Mi történt veled, Világ?

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Gyerekkorunktól kezdve belénk van ültetve a mesékből, hogy a világ szép, gondtalan, és mindent nagyon könnyen megkaphatunk. Nem kell mást tennie egy lánynak csak szépnek, viszont butának lenni. Legalábbis a legtöbb mese ezt az üzenetet sugallja nekünk. Miért van az, hogy a mai világban annyi gyerek lesz öngyilkos? Miért depressziós manapság a 13-17 évesek 70%-a? Miért küzdenek sokan önbizalomhiánnyal? Rengeteg kérdést feltehetnénk, és rengeteg válasz érkezne rá. Úgy érzem emellett a téma mellett nem mehetünk el csakúgy vállat vonva. Emberek élete megy emiatt tönkre nap mint nap. A világon évente átlagosan 1 millió ember lesz öngyilkos. Ezért fontos, hogy ne felejtsük el, hogy minden ember élete számít és minden ember élete egyenlő! 

1. Miért tűnt el és mikor?

Gyermekkorunk legfőbb feladata a játék, mindenféle formában. A kislányok játszanak a barbie babákkal, a fiúk pedig általában az autókkal. A mai világban inkább telefonon nézik, ahogy a másik kisgyerek teszi azt, amit nekik is kellene. Mi történik velük később? A gyermekek játékaik során fejlesztik, illetve fejezik ki önmagukat. De ha ez eltűnik, akkor önértékelési problémákkal, illetve énképzavarral fognak küzdeni. Nem fogják a helyüket találni a világban. A delphoi jósda egyik legfontosabb felirata a következő: „Ismerd meg önmagad!” Ha az ókori görögök tudták, hogy minden azon áll vagy bukik, hogy mennyire vagy tisztában önmagaddal, akkor mi a 21. században miért nem figyelünk erre jobban oda?

2. Mi vezethet mindezek után az önbizalomhiányhoz?

Szepes Mária írónő szerint az önbizalom az ember egyéniségének teremtője, egy pozitív árama, viszont, ha ez nincs meg, akkor hiány keletkezik. Tehát az önbizalomhiány ennek a pozitív áramnak a megszűnése, és az egyéniség is motiválatlan lesz. Legjobban a címlapokon szereplő túlságosan megszerkesztett hölgyek hangsúlyozzák azt, hogy mi nem vagyunk tökéletesek. Egyetlen egy bőrhibát sem hagynak a készítők, az alakjuk is remekül meg van formázva, és valljuk be elég jól végzik a munkájukat, hiszen észrevehetetlen a változás. Hamupipőke, Csipkerózsika és hasonló látszólag szép hercegnőknek vajon miért nem adnak a készítők hibákat? Miért nem azt hangsúlyozzák, hogy ha valaki nem tökéletes, attól még értékes?

 

3. Depresszióvá váló önbizalomhiány

Amikor a média és maga a világ azt sugallja, hogy álljunk be a sorba, ne legyen véleményünk, mindent fogadjunk el, akkor kell leginkább kitartani. Számos oka lehet annak, hogy valaki depresszióssá válik. 

Lehet ez iskolai bántalmazás, vagy a családban való erőszak, kiközösítés, a be nem teljesült szerelem, vagy az el nem érkezett szerelem és még folytathatnám. Ebben a lelki állapotban az egyén úgy érzi kevés, nem akar küzdeni, teljesen reménytelenné válik, barátai nem értik meg, vagy éppen nincsenek is neki. A legjobb módja a problémák feloldására a beszélgetés. Mindenki ismeri József Attilát, aki a magyar irodalom egyik legnagyobb költője. A Szabad Ötletek Jegyzékét már nem sokan említik meg neve mellett az irodalomórákon. Talán nem is véletlenül. Pszichológusa arra kérte, hogy szabadon mondja csak ki mire gondol. Ebből lett mindenféle összefüggéstelen mondat, szavak egymást követve. Számos okból is hasznos ez a módszer, hiszen a lélek megkönnyebbül addigi fájdalmaktól, de sajnos van, amikor ez se segít bizonyos esetekben.

4. Depresszióból öngyilkosság

EZT OLVASTAD MÁR?  A világ túlnépesedése

Százezer emberből 1984-ben 46 ember lett öngyilkos, ma már ez a szám 17-re csökkent. 15 évvel ezelőtt 4911, 2017-ben 1634, 2018-ban pedig 1656 ember vetett véget életének Magyarországon. Japánban 2018-ban 250 fiatal végzett saját életével tulajdonképpen az iskola hatása miatt. Kis országunkban a legmagasabb száma ezen cselekedetnek a 80-as években volt, és azóta csökken a szám. Túl sok adat és túl sok ember élete került abba, hogy rájöjjön az emberiség, hogy változásra van szükség. Nem szabad a mai világ hatása alá kerülnünk teljesen! Nem szabad másokhoz mérni magunkat, mert mindenki egyedi és önálló!

 

Mindezek után egy idézettel, illetve egy könyvajánlóval szeretném lezárni írásomat. Az idézet Vavyan Fable-tól származik. „Sosincs késő a boldog gyermekkorhoz.” Ezen idézettel arra szeretném a figyelmet felhívni, hogy a dolgok lehet nem a legjobban alakulnak, de ahogy Fable is utalt rá, a gyermekkorban sincs soha késő ahhoz, hogy boldogok legyünk, tehát így van az élettel is. Soha nincs késő arra, hogy a dolgokat helyrehozzuk, és egy boldogabb jövő elé nézzünk.

A könyv pedig Eleanor H. Porter által írt Az öröm játéka című alkotás. Rendkívül jó könyvnek tartom, amiben megtanulhatjuk azt, hogy az életben akármi is történik, mindennek örülni kell és minden egy okból történik, mégpedig azért, hogy tanuljunk és menjünk tovább! 

Ha úgy érzed nem bírsz el a rád nehezedő dolgokkal ne félj segítséget kérni!

Képek forrásai: 

  1. https://liget.ro/lurko/ne-az-internet-hasznalja-a-gyereket
  2. https://hu.pinterest.com/pin/283163895299193479/
  3. https://kikapcsolodok.blog.hu/2018/07/08/hogyan_es_mikor_valassz_sportot_gyermeked_szamara