Megszavazta a parlament a veszélyhelyzet kihirdetését

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Orbán Viktor miniszterelnök hétfői bejelentését követően –amelyről korábban már beszámoltunk– a keddi napon az országgyűlés elfogadta a kormány rendkívüli felhatalmazásról szóló törvényjavaslatát, amely a korábbiakhoz képest szigorúbb járványügyi intézkedések betartására és egyéb szükséges intézkedések megtételére vonatkozó szabályokat tartalmaz.

A jelenlévő képviselők közül 180 igen és 1 nem szavazattal elfogadott felhatalmazási törvény lényege, hogy az elkövetkező 90 napra a Parlament rendkívüli felhatalmazást ad a kormánynak, hogy veszélyhelyzetben olyan rendeleteket alkothasson, amikkel egyes törvények alkalmazását felfüggeszti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, vagy egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat. Továbbá, ha az országgyűlés a járvány miatt képtelen ülésezni, a kormány ilyen esetben is megalkothatja és hatályban tarthatja a rendkívüli rendelkezéseket tartalmazó rendeleteit. A javaslat alapján nem lehet sem időközi választásokat (így a képviselő-testületeket sem lehet feloszlatni), sem népszavazásokat tartani, amíg a rendkívüli jogrend fennáll. A rendelet részletszabályait majd a Magyar Közlönyből lehet megismerni.

Az este 8 és reggel 5 között bejelentett kijárási tilalomról is szóló törvényjavaslat elég nehéz helyzetbe hozta a kutyatulajdonosokat, ugyanis sokan a munkájuk miatt vagy nagyon későn vagy hajnalban tudják kivinni kedvencüket sétálni, illetve a kutyák nem tudják konkrét időpontokhoz igazítani a szükségleteiket. Ezért Ovádi Péter állatvédelemért felelős miniszteri biztos javaslatot fogalmazott meg, amely lehetővé teszi az esti kijárási tilalom életbe lépése után a kutyasétáltatást a lakóhely 500 méteres körzetében, továbbá azt is javasolta a kormánynak, hogy a kutyafuttatók nyitva tartásáról az önkormányzatok saját hatáskörben dönthessenek. A miniszteri biztos keddi Facebook bejegyzéséből kiderült, hogy a miniszterelnök elfogadta a „másfélmillió kutyatartó képviseletében is megfogalmazott” javaslatát, így a kutyatartók számára lehetőség nyílik az este 8 és reggel 5 közötti kijárási tilalom életbe lépése után is késő este (vagy kora reggel) kivinni a kutyáikat sétálni, azonban mindezt csak a lakóhelyük 500 méteres körzetében tehetik meg.

EZT OLVASTAD MÁR?  Mentorál-LAK Megnyitó +VIDEÓ!

Mindezek mellett a miniszterelnök M1-nek adott interjúban bejelentette, hogy kedd éjféltől közterületeken is kötelező lesz a maszk viselése.

Forrás: 444.hu, 24.hu, HVG.hu

Kiemelt kép forrása: https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/parlament_1.jpg

Belső kép forrása: https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s–MxqwiuE5–/w_1160/7QTKHMPnJHHB11dgQs.jpeg