maszkos-szobrok

Maszkos szobrok Prágában, Latin-Amerika Bretagne-ban, magyar művészek karanténfotói

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A koronavírus miatt kialakult helyzet mindenkit érint, senkinek sem könnyű. Rengeteg ember elvesztette a munkáját, sokak jövője kilátástalanná vált. Habár nagyjából újraindult az élet, félő, hogy előbb vagy utóbb érkezik a második a hullám, és kitudja, mit hoz majd magával, milyen óvintézkedések lesznek, mennyire áll meg az élet ismét. Már szórakozóhelyek, éttermek, múzeumok [https://pecsiegyetemistakmagazinja.hu/2020/07/05/ujult-erovel-varja-latogatoit-a-louvre/] is újra kinyitottak, de a kézmosás, kézfertőtlenítés, és a szájmaszk viselése még mindig fontos eleme mindennapjainknak.

Szobrok agyagból, szalmából

Egy cseh művészt, Michal Cimala-t is megihlette a vírushelyzet. Biztosan mindenki látott már híres szobrokat, amikre maszk került, ezzel is kicsit könnyítve a stresszes napokat, ám Cimala saját szobrokat alkotott. A művész a karantént a családjával töltötte egy Prága melletti kis településen, és az itt található szalmából és agyagból formázta meg szobrait. Cimala-nak Európán kívül az Egyesült Államokban is voltak már kiállításai.

„ Szerintem hamarosan egyre több pandémia ihlette műalkotást fogunk látni. Az én esetemben már itt is van, ami lehet, hogy egy kicsit zavaró, hiszen bizonyos helyeken még az emberek is viselnek maszkot. Boltokban, vagy a tömegközlekedésben mondjuk. Lehet, hogy ez a kiállítás túl korai, de én a pillanatot akartam megragadni. Talán néhány év elmúltával mást fog jelenteni ez a tárlat. Talán képesek leszünk másként nézni a szobrokra. Lehet, hogy tudatosan vagy öntudatlanul, de én már évek óta foglalkozom a maszk témájával. Mielőtt március 12.-én kihirdették volna a szükségállapotot, március 3.-án én már készítettem három szobrot maszkkal. Aztán az elzártság heteiben még többet csináltam. Ezután következtek a fejek légzőkészülékekkel és végül a sisakok” –idézte az EuroNews a művésztől

Latin-Amerika Franciaországban

A világnak egy másik pontján, a francia Bretagne-ban egy nem mindennapi fotófesztivál került megrendezésre, ugyanis témája a Latin-amerikai nők helyzete. A fesztiválon több fotóriporter képeit tekinthetjük meg, melyek közül mindegyik különböző, ám mondanivalójuk ugyanazt a témát érinti. A kiállítás 2020. októberéig látogatható La Gacilly-ben.

„Egész Közép-Amerikában és Mexikóban kirívóan magas a nőgyilkosságok száma – mármint az olyan eseteké, amikor egy nőt csak azért ölnek meg, mert nő.” – mondta María Florez-Estrada Pimentel.

EZT OLVASTAD MÁR?  A koronavírusjárvány egy Pécsen tanuló külföldi hallgató szemével

Az egyik brazil származású művész, Sebastião Salgado fotóriporteri tevékenysége mellett az amazóniai őslakosok jogaiért harcoló aktivista. Hogy mi történik a jelenlegi Brazíliában, és mi az, amiért minden nap küzd, így fogalmazta meg: „Az aranyásók olykor megerőszakolják az őslakosokat, gyilkolnak, ha kell, szennyezik a folyókat. Aranyat akarnak és semmitől nem riadnak vissza, csak az számít, hogy megszerezzék. Ez zajlik ma Brazíliában. Bolsonaro urat ezeknek az embereknek a szavazatai segítették hatalomra. Ő pedig tovább bátorítja őket, hogy pusztítsák az Amazonast, hogy minél több földterületet tegyenek magukévá”

Carolina Arantes, a Párizsban élő brazil fotóriporter képein azokat a pillanatokat tekinthetjük meg, amikor a környezetvédők elvesztették a csatát az erdőirtókkal szemben az amazóniai erdőtűznél. „A legiszonyatosabb, legszomorúbb, legaggasztóbb helyzeteknek voltam szemtanúja. Gázoltunk a 20 centis hamuban” – mondta Carolina

Carl de Souza fotói pedig az őslakosok helyzetét adja vissza, akik nap, mint nap azért küzdenek, hogy megtarthassák lakóhelyüket a brazil kormányzattal szemben.

Magyar művészek karanténfotói

A budapesti Capa Központban július 8. és augusztus 16. között egy olyan ingyenes kiállítást tekinthetünk meg, ami magyar fotográfusok Instagramon közzétett képeiből áll. A kiállításon többek között Szombat Éva, Gáldi Vinkó Andi és Neogrády-Kiss Barnabás fotóit is megtekinthetjük arról, hogy ők hogyan élték meg a koronavírus miatt szükséges 8 hetes karantént. Ha azonban még mindig inkább online néznénk meg ezeket a képeket, vagy vidékről nem szeretnénk felutazni a fővárosba, akkor a Capa Központ blogján [https://blog.capacenter.hu/2020/05/28/magyar-fotografusok-a-jarvany-idejen-viii/] szerencsére még mindig megtekinthetjük a fotókat.

„Lehetőséget adnak, hogy visszatekintsünk, reflektáljunk erre az emlékezetes tavaszra, amely talán a jövőhöz való viszonyunkat is megváltoztatta.” – mondják a kiállítás kurátorai.

Ahogy azt az elején is mondta Michal Cimala, valószínűleg egyre több pandémia témájú alkotást láthatunk majd, legyen szó akár graffitiről, szobrokról, festményekről vagy képekről, ez mindenkit érint. Szerencsére az alkotásokat készítő művészek olyan módon vezették le a feszültséget, hogy azt mi is megtekinthetjük, meghallgathatjuk.

Photos by: PacifiPress, Luisa Dörr, Gáldi Vinkó Andi

1 thought on “Maszkos szobrok Prágában, Latin-Amerika Bretagne-ban, magyar művészek karanténfotói

Comments are closed.