Megérkezett Magyarországra a Google Stadia!

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
1
+1
+1

A Google Stadia 2020 december 8-án betette a lábát Magyarországra, és ezzel szinte egy teljesen új piacot nyitott meg az országunkban a keresőóriás. A videojátékok “netflixe” rengeteg opciót nyújt itthon, és egy teljes hónapig ingyenesen próbálhatjuk ki. Kérdés mit is tud a Stadia?

Játékok streamelése

Rengetegen nézik az interneten, ahogy mások játszanak, és néha ők maguk is kedvet kaphatnak 1-1 játékhoz. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy itthon több százezrek követnek az interneten valamilyen videóst, hogy napról napra lássák, hogyan is alakul egy játék sztorija. Ha valakinek akár egy is megtetszik, elgondolkozhat azon, hogy ki kellene próbálnia. A legnagyobb probléma itt szokott kezdődni, hiszen manapság rengeteg játék úgy néz ki, mint egy 4K-s film és ehhez bizony nagyon komoly erőforrás kell, mélyen a tárcájába kell nyúlnia az embernek. A Google és az Nvidia rengeteg országban csinált már streaming szolgáltatást, viszont a magyar piacra nem nagyon törtek ezek még be. A Google az ünnepi, és a nagyon otthon ülős időszakra meghozta ezt a szolgáltatást,rengeteg ingyenes játékot is kínálva.

Na de miért is jó ez?

A Google szolgáltatása 2 lehetőséget ajánl fel. Az egyik, hogy havi 3000 Ft-ért előfizetünk, és emellé rengeteg játékot kapunk ingyenesen. Ezek között megtalálhatóak gyerekeknek szóló játékok, valamint vannak vadonatúj címek is, amelyek több tízezer forintba is kerülhetnek. Sokan nem értik, hogy ez miért éri meg a kereső óriásnak, de itt lép képbe a másik funkciója a szolgáltatásnak. Előfizetés nélkül is használható, viszont akkor nem kapunk mellé egy darab ingyen játékot sem. Ha valaki így szeretné használni a Google platformját, akkor játékokat kell venni a cég saját áruházából, ami így megmarad végig az alkalmazásban és bármikor ingyenesen játszható. Ezek a játékok gyakran vannak leakciózva és nagyon jó áron lehet őket beszerezni.

Milyen körülmények kellenek a játékhoz?

A szolgáltatás több platformon is elérhető, mint például telefonon. Ehhez csak le kell tölteni a Stadia nevű alkalmazást, és csatlakoztatni a telefonhoz egy kontrollert, amelyek közül rengeteget támogat a program. A másik lehetőség a PC-től eltekintve a tv készülék, amihez szükség van egy Chromecast Ultra nevű eszközre valamint egy Google Stadia kontrollerre. Ezekkel az a probléma, hogy Magyarországon még hivatalos forrásból nem lehet beszerezni, csak külföldről. Ennek nagy hátránya, hogy az itthoni támogatás és garancia teljes mértékben kiszorul és egyes hibáknál a külföldi szolgáltatóval kell felvenni a kapcsolatot. A másik, ami nagyon fontos a program használatához az az internet kapcsolat. Ezek nélkül a Netflix sem működne, de nem kell itt nagy sávszélességre gondolni. 10 mb/s-os letöltésre van szükség és ezzel teljesen jól működik. Telefonon kicsit másmilyen az egész, hiszen a wifi kapcsolat néha-néha érdekesen működik, de a tesztek alapján teljesen jó.

Véleményem

Mivel a nagy itthon ülésben már én is unatkozom, ezért arra gondoltam, hogy kipróbálom a szolgáltatást. Őszintén megmondom, nagyon pozitívan csalódtam, hiszen én úgy indultam neki, hogy az egész alig fog működni, és a képminőség sem lesz a legjobb. Ennek ellenére, egy teljesen átlagos internet kapcsolattal 4K felbontásban lehet használni. Körülbelül fél óra után 1 percig akadozik, de ez sem zavaró egyáltalán, mert utána minden visszaáll a rendes kerékvágásba. Amin teljesen meglepődtem, hogy telefonon mobilnettel nagyszerűen működik, ha a térerő megfelelő a környéken, viszont autóban néha-néha léphetnek fel problémák. A Google rengeteg szolgáltatását használom nap, mint nap, és még egyszer sem csalódtam bennük, ez most sincs másként. A cég szinte nem tud mellényúlni, és bármibe nyúlnak abban nem tudnak hibázni. Én csak ajánlani tudom ezt a szolgáltatást mindenkinek.