Menni vagy nem menni? -programajánló a vírus idejére

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Lassan már egy éve megjelent a koronavírus járvány a világban, mely mindannyiunk napjait megnehezíti, mind a társasági élet, a kikapcsolódás, a munka, tanulás terén. Nekünk egyetemistáknak különösen vigyáznunk kell idős hozzátartozóinkra, s példát kell mutatnunk a fiatalabb generációknak a felelősségteljes hozzáállásunkkal. Ugyanakkor a tanulás, online órák, személyesen megtartott gyakorlatok, zh-k mellett nekünk is szükségünk van pihenésre.

El merjünk-e indulni bárhova ilyen helyzetben? Felelőtlenek vagyunk akkor, ha a járványhelyzet ellenére kimozdulunk egy-egy hétvégi programra, utazásra? Hova menjünk, hogy kerüljük a tömeget és a legkisebbre csökkentsük az esélyét a megfertőződésnek?

A továbbiakban néhány szabadtéri programot szeretnék veletek megosztani, melyet a korlátozások betartása mellett, s figyelve a higiéniára, s egymásra bátran beiktathatunk a naptárunkba.

Komló- Mini ZOO

Komló Pécstől 20 km-re, körülbelül 25 perces autóútra található. A 2016-ban alapított Mini ZOO közel 60 állatfajnak nyújt otthont. A látogatók az állatok között sétálva járhatják végig a területet, a legtöbb állathoz- így Lucához a törpemalachoz, a nyulakhoz, tengerimalacokhoz- be is mehetnek a kifutójukba, s megsimogathatják, ZOO csemegével etethetik őket. Az állatkertbe nemrég új lakók érkeztek egy kengurucsalád személyében, akik -ugyan egyelőre még bátortalanul- a látogatók között ugrálva fedezik fel a területet. A szemfülesek a kengurucsalád legifjabb tagját is megpillanthatják édesanyja erszényében, vagy akár abból kibújva, szülei mellett ugrálva is. Az állatkert területén található egy hüllőknek és kisemlősöknek otthont adó épület is, ahol találkozhatunk papagájokkal, boával, s a bátrabbak még a csincsillákat is megsimogathatják. Nagyon különleges program akár egy hétköznap délutánra is, mely garantáltan feldobja a napod!

Szálka

Szálka Szekszárdtól alig 20 percre található. A halastó mellett sétálva kiélvezhetjük a gyönyörű őszi időt, a csendet, nyugalmat. Az egyik legjobb választás, ha valaki kicsi pihenésre vágyik a mindennapok rohanásából, a városi nyüzsgésből.

Dég- Festetics Kastély parkja

 

Dég Fejér megyében, a 64-es főút mellett található. A település egyik legfőbb látványossága a Festetics család nevét viselő kastély, mely sokak számára már ismerős lehet, hiszen a Kincsem című film helyszínéül is szolgált. A kastély épülete jelenleg felújítás alatt áll, így az még nem látogatható, de a körülötte elterülő park, mely az ország legnagyobb angolparkja kedvelt úti cél a kirándulók körében. A kastély mögött terül el a horgászok körében népszerű tó, mely élőhelyéül szolgál több magyar halfajnak, így az amurnak, pontynak, compónak is. A terület különösen szép ebben az időszakban, az ősz színeivel beborított park nagyszerű kikapcsolódást jelenthet családdal, barátokkal, kisgyermekekkel is.

Martonvásár

A város Fejér megyében található, egyik fő látványossága a Brunszvik Kastély, melyet rengetegen választják esküvői

 fotózásuk helyszínéül is, nem véletlenül. A kezdetben barokk stílusban épített kastélyt később klasszicista stílusban építették át, melyet Magyarország egyik legszebb angolparkja vesz körül. A park ad otthont MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának, és a Beethoven Múzeumnak is. A múzeumban megtekinthető Beethoven zongorája, és a Brunszvik családdal váltott levelei is. A híres német zeneszerző több műve is itt született, a család gyakran látta őt vendégül a martonvásári kastélyukban. Kellemes időtöltés lehet, melyben összeköthetjük a kulturális programot a kirándulással, tudománnyal is.

EZT OLVASTAD MÁR?  A Föld Órája

Zirc- Apátság és Arborétum

A Bakony fővárosának is nevezett Zirc a Balatontól északra, Veszprém megyében található. A III. Béla király által alapított apátság francia mintára épült az 1100-as években. A látogatók belülről is megtekinthetik a gyönyörű, barokk stílusú épületet, melynek rekonstrukciója nemrég fejeződött be. Az apátság mellett terül el hazánk legmagasabban elhelyezkedő fás gyűjteménye a zirci arborétum. „Tavasszal a halastó partján telepített dísznövények, évelőágyások üde látványa, nyáron a zöld ezernyi árnyalata, a hársfák zsongító illata, a Cuha-patak csobogása, ősszel a melegbarna-sárga színpompa, télen az ágakat belepő hótakaró, zúzmara varázsolja mintegy mesevilágba a látogatót.” – olvashatjuk az arborétum honlapján, mely jól tükrözi, hogy a hely minden évszakban tökéletes úti cél lehet a kikapcsolódásra vágyóknak.

Szarvas- Mini Magyarország, a történelmi Magyarország földrajzi közepe, arborétum

Szarvas Békés megye nyugati felén, a dél-alföldi régióban fekszik. A város legnépszerűbb látványossága a közel 100 híres magyar épületet makettek formájában bemutató Mini Magyarország, melyben a mai magyar nevezetességeken kívül, a történelmi Magyarország területén található híres építmények kicsinyített mása is megtalálható. Az aprólékosan kidolgozott modellek a megszólalásig hasonlítanak az eredeti épületekre, s így nemcsak lélegzetelállító látványt nyújtanak a látogatóknak, de interaktív élménnyel is gazdagítják őket. A makettpark körbejárása után a Holt-Körösön elhajókázhatunk a történelmi Magyarország földrajzi középpontjáig is. A hajón rövid tájékoztatást kapunk a városról, megtudhatjuk többek között azt is, hogy az ország közepét Mihályfi József, szarvasi tanár határozta meg az 1800-as évek végén, s ide 1939-ben emlékművet is állítottak, melyet a hajóút során meg is látogatunk. A makettpark mellett található ezen kívül egy arborétum is, mely ismét egy kiváló program lehet a nyugalomra vágyóknak.

Ilyen és ehhez hasonló programoknak köszönhetően a járvány idején sem kell, hogy otthon üljünk, s bezárva érezzük magunk. Természetesen ezeken a helyeken is nagyon kell figyelnünk magunkra és másokra, valamint a megfelelő higiéniára is, de mindezek mellett élvezetes, feltöltő programokban lehet részünk.

A Pécsi Egyetemisták Magazinjának más ajánlóit itt találod.

1 thought on “Menni vagy nem menni? -programajánló a vírus idejére

Comments are closed.