Megkaptam a Covid-19 elleni oltást – beszámoló

Mi a véleményed?
+1
+1
3
+1
+1
+1
+1
1
+1

Ha máshonnan nem is, de az ismerőseink Facebook profilképei körül megjelenő lila keretekből már biztosan tudjuk, hogy kezdetét vette a várva várt Covid-19 elleni oltás. Sokan lelkesen várják, hogy végre rájuk kerüljön a sor és lehetőségük adódjon beadatni. Míg mások inkább ódzkodnak tőle és a háttérből figyelik az eseményeket. A kommentháborúkat szerintem inkább ne is említsük, amelyekbe a közösségi média felületén botlunk nap mint nap. Szeretném megosztani veletek a tapasztalataim, hiszen a mai napon én is megkaptam a vakcinát. 

Jelentkezés

Ma azok közé a szerencsések közé kerülhettem, akik itthon, első körben kapták meg a Pfizer-BioNTech vakcinát. Amikor először hallottam az oltásról, be kell valljam annak ellenére, hogy medikus vagyok, még én is elbizonytalanodtam. Pedig tudom mi az az mRNS, és egyéb másoknak idegennek tűnő kifejezéseket is ismerek. Viszont rengeteg hasznos cikket találtam a témában és a pillanatnyi kétségeim már el is múltak. Így amint esélyem nyílt, foglaltam egy időpontot. Mivel novemberben 2 hétig részt vettem a pedagógusok tesztelésében, így az EHÖK szervezésében én korábban tudtam jelentkezni a vakcinára, mint a kar többi hallgatója. Január 18-ra, hétfőre találtam egy szabad időpontot és izgatottan vártam mi fog történni.   

Az oltás menete 

Az időpontom előtt 10 perccel kellett megérkeznem a pécsi Rehabilitációs Központba, ahol jelenleg az oltóhely működik. Egy kedves hölgy ellenőrizte a kitöltött nyilatkozatokat, amiket itthon előre el kellett készítenem és magammal vinnem. Ezután lázat mértek és a recepción felvitték az adataim a rendszerbe. Ezután néhány percet kellett csak várnom és már szólítottak is. A doktornő még egyszer rákérdezett nincs-e valamilyen allergiám, ami problémát jelenthetne, majd meg is kaptam a vakcinát. Tényleg csak pár pillanat volt az egész. A biztonság kedvéért 15 percig megfigyelés alatt tartottak, mivel semmilyen mellékhatás nem jelentkezett, egy aláírás után már indulhattam is haza. Minden gördülékenyen és jól szervezetten ment az egész nagyjából 30 percet vett igénybe. 

Hogy éreztem magam a nap folyamán? 

Mivel minden erőmmel a vizsgáimra koncentrálok, így hamar el is felejtettem a délelőtt történéseit. Először délután kezdtem minimális fájdalmat érezni az oltás helyén. A szokásos esti sétám után egy picit jobban éreztem az oltás helyét a bal karomon. Azonkívül, hogy az enyhe izomfájdalom miatt éjszaka a másik oldalamon kellett aludnom, nem volt komolyabb mellékhatása a vakcinának. Úgy tudom, ez a tünet fordul elő a leggyakrabban. Másnap reggelre az enyhe fájdalom is elmúlt. Aki eddig megkapta, hasonló tapasztalatokról számolt be. 

Hogyan tovább?

Természetesen a történet itt még nem ér véget. A mai után 21 nap múlva következik egy emlékeztető oltás. Attól számított hét napon belül pedig kialakul a védettség. 

Természetesen nem szeretnék állást foglalni az oltás mellett vagy ellen. Számomra elképzelhetetlen, hogy évekig korlátozások mellett éljek még. Hiányoznak a baráti vacsorák, a családi összejövetelek, a medikus csütörtökök, közgáz szerdák és még a reggeli jelenléti előadások is. A vakcina létrejöttét hatalmas mérföldkőnek tartom. Ha még nem jelentkeztél az oltásra, de szeretnél azt ide kattintva megteheted.  Cikkemet Rab Adrienn szavaival szeretném zárni:

Hogy mi van az oltásban? “Az elfelejtett puszik és ölelések. Az iskolai kirándulások. A nagymamák és nagypapák az ünnepi asztalnál. Egy jó film a moziban pattogatott kukoricával és nagy kólával. Egy teltházas színházi este. Egy párezres koncert. Egy éttermi vacsora barátokkal, ahol belekóstolunk egymás előételébe. Egy hétvégi kiruccanás repülővel, előző héten kitalálva. A pizsamaparti, ahova mindenki saját készítésű nasit hoz, a sportversenyek. A kézfogás bemutatkozáskor. A nyugodt álmok és a nyitott határok. A padsorok között sétáló tanárok. A percenként induló repülők és a tömeg a pályaudvaron. A szabadság, hogy akkor maradok otthon, amikor szeretnék…” (Rab Adrienn)

EZT OLVASTAD MÁR?  Néhány szó a három legesélyesebb koronavírus elleni vakcináról

Korábbi cikkeink a Covid 19-el kapcsolatban:

COVID-19 VAKCINA EGY IMMUNOLÓGUS SZEMÉVEL – INTERJÚ DR. KUMÁNOVICS GÁBORRAL

NÉHÁNY SZÓ A HÁROM LEGESÉLYESEBB KORONAVÍRUS ELLENI VAKCINÁRÓ

ÍGY LÁTJÁK MUNKÁJUKAT A COVID-TESZTELŐK – MI KÉRDEZTÜNK, ŐK VÁLASZOLTAK

RÖVID BESZÁMOLÓ EGY ÖNKÉNTESTŐL

A VÖRÖS ZÓNA – INTERJÚ A PÉCSI KORONAVÍRUS ELLÁTÓ KÖZPONT ÁPOLÓNŐJÉVEL

1 thought on “Megkaptam a Covid-19 elleni oltást – beszámoló

Comments are closed.