Melyiket válasszam? – A gólyák nagy dilemmája

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
1
+1
+1
+1
+1

Amióta világ a világ, léteznek jobb, illetve rosszabb anyagi körülményekkel rendelkező diákok. Ez az életük rengeteg területére rányomja a bélyegét. A cikkben most a lakhatási aspektusra fogok kitérni, amikor egy új helyre érkeznek egyetemistaként.

Miután júliusban megjön a várva várt felvételi értesítés, a diákok elkezdenek az adott városban lakhely után nézni. Kivételt képeznek ez alól azok, akik a saját városukban jelöltek meg szakokat, akik nem laknak nagyon messze, illetve azok, akik bár messze laknak, de az összes szakot ugyanabban a városban jelölték meg, mert ők akár már a nyár elején nekiállhatnak böngészni az albérleteket. De mi van azokkal, akik szerényebb anyagi körülményekkel rendelkeznek? Ők bizony a kollégiumokra fognak hagyatkozni, de nem kell aggódni, ugyanis Pécsnek rengeteg jól felszerelt, kényelmes, biztonságos kollégiuma van.

Ebben a cikkben össze szeretnék gyűjteni a jövőbeli gólyáknak pár hasznos tippet, ami jó eséllyel megszünteti a gombócot a gyomrukban, amikor egy idegen városban való boldogulásra gondolnak. Ugyanis létfontosságú, hogy megfelelő információi legyenek a helyről, ahol lakni fog.
Előre le szeretném szögezni, nincs olyan, hogy egyik kollégium jobb a másiknál. Preferenciák vannak, amik mindenkinél mások. Valaki főzni szeret, más pedig extra biztonságban tudni a dolgait, ismét mások pedig pár perc távolságra lakni az előadásaik helyszínétől. Ezért a tapasztalataim alapján a következő szempontokat figyelembe véve szedem össze a tudnivalókat: Közösség, biztonság, távolság, felszereltség, árazás.

Közösség

Hatalmas épületekről beszélünk, ahol több száz diák lakik. Tehát nehéz közösségekről beszélni, főleg úgy, hogy most a koronavírus-járvány alatt íródik ez a cikk, így az összejövetelek is meg vannak tiltva. Azonban van a kollégiumoknak valami, ami nagyban megkönnyíti mind az ismerkedést, mind egymás segítését. Egy aktív, segítőkész, vidám Facebook csoport. Ha bárkinek szüksége van valamire, legyen az mikrózási lehetőség, töltő, hajszárító, pár percen belül jelez valaki, hogy melyik szobába lehet menni érte. Beköltözéskor erre a csoportra alaposan felhívták mindenki figyelmét.

Biztonság

Ebből szempontból aggodalomra semmi ok, számos dolog van a diákokért és a biztonságukért. Ugyanis vagyunk páran, akik szeretik maximálisan biztonságban tudni a dolgaikat. Közéjük tartozom én is. Egy portás mindig fog ülni a kapunál lent, lesz kapunyitó mágneskártya, illetve a szobát és blokkot záró kulcsok is. Nagyon fontos még tisztázni magunkban, hogy ez nem munkásszálló, hanem egy kollégium, ahol egyetemisták laknak.

EZT OLVASTAD MÁR?  Tanszékek éjszakája 2019.

Távolság

Ez az egyik, ha nem a legnagyobb félelme a gólyáknak, és valóban, a kollégium kiválasztásánál komoly szempont a távolság észben tartása, mert mindenkinek kényelmesebb pár perc alatt besétálni az előadásra, mint buszra szállni, amit le lehet késni, aztán a bérlettel bajlódást meg sem említem. Szerencsére ilyen téren a legtöbb kollégium jó helyről indul, a BTK-TTK épülete körül például 3 kollégium is egy kellemes sétára fekszik.

Felszereltség

Jöjjön a legkritikusabb pont, a felszereltség. Nagyon sokan ez alapján választanak kollégiumot. Egy fontos kifejezés, amit az elején tisztázni kell, az a blokk. A kollégiumokban blokkok vannak, ezekben pedig szobák, méghozzá kettő. Ezek a szobák lehetnek kettő- vagy háromágyasak. Ez alapján tehát léteznek 4, illetve  6 fős blokkok. Minden blokkban van vécé és fürdőszoba. Amiben a 4 és 6 fős blokkok különböznek, az a konyha és maga a blokk nagysága. Ugyanis míg a 4 fős blokkokban nincs konyha, csak a folyosón kettő, addig a 6 fős blokkokban van. A konyha tartalmaz főzőlapos tűzhelyet, páraelszívót, étkezőasztalt három székkel és mosogatót. Van továbbá rengeteg pakolható fiók, külön világítás. Nyilván sokkal kényelmesebb úgy főzőcskézni, ha a szobánkat is alig kell elhagyni. A blokk nagysága egy tágas előtérben mutatkozik meg, ami maga a konyha, illetve a szobák is nagyobb térrel rendelkeznek. A kettő fős szobákban jellemzően egy kis folyosó van a két ágy között. A szobák befogadóképessége egyébként egy újabb kritikus pont sok diák számára, ugyanis kétszer akkora esély van így kifogni tapintatlan, rendetlen, későn, zajongva hazajáró szobatársat. Wifi már van a legtöbb kollégiumban, illetve gyors, vezetékes internet lehetősége mindenhol rendelkezésre áll.

Árazás

Elérkeztünk a végére az árazáshoz, a legkellemetlenebb témához. Viszont nem kell megijedni, teljes mértékben diákbarátra van kialakítva. Ebben a tekintetben nincs is számottevő különbség a kollégiumok között. A háromfős blokkokban jellemzően 10.000 forint alatti a kollégiumi díj havonta, míg a kétfősek picit többe kerülnek, körülbelül 14.000 forint.

Képek forrása:

https://energiadesign.hu/image/0/0/article_gallery/30/pmmkkoli21.jpg
– https://felveteli.pte.hu/sites/felveteli.pte.hu/files/pictures/kolijakabhegyi.jpg               

1 thought on “Melyiket válasszam? – A gólyák nagy dilemmája

Comments are closed.