Mi is az az e-sport

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

2021-ben hatalmas teret nyertek az otthon ülős filmezős, vagy éppen meccset nézős esték, hiszen a korlátozások miatt kevés dolgot tudunk csinálni a szabadidőnkben. Rengetegen fogták magukat és csak leültek játszani az interneten, vagy csak nézték, hogyan is csinálják mások mindezt. Sokan csak hobbi szinten, viszont vannak olyanok, akik már versenyszinten is űzik ezt. Ez az e-sport.

Az internet tárháza

A televízió egyre jobban kezd kiszorulni a fiatalok mindennapjaiból, helyette az internetes tartalmakat követik állandóan, hiszen a iszonyatosan sok lehetőségük van tartalmak váltogatása között. Ezt mi sem mutatja jobban, hogy a Youtube-nak jelenleg több, mint kétmilliárd aktív regisztrált felhasználója van. Az e-sportnak az internet egy remek lehetőséget nyújt, hiszen fiatalokat tudnak elérni, és azonnali reakciókat tudnak az emberek adni, például egy adott eseményről. A másik nagy érve az internet mellett az nem más, mint az ára. A nézőknek nem kell előfizetni csatornákra, hogy tartalmakat kövessenek, hiszen néha csak 1-1 reklám megnézésével is több pénzt érhetnek el mint egy előfizetéssel a közvetítők. 

Na, de mit is kell közvetíteni?

Sokan csak játéknak gondolják egészen addig amíg nem tudják, hogy milyen pénzek találnak gazdákra egy-egy ilyen bajnokság győzelmével. Ezek a bajnokságok rengeteg különböző játék formájában kerülnek megrendezésre, hiszen van itt egy játék amiben két csapat lövi egymást, de van itt e-F1 is ami egy szimulátoros Forma-1 bajnokság. Ennek egyik legnagyobb nehézsége, hogy szinte teljesen ugyan olyan dolgokkal kell foglalkozni mint egy igazi Forma-1 pilótának. Fontos tényező itt is a hőmérséklet a szél de akár a nap sütése is. Magyarországon Bereznay Dániel volt az elsők között ebben a versenyben és gyorsan a világ csúcsára is tört. Jelenleg az Alfa Romeo csapatában versenyzik, hatalmas sikerekkel. Sokak számára akik nem próbálták még ezt a “sport” módot sosem értik, hogy miért van benne a nevében a sport szó.

Monitor előtt sportolni?

Sokan azt hiszik, hogy ez nem áll másból, csak abból, hogy leülnek és csak kattintgatnak. Rengeteg meccsre viszont gyakorolni kell taktikát kitalálni és mellette nagyon szigorú edzések vannak. Mivel ez nem egy fizikai, inkább egy mentális sport, ezért a testi egészségre is nagyon oda kell figyelni. Az emberek egyik legnagyobb sztereotípiája az nem más mint, hogy az ilyen versenyzők túlsúlyosak, valamint egészségtelen életmódot élnek és emelett semmilyen keresetük nincsen, hiszen ez nem egy megélhetési forma. Viszont, ha az ember profi csapatokhoz igazol hatalmas pénzeket tehet zsebre akár fizetés gyanánt.

Miből jön a pénz?

A legnagyobb csapatok nem közlik, hogy egy játékos mennyi fizetést kaphat, viszont néha-néha kikerülnek ilyen információk. Pár éve a világ legnagyobb népszerűségének örvendező csapat egy játékosa 20.000 eurót rakhatott zsebre havonta. Ennek a forrása a sok szponzortól és a versenyek díjázásától függnek. Sok embernek kikerekedik a szeme amikor megtudja, hogy egyes versenyeken akár millió dolláros díjazások is vannak. Ezalól Magyarország sem kivétel, hiszen a V4 Future Sports fesztivál keretein belül is hasonló összegek kerülnek kiosztásra.

Sportklubok és az E-sport

Mivel hatalmas a potenciál ezekben a sportokban, és a pénz sem mellékes, ezért rengeteg futballcsapat is beszállt már különböző csapatokba. Bayern Münchentől kezdve egészen a PSG-ig mindenki be akar szállni, több kevesebb sikerrel. Számukra a Schalke 04 csapata lehetett nagy kedvenc, hiszen egy magyar játékos is erősítette a League of Legends csapatukat Vizicsacsi néven. Szerepében amit itt betöltött valamint előző csapataiban Európa egyik legjobbjának tartották

Nektek mi a véleményetek az e-sportról? Ha érdekel titeket a téma kövessétek a PTE PEAC E-sport oldalát.

Főkép