjai közé tartozni, ide kattintva tudsz jelentkezni!

Idéntől kezdve lehetőség nyílt az egyesület számára az adó 1%-át felajánlani. További információért kattints ide!

Amennyiben további kérdéseid merülnek fel az egyesülettel kapcsolatban, keresd fel őket az info@hupsa.org címen!