Meghalt Michael Collins, az Apollo–11 elfeledett űrhajósa

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0

 

A tegnapi nap folyamán, 90 éves korában elhunyt Michael Collins amerikai űrhajós, aki az Apollo–11 tagja volt Neil Armstrong és Buzz Aldrin mellett. Az utókor csak az „elfeledett űrhajós” néven emlegette, mivel társaival ellentétben ő egyedüliként nem lépett a Holdra 1969. július 20-án. Ugyanis az ő feladata volt az, hogy a parancsnoki modul pilótájaként a gépet az égitest körül tartva biztosíthassa társai biztonságát. Francis French űrtörténész, Collins feladatát kiemelve így nyilatkozott: „Ő volt az, aki tudta, hogyan kell egyedül vezetni az űrhajót, és ő volt az egyetlen, aki mindhármukat haza tudta juttatni.”

Sok érdeklődőt foglalkoztatott, hogy vajon Collins hogyan tudta túltenni magát azon, hogy „lemaradt” a Neil Armstrong nevével fémjelzett Holdra szállásról, de ő erről teljesen máshogyan vélekedett. „Asztronautaként mindig úgy gondoltam, hogy nekem van a legjobb munkám a világon, és még mindig így gondolom” – mesélte egyszer egy interjúban. Collins 1970-ben vonult vissza a NASA-tól vezérőrnagyként. Ezt követően a Nixon-kormány külügyminisztériumának sajtófőnöke lett. Később a washingtoni Smithsonian Intézet Repülési és Űrhajózási Múzeumának igazgatója volt, amelynek megalapításában is részt vett, s egészen 1978-ig vezényelte az ottani fejlesztéseket. Az 1980-as években az üzleti életben tevékenykedett, s saját céget is létrehozott, emellett könyvet is írt, az utóbbi években pedig társai közül ő számított a legaktívabbnak a nyilvánosság előtt. Patricia May Finnigannal való boldog házassága során három gyermekük született.

A Holdon a nevét őrzi egy 2,4 km-es kráter, valamint egy onnan származó ásvány, az armalcolit is, amit az Apollo–11 tagjairól neveztek el. Neil Armstrong (2012) és Collins halálával immár egyedül Buzz Aldrin az Apollo–11 legénységének utolsó élő tagja.

Az Apollo–11 missziójának tagjai: Jobb oldalt Neil Armstrong, középen Collins, bal oldalt pedig Buzz Aldrin.

Források: 1, 2, 3, 4, kiemelt kép, belső kép