McDonald’s – Gyorséttermek története 1.rész

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A gyorséttermek az életünk mindennapi részei (még, ha nem is eszünk mindennap ezeken a helyeken), hiszen a reklámok, és  az üzletek mindennap szembejönnek velünk. Az emberek többsége odavan a gyorskajáért, hiszen finom és általában még laktató is. A Mekinek is megvan a hangulata, hiszen beülhetsz oda egy nehéz nap után a barátaiddal, családdal, vagy a hajnalig tartó buliból hazafelé menet beugrasz egy gyors sajtburgerért miközben szegény alkalmazottak néznek, hogy jézusom. Szóval azért van jó benne, azon kívül, hogy egy menü 1200 kcal felett tud lenni. De nézzük, hogy is jött létre ez az egész. 

1937-ben egy testvérpár, Dick és Mac megnyitotta az első étkezdéjüket, ami csupán egy hot-dog stand volt, Mondroviában, Kalifornia államban. 3 évre rá bezárták az üzletet és egy újat nyitottak nem messze San Bernardinoban McDonald’s Bar-B-Que néven. Sikeres vállalkozás volt, de a sok új ötlet miatt, úgy gondolták átformálhatnák az egész gyorsétterem szisztémát, ezért bezárták az üzletüket, és pár hónappal később 1948-ban megnyitották a McDonald’s-t, ami a mai napig sikerrel üzemel világszerte. A célközönségük a fiatal felnőttek helyett a családok lettek.  Forradalmasították a gyorsétkezést, hiszen minden tevékenységet csakis egy ember végzett, így fel lett gyorsítva a kiszolgálás, az ételek direkt úgy készültek, hogy már a megrendelés előtt kész legyenek ebből kifolyólag vevő egyből kézhez kaphassa a rendelését. Az ételt nem tálcán és tányéron szolgálták fel, hanem egy eldobható csomagolásban, mivel a céljuk az volt, hogy bár itt vegyék az ételt, de ne itt fogyasszák el, így nem volt beépített étkezde se, hogy minél gyorsabban menjen el mindenki, aki már rendelt és jöhessenek az újak. Mivel az előző éttermüknél úgy látták, hogy a legtöbbet kért étel a hamburger volt, így csupán ez került az étlapra, az üdítő, turmix és a sültkrumpli mellé. A hamburger ára 15 centről indult, így az akkori étel árakat is csökkentették.

Bár próbálkoztak ketten is a terjeszkedéssel, sajnos így nem volt akkora sikerük, mivel nem tudták ellenőrizni a helyeket, viszont egy shake készítő gép utazóügynökének, Ray Krocnak köszönhetően indult el a világ leggyorsabb és legnagyobb gyorséttermi a terjeszkedése. Az új épületek kinézete a testvérpár álmai szerint valósultak meg, főként emiatt az új állapotok miatt tartják Rayt a vállalat tulajdonosának, és az alapítójának is.

1955-ben létrehozta az elődvállalatot: a McDonald’s System, Inc.-t., és emellett megnyitotta az első éttermét is, sőt egy éven belül 18 is nyílt. Mivel nem kapott akkor részesedést ezekből, hogy fedezze a kiadásait, ezért Harry Sonnenbornnal megbeszélték, hogy működhetne ez az egész egy ingatlan piacként. Harry elmondta, hogy vegye meg azokat a telkeket, amelyeken később üzemeltetni szeretne éttermet, majd adja bérbe az egység üzemeltetőinek. Dicknek és Macnek nem tetszettek az újítások, így sok vitatkozás után kivásárolta Ray Kroc őket 1961-ben 2,7 millió dollárért. A megállapodás értelmében az eredeti üzletet a testvérpár megtarthatta, de a nevét át kellett írni, így lett az éttermük neve “A nagy M”. Ray dühébe közvetlen mellé épített egy Mekit, hogy így is bosszút álljon rajtuk, és ez sikerült is ugyanis pár éven belül bezártak. 

1965-re már 700 Meki üzemelt, így ekkortájt beléptek a tőzsdére is, aminek köszönhetően Kroc néhány hét alatt multimilliomos lett. Még ugyanebben az évben kezdett el bővülni a választék is, kapható lett a Filet-O-Fish szendvics. 

A híres Big Mac szendvicset Jim Delligattinak köszönhetjük, az egyik franchise hálózat partnerének, aki 1968-ban megalkotta, hogy fellendítse az étterme forgalmát. Érdekes, hogy majdnem 18 évvel később a Big Mac™ index a nemzeti valuták vásárlóerejéhez képest mutatja be azok felül- vagy alulértékeltségét. A 60-as évek végére már 1500 étterem működött már. Az étlapra kerül még 1975-ben az Egg Muffin, 1979-ben a Happy Meal, (amivel évente 1,5 milliárd játékot adtak el, így a Meki lett a világ legnagyobb játékértékesítője) és 1983-ban a Chicken McNuggets is. 1976-ben megnyílik az első McDrive Sierre Vista-ban, Arizonában, ami kissé késő hiszen a 30-as évektől kezdve léteztek autós éttermek.

Magyarországon az első Meki 1988-ban nyílt meg Budapesten a Régiposta utcában (Vörösmarty tér mellett), amit óriási ujjongás és hosszú sor fogad. 1990-ben a Nyugati pályaudvarnál nyílt éttermet a világ egyik legszebb McDonald’s-ként tartják számon. Még ebben az évben megnyitják az első vidéki éttermet Győrben, és az első McDrive-ot Óbudán.

5 évvel később a Balaton melletti településen Siófokon is felépítenek egy új Mekit, majd rá egy évvel, már 50 db étterem van Magyarországon. 1999-ben elsőként a közép-európai országok közül, nálunk építik fel a Ronald McDonald Házat, ami a rászoruló gyerekeknek és családjainak ad támogatást, 5 évre rá Miskolcon is épül egy a Megyei Kórház területén. A McReggeli is megjelenik 2002-ben, rá 1 évre a McCafé is színre lép Budapesten  Régiposta utcában és a Nyugatinál, viszont vidéken csak 2 évvel később jelenik meg, Győrben. 2006 újabb ünneplés, hiszen megnyílik a 90. meki és a 16. McCafé is. 2007-ben felújítják az Óbudai éttermet, így az lesz az ország legnagyobb étterme és emellett szintén közép-kelet-európai elsőként itt nyitnak meg egy interaktív játszóházat és tornatermet. plusz a Ronald Sport Klubot. Ebben az évben Szekszárdon is nyílik egy Meki, és így már az összes megyében lehet eszegetni. 2008-ban a 20 éves magyarországi letelepedést ünnepeljük, majd 2009-ben megnyílik a 100. étterem is Győrött, de ma mégis csak állítólag 89 Meki üzemel az országban. 2010-ben létrejön a Bringamánia program, ami a családokat próbálja ösztönözni a mozgásra és a biciklizésre. 2014-től láthatjuk a Mekilexikont, amibe leírják a transparencia programukat, vagyis bemutatják az alapanyagokat, beszállítókat, valamint a médiában szétszórt legendák helyett tényeket közölnek. 2017-ben létrejön a mekis kupon alkalmazás, majd budapesten 5 mekinél is megjelennek a digitális önkiszolgáló rendelő felület. Az idei évben megújul a Happy Meal a környezettudatosság jegyében, többé nem adnak a menü mellé műanyag játékokat. 

Ha valakit így elkapott ennek az egésznek a hangulata ajánlom “Az alapító” című 2016-os filmet, ami Ray Kroc és a fivérek történetét meséli el, egy ligthos este mellé tökéletes filmválasztás lehet és plusz pontként Netflixen is fent van.

 

EZT OLVASTAD MÁR?  Filmek, amiket várunk 2021-ben - 1. rész

Forrás: mcdonalds.hu, f21.hu