mattyi_to

Matty, és a Mattyi-tó

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Pécstől 35 km-re található Matty községe, mely közkedvelt biciklizni, kikapcsolódásra, kirándulni vágyók számára. Nem is csoda, hiszen mikor már megérkezünk a településre, már akkor úgy érezhetjük, hogy egy teljesen más világba csöppentünk. A rengeteg fa, bokor, virág, a csodás vadregényes táj, és az ámulatba ejtő ősvíz, teljesen elfeledteti a mindennapi gondokat. Mattyról könnyen megközelíthető Drávaszabolcs, ahol rengeteg biciklissel találkozhatunk, hiszen a Drávaszabolcs-Harkány bicikliúton kívül is rengetegen kirándulnak ezen a környéken. A Matty határában található patkó alakú horgásztó, rendkívüli környezettel, pihenőhellyel, büfével várja látogatóit. A tótól nem messze található egy ifjúsági tábor, mely bérelhető, és melyhez tartozik egy hangulatos féltetővel ellátott terasz, és egy elég nagy füvesített terep is. A táborhoz tartozik egy akár nagyobb csoportokat is befogadni képes, több szobás, fürdővel, étkezővel ellátott szállás is, ezért alkalmas osztálykirándulásokra, vagy kisebb rendezvények tartására is.

A Mattyi-tó halállománya rendkívül széleskörű, fellelhető benne ponty, amúr, dévér, kárász harcsa, süllő, csuka és több egyéb hal is. Rengeteg őshonos állat található itt, mint például mocsári teknős, vidra, hattyú, vadlúd, gólya, kócsag. Valamint található egy apartman, közvetlenül a tó mellett, amit ki is bérelhetünk egy vagy több éjszakára, viszont max 7-8 fő számára alkalmas, ha esetleg tovább szeretnénk élvezni a tó által kínált lehetőségeket. A horgásztó a horgászat szerelmeseinek is rendkívüli kikapcsolódást nyújt. Horgász napijegy váltható a halőrháznál, minden nap napkeltétől napnyugtáig. 1 fő horgász plusz egy fő kísérő számára. Viszont éjszakai horgászatra is van lehetőség. A tavon lehetőség van csónakbérlésre is, fél, illetve egész napos bérlés keretében.

Érdekesség:

Az 1960-70-es években az ottani TSZ disznóinak fürdőhelye, illetve itatóhelyeként szolgált a tó. A jelenlegi Siklós és Környéke Horgászegyesület kezébe ezek után került.

Éjszakai horgászat ideje: március 1-től, október 31-ig.

A jelenlegi kifogott halrekordok:

  • harcsa: 69 kg
  • amúr: 21,5 kg
  • ponty: 19 kg
  • csuka: 9 kg

A tavat árvíz idején a Dráva táplálja vízzel, mely 350 cm magasság felett látja el a tavat vizével. Ez rendkívül fontos a tó számára, hiszen a nyáron nagyon sok víz párolog el a rettentő magas hőmérséklet miatt, így viszont pótólhatja a vizét. Régebben a tó gordisai oldalán, 3 db, egész évben meleg vizű forrás volt megtalálható a felszín alatt, de ez mára sajnos a sok iszaplerakódás miatt szinte teljesen eltűnt. Így kénytelen a tó az elpárolgott vizét a Drávából visszanyerni.

Régebben rendszeresen tartottak a tavon gyermek horgász táborokat is, viszont az elmúlt 3 évben, sajnos nem került megrendezésre, de az új vezetőség elmondása és tervei alapján újra a tópartra szeretnék evvel csalogatni a fiatal növendék horgászokat, hiszen nem lehet elég korán kezdeni! A horgásztáborok általában 1 hetesek voltak, rengeteg programmal, közte éjszakai horgászattal, éjszakai túrával a Dráva parton, illetve Drávaszabolcsról Drávai sétahajózással várta vendégeit. A tóval szemben található a Gáti-Tanya, ahol megtalálható a régi nádfedeles étterem, illetve panzió is. A tanyán fellelhetők mind a régi, mind a modern kor jellegzetességei. Összefuthatunk itt lovakkal, szamarakkal, öszvérekkel, házi disznóval, mangalicával és több juh fajtával is. Minden évben megrendezésre kerül egy lovastábor, mely gyermekek számára kiváló nyári élmény. Eredetileg nem Gáti-Tanya néven jött létre, hanem Lantos-Lovas tanya néven működött, mikor Lantos István üzemeltette hosszú éveken át. A régi időkben a lovas programok mellett pingpong táborként is működött, mely összeköttetésben állt a tavon lévő horgásztáborral, így a fiatalok egy sokrétű nyári élményt kaphattak, akár 3 héten keresztül.

Drávai sétahajózás:

Aki jobban meg szeretné ismerni ezt az élővilágot, lehetősége van akár egyedül, akár csoportban is részt venni a drávai hajóúton, mely Drávaszabolcsról indul, és akár több irányba indulva is feltérképezheti a környéket. A Dráva Magyarország leggyorsabb folyású folyója, mely Olaszországból indul. 749 km hosszú, és Magyarország és Horvátország határfolyója. 

Saját tapasztalataim alapján Matty, és maga a környék is nagyon békés, csendes, kellemes környezet. Én személy szerint nem vagyok egy nagy horgász, viszont rendszeresen, majdnem minden hétvégén látogatjuk a tavat, és ugyan nem vagyok a horgászat szerelmese, csak egy kisebb segéd, de már ez is nagyon pihentető tud lenni, ezért bátran ajánlom mindenkinek, aki egy kicsit ki akar lépni a szürke hétköznapok világából. Ha egy vérbeli horgász mellé nem is tudtok csatlakozni, egy kirándulás alkalmára is kiváló úti cél lehet. A tó vezetősége elmondta, hogy rengeteg fejlesztést, újítást, és rengeteg programot terveznek a közeljövőben!

Érdemes figyelni a Facebook oldalukat, amit szinte naponta frissítenek, itt értesülhetünk a legújabb fogásokról, információkról, programokról.

Ha érdekel hova tudsz még menni kirándulni, és egy kicsit kikapcsolódni, ajánlom figyelmedbe előző cikkeinket!

 

 

 

Források: 1

További információk forrása: A Mattyi-tó, Hótedra egyik vezetőségi tagja: Pataki Krisztofer

Fényképek:  Saját készítésűek