mi-az-a-tuatos-almodas2

Mi az a tudatos álmodás? Hogyan érjem el?

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A tudatos álmodás manapság egyre népszerűbb téma, ráadásul egyre többen érdekeltek az alkalmazásában. Sokuknak saját YouTube-csatornájuk van, amin különböző technikákat tanítanak az úgynevezett „lucid dreaming” előidézésére. 

De mi is ez tulajdonképpen? Mire jó ez nekünk? 

Miközben alszunk, az agyunk valójában sokkal aktívabb, mint mikor ébren vagyunk. Az aktivitásnak, valamint az alvásnak is több szakasza van, melyek ismétlődő ciklusokban váltják egymást egy éjszaka alatt. Vegyük sorra ezeket. 

Az elalvás után először általában a könnyű alvás következik, ami ugyanaz az állapot, mint mikor meditálunk, vagy elbambulunk, amikor ébren vagyunk. 

Ezt követi a REM – Rapid Eye Movement – fázis, ami az ilyenkor fellépő gyors szemmozgásra utal. A REM fázis alatt a végtagok nemigen képesek nagy mozdulatokra, hogy az álmodás közben végzett képzeletbeli mozgások valójában ne mehessenek végbe.  Ebben az állapotban a legaktívabb az agy, épp ezért ez a tudatos álmodás szakasza is, amennyiben azt elő tudjuk idézni. 

A könnyű alvás és a REM fázis határán szokott előfordulni az alvásparalízis. Biztos, hogy már nagyon sokan átélték ezt a jelenséget, mert elég gyakran létrejöhet. Akkor fordul elő, amikor az agyunk leállította már a nagyobb izmokat, de még nem álmodunk semmit és magunknál vagyunk. Olyan az egész, mint egy álom, de mégis tudjuk, hogy fekszünk és alszunk, látjuk a szobát, a plafont, a szekrényeket, az ágy szélét, mindent, ami körülöttünk van. Általában nehezen kapunk levegőt, – bár ezt nem tapasztaltam sosem – és képtelenek vagyunk mozogni, vagy nagyon nagy erőfeszítés kell akár egy ujjunk megemeléséhez is. Sőt, sokan azt tapasztalják ilyen esetekben, hogy távolról egy ijesztő lény közeledik hozzájuk, ami rátelepedig a mellkasukra. 

Ez a jelenség mindenki számára ijesztő lehet főleg, hogy ilyenkor, még ha tudjuk is mi az az alvásparalízis, nem fogja fel az agyunk, hogy épp azt éljük át. Egyszerűen csak bepánikol. 

Az alvási ciklus utolsó szakasza a mélyalvás, ami a legpihentetőbb alvás az összes szakasz közül. Az egész testünk ellazul ebben az állapotban, kevesebb levegőt veszünk, és minden belső folyamat sokkal lassabbá válik. 

Az egész ciklus körülbelül másfél óra alatt zajlik le. Az alvás első felében mélyalvás veszi el a legtöbb időt, az ébredés közeledtével azonban a REM fázis ideje megnő, és a mélyalvásé jelentősen csökken. 

Most, hogy tisztáztuk az alvás szakaszait, térjünk vissza a tudatos álmodásra.

Hogyan kellene ezt az állapotot elérnem? 

Rengeteg módja van a lucid dream előidézésének. Vegyük sorra őket! 

A legtöbbet a felismerést emlegetik, vagyis azt, hogy ismerjük fel, hogy álmodunk. Hát ez könnyű, mondhatnánk. Azonban nem olyan egyszerű, mint aminek tűnik, mert egy álom alatt kinek jutna eszébe azon gondolkodni, vajon álmodik-e? Gondoljunk csak bele, hogy egy buszozás során, vagy munka közben azon agyaljunk, valóság-e, amiben vagyunk! El sem lehet képzelni. Márpedig, amikor álmodunk, akkor számunkra az valóságnak tűnik, így szintén nem jut eszünkbe gondolkodni a környezet hitelességén. Pedig nem lenne nehéz dolgunk felismerni, csupán nem tartjuk magától értetődőnek. 

Azt találták ki, hogy minden nap, minél többször tegyük fel magunkban a kérdést: „vajon ez most egy álom?”, majd ellenőrizzük körülöttünk, igazunk van-e. Persze tudjuk, hogy nem álmodunk, de az a lényege ennek a feladatnak, hogy ösztönösen ellenőrizni akarjuk a környezetünket. Ha elértük, akkor álmunkban is eszünkbe jut ezt a kérdést feltenni, ezt követően körbe tekinteni és gondolkodni, hol is vagyunk éppen. 

És miket kellene figyelnem? 

Nagyon egyszerű dolgokat. Ha álmodunk, például az órákon általában nem számok, hanem szimbólumok, felismerhetetlen firkák vannak, vagy a feliratokban a betűk összekeverednek. Az ég nem valóságos, csak egy folt, vagy olyan, mintha festett lenne. Ezek már mind intő jelek. 

De nem muszáj a környezetet figyelni, olykor elég, ha végig gondoljuk, mit csináltunk tíz vagy húsz perce, és ha abszolút nincs ötletünk, akkor gyanítható, hogy álmodunk. 

Más módszer, ha megpróbáljuk rögtön tudatos álmodással kezdeni az alvást. Ez nagyon nehéz és általában úgy működik, ha 3-4 óra alvás után felébresztjük magunkat, majd várunk pár percet, de azt fontos itt megegyezni, csak és kizárólag sötétben, nem telefon vagy lámpa fényénél. Akkor ugyanis túlságosan felkelünk. 

Tehát, ha vártunk, szép lassan megpróbáljuk magunkat a tudatos álmodásba juttatni. Ez általában csak a profiknak sikerül, ezért ajánlják a kezdőknek inkább az első módszert a lucid dreaming eléréséhez. 

A tudatos álmodás egy izgalmas állapot, érdekes, hogy bármit megtehetünk következmények nélkül. Egy valóságos élmény, ami hasznos is lehet, vagy csak szórakoztató. A képzeletünkön múlik, mire használjuk, azonban azt ne felejtsük el, hogy hosszú folyamat megtanulni és rengeteg gyakorlás után sikerül előidézni.

1 thought on “Mi az a tudatos álmodás? Hogyan érjem el?

Comments are closed.