Megérkezett a tavasz – Pécs környéke, nem csak pécsieknek

+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Megérkezett a tavasz, a kellemes idő és egyre többen vágyunk a szabadba egy-egy kirándulás erejéig. Pécs és környéke tele van látványosságokkal, sőt a természet közelsége is teljes mértékben adott. Most áttekintünk két kirándulóhelyet, ahova nem pécsiként mindenképp érdemes ellátogatni, de pécsieknek szintén izgalmas helyszín lehet néha-néha.

Bevallom, hogy az ország északi-keleti szegmenséből származva számomra a kanyargós utak, a meredek utcák, a hegyek mind-mind félelmetesek voltak először, hiszen akárhányszor erre kirándulásra adom a fejem, mindig rácsodálkozom ezeknek a szépségeire.

Szerencsém van, mert a kirándulások alkalmával őslakos pécsi kísérőm van, aki minden zegzugát ismeri a városnak és a környéknek is. Így ismertem meg a Nagy-Tubesi kilátót, a Flóra-pihenőt és kilátását, valamint Pécsváradot és Zengővárkonyt.

Nagy-Tubesi Kilátó

Kezdjük talán a Nagy-Tubesi kilátóval! A Tubesen található a kilátó, melyhez elkirándulni kifejezetten kellemes tud lenni. A kilátóba fel lehet sétálni és igazi panoráma tárul elénk, habár amikor legutóbb arra jártam, félelmetes széllökések kísérték az élményt, tehát melegen öltözni, vagy egy pulóvert betenni a hátizsákba igazán ajánlott. A kilátó közvetlen közelében tudtok egyet pihenni, de érdemes magatokkal vinni elegendő folyadékot és rágcsálnivalót, mert arra, ha megéheztek, szükségetek lesz.

Flóra-pihenő

Kellemes cseng a neve, igaz? A Flóra-pihenő kifejezetten a hajdani vidámpark környékén található, de az extrém rövid kisvasút is mellette található. Ha kisgyerekkel vagytok, akkor mindenképp érdemes felülni a kisvasútra is. A Flóra-pihenőhöz a vasút megállótól rövid út vezet, egy kis ösvényen keresztül, ami a fáradságot megéri. A Flóra-pihenőnél található egy hinta is, amin ülve szuper képeket is tudtok készíteni, de van hely piknikezni is. A sziklaszirttel kapcsolatosan óvatosságra intelek bennetek, de nyugodtan foglaljatok helyet és élvezzétek a csendet, a tiszta levegőt és az elétek táruló Pécset. Különlegessége a helynek, hogy az ún. Karolina-külfejtést szintén megtekinthetitek. Itt is találunk egy kilátót, ahonnan megint csak kitűnő a kilátás. Legyen szó randiról, családi vagy baráti kirándulásról, biztos, hogy valamennyien megtaláljátok a számításotokat, ha a Flóra-pihenőre esik a választás. Nem mellesleg a Tv-torony irányába hasonlóképpen érdemes az irányt venni…

Pécsvárad

Pécsváradon a vár és környéke nyújt igazán kellemes kikapcsolódási lehetőséget. Ajánlom a kilátást a várból, de érdemes sétát tenni a környéken is. A várnál érdemes betérni egy limonádéra, ha éppen hőség van. Ha kicsit jobban a természetre vágytok, akkor pedig menjetek át a közeli Dombay-tóhoz. 

Zengővárkony

Zengővárkony is amolyan plusz egy kategória, hiszen, ha már Pécsváradon barangoltok, akkor érdemes átmenni a hangzatos és kellemes csengésű nevet viselő Zengővárkonyba. Zengővárkony egy kis falu, ahol egy csodás tojásmúzeum (Míves Tojás Múzeum) is vár benneteket.

 

Nekem ez a négy hely olyan, ahol maradandó élményeket szereztem és remélem Nektek is hasonló örömteli lesz majd egy-egy kirándulás ezeknél a látványosságoknál. Természetesen most nagyon sok más helyszínről nem szóltam, de szerencsére már korábban gyűjtöttünk nektek olyan helyszíneket, melyeket érdemes megtekinti a környéken vagy akár a városban. Ezek mindenképpen azoknak is érdekesek lehetnek, akik helyiek, de a hétköznapi élet mókuskereke miatt nehezen jutnak messzebbre kirándulni. Azt gondolom, hogy a város és a környéke tele van változatos programlehetőségekkel: Orfű és a tó, Abaliget (barlang és tó) is közelebb vannak, de akár, ha Kaposvárra vagy Szekszárdra gondolunk, akkor is vannak lehetőségek, de e két utolsó város esetében már egy teljes napos kirándulással számoljunk. 

A tavasz tehát megérkezett, és pécsieknek, de nem pécsieknek is tartogat a környék nagyszerű kiránduló helyeket. Felfedezésre fel! A vizsgaidőszak közepette talán nem árt meg, ha néha tartotok szünetet a tanulásban. Jó időtöltést kívánunk Nektek!