megerkezett_pecs_munch_hu_pecsi_egyetemistak

Megérkezett Pécsre a Munch, az ételmentő applikáció!

+1
0
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0

2020 nyarán négy budapesti fiatal létrehozott egy applikációt, amely az ételpazarlás ellen küzd. Az alkalmazásnak köszönhetően éttermek, pékségek, boltok és szállodák értékesíthetik kedvezményesen nap végén az el nem adott, de jó minőségű ételeiket. A Munch már több, mint hat magyar városban jelen van – a következő állomás pedig Pécs.

A Munch elsődleges célja az ételpazarlás visszaszorítása. Aki vesz egy Munch-ot, nemcsak kedvezményesen tud jól lakni, hanem a környezetnek is jót tesz, hiszen eddig ezek az ételek jobb híján a kukában végezték. A vállalkozást 4 egyetemista alapította – Perepelica Kirill, Zwecker Bence, Zsoldos Botond és Wettstein Albert –, mára azonban több lelkes fiatalból áll a csapat, valamint több nemzetközi és hazai díjat is nyert, köztük az “Év Fenntartható Vállalkozásának” és a Highlights of Hungary különdíjasának is választották.

A Munch működése egyszerű. Az applikációban “Munchokat” tudunk megvásárolni, amelyek meglepetéscsomagokat tartalmaznak. A különböző ételcsomagok jellemzően 50 százalékos árengedménnyel kaphatóak, frissek, érintetlenek és jó minőségűek. A Munch célja az ételpazarlás visszaszorítása által a fenntartható, felelős vendéglátás és a társadalmi felelősségvállalás népszerűsítése, amelyben a fenntarthatóság gazdasági, környezeti és társadalmi aspektusa is szerepet kap. Az el nem adott ételek árusításával mindenki jól jár: a vendéglátóhelyek plusz bevételre tesznek szert, a vendégek kedvezményesen jutnak hozzá jó minőségű ételekhez. Az indulás óta az alkalmazást már több, mint 55.000-en töltötték le és közel 120 tonna CO2-egyenértékű üvegházhatású gáz kibocsátását előzte meg az ételmentő közösség.

“A Munch 1 évvel ezelőtti indulása óta szerettünk volna elindulni Pécsen, hiszen mindannyiunk szívéhez közel áll a város pezsgő gasztronómiai és kulturális élete. Bízunk benne, hogy a város lakói és vendéglátóhelyei a Munch segítségével egyre nyitottabbak lesznek a fenntarthatóság iránt, és egyre több ételmentő fog hozzánk csatlakozni.” – mondta Wettstein Albert a Munch társalapítója.

A kezdeményezéshez már több, mint 200 vendéglátóhely csatlakozott, köztük a Starbucks, illetve több Lipóti pékség is. A megmaradt ételek árusításán túl a Munch a társadalmi felelősségvállalást is célul tűzte ki, ezért a Magyar Élelmiszerbankkal való együttműködésének köszönhetően a megmaradt ételek már a rászorulókhoz is eljuthatnak.

 1. május 13 -án Pécsett is elindult a Munch, folyamatosan van lehetőség a város vendéglátóhelyei számára csatlakozni a kezdeményezéshez.A Munch pécsi ételmentő csoportja az alábbi linkre kattintva érhető el.

Eddig csatlakozott pécsi partnerek:

 • Lipóti Uránvárosi Tesco
 • Lipóti Citrom u.
 • Lipóti vásárcsarnok
 • Lipóti Pécs Pláza
 • Lipóti Eszergár Lajos utca
 • Diána Vendéglő
 • Puszi Café
 • Starbucks Pécs
 • Delta
 • KTCHN