Mi fán terem a Nemzetközi Tanulmányok szak? – Most megtudhatjuk

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A Nemzetközi Tanulmányok egy hat féléves, társadalomtudományi képzésű alapszak, amely már az ország számtalan egyetemén megtalálható és mára már az egyik legnépszerűbb és legközkedveltebb szakként tartják számon, pont ezért elég magas ponthatárok voltak megfigyelhetők az elmúlt években. A magas jelentkezési létszám ellenére azonban még mindig sokak előtt ködös, hogy pontosan mit is tanulnak ezen a szakon, hogy mire is jó igazából az általa adott diploma. Ezért most megpróbálok egy teljesebb képet adni róla.

Elmondanád még egyszer, hogy milyen szakra is jársz? Ott mit is tanulsz pontosan? És hol fogsz tudni majd ezzel elhelyezkedni? Ilyen és ehhez hasonló, szinte már nagyon is idegesítő, kérdésekkel találkozhatnak azok, akik hozzám hasonlóan a Nemzetközi Tanulmányok szakon folytatják egyetemi tanulmányaikat. Ezenkívül persze még számos tévhit és sztereotípia is kering arról, hogy milyen is ez a szak pontosan, arról, hogy ez egy „büfészak”, amely valójában csak arra való, hogy kitoljuk a gimnáziumi éveinket, hogy valójában mi magunk sem tudjuk, hogy majd egyetem után mihez is fogunk kezdeni ezzel a diplomával. Az az igazság, hogy ez a képzés sok mástól merőben eltér abban a tekintetben, hogy amikor kézhez kapjuk a diplomát, nincsen pontosan meghatározva, hogy akkor mi most itt és ott fogunk dolgozni, ezzel ellentétben egy jogi és orvosi egyetem elvégzése után az ember tudja, hogy ő most jogász és orvos lett. Ez a szak ugyanis egy multidiszciplináris képzés, amely több tudományterületet is lefed és voltaképpen vegyítve ad át egy igen széles ismeretanyagot, amely által mi is igen széles tudást kapunk és a későbbiekben sok területen tudjuk majd hasznosítani, épp ezért több helyen és területen lesz lehetőségünk elhelyezkedni. De persze ez függ a szakosodásunktól és attól, hogy milyen mesterképzésen folytatjuk tovább a tanulmányainkat. De mielőtt ebbe belemennék, előszőr is nézzünk meg néhány alapinformációt a szakkal kapcsolatban.

Alapinformációk a szakról

A Nemzetközi Tanulmányok alapszak  – angol megnevezéssel International Relations – egy hat féléves, nappali BA képzés, amely képzési területe szerint társadalomtudomány, azonban az egyes egyetemeken eltérő karokon található meg (valahol például az állam-és jogtudományi karon), a Pécsi Tudományegyetemen a Bölcsészettudományi Karon. Az oklevélben szereplő szakképzettség megjelölése nemzetközi kapcsolatok szakértő – angolul pedig International Relations Expert – lesz. A legtöbb helyen a szak magyarul és angolul is hallgatható, ebből adódóan sok külföldi diák is tanul hazánkban ezen a szakon. A képzés finanszírozási formája szerint lehet állami ösztöndíjas vagy önköltséges, a nagyszámú jelentkezők miatt a szakra mindig is magas volt a ponthatár, a PTE-n is több mint 450 pont, ezért sajnos sokan csak az önköltséges képzésre kerülhetnek be. A választható szakirányok is eltérnek az egyetemek között, a PTE-n kettő közül lehet választani és ez a mester képzésnél és így van. Az alapdiploma eléréséhez szükséges két középfokú nyelvvizsga megszerzése, az egyiknek szaknyelvinek kell lennie, valamint egy négyhetes szakmai gyakorlat teljesítése.

Ahogy arra már a bevezetőben is kitértem, a nemzetközi tanulmányok képzés során a hallgatók rendkívül széles ismereteket szerezhetnek többféle tudományterületből, melyek a politológia, szociológia, történelem, jogi és gazdaságtudományi alapismeretek, de betekintést nyújt még a filozófia és a pszichológia világába is.  Röviden a szak célja olyan szakemberek, értelmiségiek képzése, akik képesek elemezni a globális világunkban történő eseményeket és problémákat és könnyedén eligazodnak az összetett nemzetközi és államközi kapcsolatokban, illetve rendelkeznek kulturális, civilizációs és az Európai Unió intézményrendszerével kapcsolatos ismeretekkel. Talán mondhatom, hogy a legnagyobb hangsúlyt a politológián tanult tantárgyak kapják, melyek során a hallgatók megismerkednek politikai alapfogalmakkal, valamint a különböző politikai rendszerekkel. Mindemellett szerepet kap még a magyar- és az egyetemes történelem, a különféle a nemzetközi viszonyokkal és kapcsolatokkal foglalkozó elméletek vagy a nemzetközi problémák, válságok megoldási lehetőségeinek megismertetése, oktatása. Ezenkívül a hallgatók a hat félév során nyelvi kurzusokon is részt vesznek, ahol a tanulmányoknak megfelelő szaknyelvet sajátíthatják el. Tehát pont azért, mert széleskörű tudást és készségeket sajátíthatnak el a nemzetközi szakosok, így ugyan kevésbé kézzel fogható, hogy majd a diploma megszerzése után hol tudnak pontosan elhelyezkedni, de ennek oka, hogy több irányba is el lehet vele indulni. A legismertebb lehetőségek az elhelyezkedésre, a minisztériumok vagy más kormányzati szervek, nemzetközi szervezetek, uniós intézmények és hivatalok, különféle újságok és lapok, olyan nagyvállalatok, amelyek nemzetközi szinten is működnek, illetve más globális szervezetek.

EZT OLVASTAD MÁR?  Ligandok, célmolekulák, gyógyszerek, avagy a gyógyszertan rejtelmei - Interjú Prof. Dr. Pintér Erikával

Összességében azt tudom mondani, hogy ez egy nagyon érdekes szak, amely olyan tudást és olyan képességeket ad át számomra is, amikben biztos vagyok, hogy rendkívül hasznosak lesznek számomra a későbbiekben, és egy nagyon jó döntésemnek tartom, hogy ezt a szakot választottam. Mindenképpen ajánlanám azoknak, akik érdeklődnek a politikai és a társadalmi kérdések iránt, illetve azoknak, akik szeretnék átlátni a nemzetközi folyamatokat és problémákat.

 

2 thoughts on “Mi fán terem a Nemzetközi Tanulmányok szak? – Most megtudhatjuk

Comments are closed.