jogklinika_program

Mi is pontosan a Jogklinika? – Interjú Vajda Szabolccsal!

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Kevesen tudják, hogy működik a Pécsi Tudományegyetemen egy Jogklinika nevű program, ahol mi, – mint úgymond – PTE-s hallgatók valódi segítséget kaphatunk jogi ügyekben. Ez a jog megillet ugyanúgy egy orvostanhallgatót, ahogy egy bölcsészt, művészetist, gyógyszerészt vagy közgazdászt és még sorolhatnám. Aki az egyetemmel hallgatói jogviszonyban áll, nyugodtan fordulhat segítségért a Jogklinikához. A Jogklinika (CLAC) program lényege pedig, hogy hallgatótársaink jogi ügyei által, mi joghallgatók valós jogügyletekbe nyerjünk betekintést – természetesen szakmai vezető segítsége mellett.

Vajda Szabolccsal, a Jogklinika – Campus Legal Aid Clinic irodavezetőjével beszélgettem a programról!

Media Iuris: Kezdjük azzal, hogy mi is pontosan a Jogklinika? Kiknek ad segítséget?

Vajda Szabolcs PTEVajda Szabolcs: A Jogklinika egy összetett program, hiszen egyaránt jelent egy kurzust (pontosabban kurzusokat), valamint egy egyetemi szervezetet is. Egyetemi szervezetként az a feladatunk, hogy a nálunk dolgozó hallgatók (a tanácsadóink) a PTE polgárainak jogi problémáját megoldják, ha kérdésük lenne, azt megválaszolják. Hiszen hozzánk bárki fordulhat, aki az egyetemmel valamilyen jogviszonyban áll, a szolgáltatás pedig természetesen ingyenes! Ezt win – win helyzetnek is szoktuk nevezni, hiszen egy kétségbe esett, gyakran külföldi hallgató, aki a nyelvet sem ismeri, szakszerű segítséget kap, leggyakrabban angolul, ingyen, szinte bármely jogterületről származó ügyben; a hallgatók pedig az eddig tankönyvekből ismert jogi világot ültethetik át egy nagyon gyakorlatias köntösbe, sőt, mindeközben a korábban tanult szaknyelvet alkalmazva, gyakorló jogászokból álló mentorcsapat felügyelete mellett. A Jogklinika valódi fejlődési lehetőséget biztosít, és nem csak szakmailag, hanem a nyelvi készségek valamint az emberekkel, ügyfelekkel való bánásmód terén is!

Media Iuris: 3 kredites tárgyként lehet felvenni a Neptunban, melyért cserébe a hallgató valódi jogi ügyekbe láthat bele – ha jól értem. Milyen feltételei vannak a bekerülésnek?

Vajda Szabolcs: Ahogyan azt korábban említettem, a Jogklinika tantárgyként is működik. A Neptunban a differenciált – magánjogi tárgyak között megtalálhatják hallgatótársaink (jövőbeli potenciális kollégáink) a Jogklinika 1. valamint a Jogklinika 2. – Competency Clinic kurzusokat. Néhány mondatban itt a Jogklinika 1.-ről mesélnék. A Jogklinika 1. tantárgy felvétele egyetlen előfeltételhez, a Polgári jog 2. sikeres elvégzéséhez kötött, nincs szükség sem tankönyvek, sem kézikönyvek megvásárlására.

A Jogklinika 1. alapozó tantárgyként funkciónál, mondhatnánk ez a gyakorlat elmélete. Nem kell azonban megijedni, semmi tankönyv, jegyzet vagy kötelezően megtanulandó diasor nincs, se beadandó, se z.h.! A félév során a hallgatók egy fiktív jogesetet oldanak meg egy ügyvédi iroda szemszögéből, ahol ők az ügyvédek és az oktató az ügyfél. Ennek során minden jogi dokumentumot, az ügyvédi megbízási szerződéstől kezdve, a keresetlevéllel bezárólag a hallgatók maguk készítenek el, úgy ahogyan azt egy valódi munkahelyen kellene. A félév végén pedig az ügy lezárul, hiszen egy gyakorló bíró ítéletet hirdet. Nem kell aggódni, hiszen gyakorló jogászokból álló mentorcsapat felügyeli a munkát. A kurzus során hangsúlyt az ügyvédi szemlélet elsajátítása és az egyéni képességeink fejlesztése kap, itt nem fognak hallgatóink az ókori jogbölcselőkről életrajzi köteteket olvasgatni.

EZT OLVASTAD MÁR?  Az első pécsi tanítós osztály, első féléve Pécs és a KPVK az én szememmel

 

Media Iuris: A Jogklinika 1. kurzus sikeres teljesítése után milyen lehetőségek nyílnak meg a hallgatók számára? Van ráépülő tárgy? Esetleg nyújt a Jogklinika program a későbbiekben számukra segítséget, akár a kapcsolatok, akár az elhelyezkedés terén?

Vajda Szabolcs: A Jogklinika 1. elvégzését követően nyílik meg a lehetőség arra, hogy hallgatóink, immáron kollégaként részt vehessenek a Jogklinika – Campus Legal Aid Clinic munkájában, mint tanácsadók. Ehhez csupán annyit kell tenniük, hogy felveszik a Jogklinika 2. – Competency Clinic tárgyat, ami gyakorlatilag a valódi jogászi munka és a sikeres karrier egyik, bárki számára elérhető kapuja, már az egyetemi évek alatt.  A kurzus alapvetően két részre bomlik, az egyik a Jogklinika 2., ami a korábban is említett egyetemi szervezeti tevékenység tantárgyi megfelelője, itt már a hallgatók csak a legszükségesebb információkat sajátítják el, mint az ügyintézési és erkölcsi szabályzatunk, valamint egyes főként adminisztratív feladatok elvégzéséhez adunk segítséget. Ezen kívül oktatás nincs, a tanácsadó tevékenységet kollégáink a Jogklinika, mint szervezet keretében végzik, csapatokra osztva, egy-egy csoportvezető és mentor felügyelete mellett. Itt hasznosíthatják azt a tudást, amit a Jogklinika 1. során elsajátítottak.

A kurzus másik része a Competency Clinic egy 3 karon (KTK-MIK-ÁJK) átívelő projekt. A hallgatók egy tanácsadó cégként, csapatokban dolgoznak, minden „cégnek” van gazdasági, műszaki és jogi osztálya, saját feladat és hatáskörrel. A projekt során egy fiktív ügyfél egy komolyabb feladattal bízza meg a csapatokat, ami valamilyen jogügylet lebonyolításával, megszervezésével, ennek megfelelő gazdasági, műszaki és jogi elemzésével jár együtt A jogász csapat, vagyis az ÁJK hallgatói a projekt jogi részéért felelősek, ők elemzik a jog szemszögéből a kockázatokat, és nyújtanak tanácsot ügyfelüknek, mindezt úgy, hogy az egyes kérdések megválaszolásában együttműködnek a közgazdasági és műszaki szekcióval. A projekt célja pedig végsősoron az, hogy megismerjük más szakmák gondolkodásmódját. Fontos kiemelnem, hogy a Competency Clinic egyik legfőbb támogatója a nemzetközi tanácsadó cég, a Deloitte Legal hazai képviselete, tehát a kurzus a kapcsolatépítésben is segítséget nyújt, sőt akár a legjobb hallgatók a diploma megszerzését követően nagyobb eséllyel kerülhetnek be ilyen munkahelyekre, mint a Deloitte.

Azt is meg kell említenem, hogy bíróságokkal, ügyészségekkel, több pécsi ügyvéddel, sőt a Baranya Megyei Kormányhivatallal is kapcsolatban állunk, e munkáltatók pedig gyakran, kifejezetten a Jogklinikából keresnek új munkaerőt, tehát az elhelyezkedésben is támogatjuk hallgatóinkat.

Ha bármivel kapcsolatban kérdés merülne fel, Vajda Szabolcsot, Szita Rékát valamint D. Horváth Vanessát keressétek bátran!

Előző bejegyzésünk: 1 éves lett a Media Iuris!

1 thought on “Mi is pontosan a Jogklinika? – Interjú Vajda Szabolccsal!

Comments are closed.