Maszkban is menő vagy! – Interjú a Táncoló Egyetem oktatójával, Szalai Katával

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A PTE Táncegyüttese a Táncoló Egyetem indításának huszadik évfordulóján kampányt indított a maszkviselés népszerűsítése érdekében. Egy színes és elképesztően látványos fotósorozaton keresztül mutatják be a táncművészetből ismert mozdulatok és a hétköznapi életünk találkozását. A kampány célja, hogy könnyedén, kicsit meghökkentően hívja fel a figyelmet a maszkviselés előnyeire.

Szalai Katát, a PTE Természettudományi Kar doktorandusz hallgatóját és egyben a Táncoló Egyetem oktatóját kérdeztük a kampányról:

Hogyan lett az ötletből valóság?

Szalai Kata: A PTE Táncegyüttes vezetője, Bánkyné Perjés Beatrix rendkívül kreatív nő, és általában amit a fejébe vesz, azt meg is valósítja. A csapat pedig teljes mértékben mögötte áll és várja az újabb kihívásokat, így történt ez most is. A kampány hangsúlya a maszkviselésen, a szabályok betartásán és az egészséges életmódon van, ezzel kívánunk plusz lendületet és kitartást adni az előttünk álló időszak átvészeléséhez, amit pedig legjobban a tánc és az akrobatika figyelemfelkeltő eszközeivel tudtunk színesíteni. A téma annyira aktuális, hogy nem is volt kérdés a megvalósítása. Szerencsénkre az egyetem vezetősége is támogatta az ötletet, Prof. Dr. Bódis József államtitkár úr pedig elvállalta a kampány védnöki tisztjét.

 

Szabad kezet kaptatok a formációkhoz?

Szalai Kata: Bea végig velünk volt a fotózásokon, ő irányított és állított be minket. Elsősorban az ő ötletei voltak porondon, de természetesen mi is kibontakoztathattuk kreativitásunkat, amit mindig nagyon szívesen fogad. Igazi csapatjátékosok vagyunk!

Miről szól a Táncoló Egyetem?

Szalai Kata: Sokan a PTE Táncoló Egyetemet és a PTE Táncegyüttest összekeverik, vagy éppen egy kalap alá veszik, pedig tartalmát tekintve teljesen eltér egymástól. A Táncoló Egyetem idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Kurzusokat tartalmaz, melyekre a különböző karok hallgatói, oktatói és Pécs város polgárai is jelentkezhetnek. Ezek általában kezdő kurzusok, melyek testnevelés kreditekre is beválthatók. A kínálati paletta széles, így mindenki találhat kedvére való táncstílust. A PTE Táncegyüttes pedig 2011-ben jött létre, táncos előképzettséggel rendelkező fiatalok alkotják.

EZT OLVASTAD MÁR?  "Népszerűbb lett az egészséges életmód, tudatos táplálkozás és a mozgás fontossága.” – interjú Szabó Eszter Noémi testépítő sportolóval #őispécsiegyetemista

Ha valaki érez magában potenciált és kedvet kap, hogy csatlakozzon az Egyetem tánccsapatához, hogyan van rá lehetősége?

Szalai Kata: Abszolút várjuk a táncos előképzettséggel rendelkezdő lányokat, és azokat a fiúkat, akik szívesen csatlakoznának hozzánk. Fiúk körében el tudunk tekinteni a táncos előképzettségtől, de náluk is fontos, hogy összeszedett mozgáskultúrájuk legyen, illetve a fizikai erő, hogy fel tudjanak emelni egy lányt. A felvétel próbatánchoz kötött, ami azt jelenti, hogy a leendő tagok hoznak egy koreográfiát olyan stílusban, amiben ők a legjobbak. Ezen kívül különböző táncstílusú koreográfiákat tanítunk be nekik, valamint hajlékonyságukat és lazaságukat is figyelembe vesszük. Amennyiben kedvet kap valaki és szeretne csatlakozni egy nagyon barátságos, felszabadult és vidám csapathoz, a tancprojekt@pte.hu e-mail címen tud jelentkezni.