Maszk-mizéria

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
1
+1
+1
+1
+1

A maszkviselés az elmúlt időszak alatt szinte természetessé vált. Egyesek a jó oldalát nézik, miszerint betekintést kapunk az arab világba, ahol megtanultak egymás szeméből olvasni az emberek, illetve egy újfajta élményt, biztonságot látnak benne, mások pedig egyenesen kongatják a vészharangokat, hogy ez a szabadság korlátozása, és egy világszintű diktatúra felé tartunk, ahol addig csökkentik a jogainkat, míg végül teljes kontroll alá nem kerül az emberiség.

Természetesen erről szó sincs, a maszk csupán arra szolgál, hogy ne fertőzzük meg egymást. Enélkül le kellene állítani mindent huzamosabb ideig, beleértve a gazdaságot, kijárási korlátozást bevezetni – mint korábban -, tehát érdemesebb egy olyan eszközként tekinteni rá, mely egy viszonylag kevés megkötéssel teli élet lehetőségét biztosítja számunkra.

De hogy is kezdődött ez az egész?

Bár utólag kiderült, hogy a vírus 2019 decemberében már jelen volt Európában, csak hónapokkal később jöttek hírek a regisztrált esetekről. Emlékszem, hogy a második félévemben jártam, amikor érkezett egy üzenet a Neptun-ban, miszerint március 13 éjfélig ki kell költöznünk a kollégiumból. Az állt a levélben, hogy először csak a legszükségesebb dolgainkat vigyük, mert nem tudni, mikor lesz vége ennek a rendhagyó helyzetnek. Végül teljes kiköltözésre szólítottak fel. Ekkortájt maszk használatáról még szó sem volt, a kormány is kijelentette, hogy mivel nem tudják biztosítani mindenki számára a szükséges felszerelést, ennek viselését nem is várhatják el az emberektől. Később ez teljesen megváltozott, a szóban forgó elem kötelezővé vált a zárt helyeken, így a boltokban, munkahelyeken, színházakban és a mozikban is.

Új divatkiegészítő a láthatáron?

A maszkok kötelezővé tételével megjelent egy piaci rés, amit a maszk mint divatkiegészítő elem hivatott lefedni. Egy új iparág alakult meg azok számára, akiknek a pénz nem akadály, hogy ily módon is trendik legyenek. Sokak számára nem mindegy, hogy milyen színű a maszk, milyen minta díszíti, pontosan passzolnia kell az aznapra választott öltözetükhöz, ahogy az egy jó kiegészítőtől elvárható. A világ legdrágább maszkját például egy kínai milliárdos csináltatta magának 1,5 millió dollárért, ami átszámítva 457 millió forint. A borítás 250 gramm 18 karátos fehéraranyból készült, 3600 darab fekete és fehér gyémánttal van kirakva és ennyi pénzért természetesen a legkifinomultabb levegőszűrő sem hiányozhat róla.

A maszkok hátrányai

Az orvosi maszkoknak az a kifejezett hátránya, hogy huzamosabb használat esetén kibolyhosodnak, a szálak belül leválnak, beszéd közben a szájba kerülnek. Nem véletlenül ’egyszer használatos’ a nevük. Erre jó megoldás lehet a kézzel varrott maszkok megvásárlása több szempontból is. Egyrészt nem drágák, másrészt megvételük által kisvállalkozókat, munka nélkül maradt férfiakat, nőket, kismamákat, nyugdíjasokat lehet támogatni. Nem fognak darabok leválni belőlük, könnyen tisztíthatók, ezért eldobni sem kell őket, mint az orvosi maszkot – ami egyébként veszélyes hulladéknak minősül -, ezáltal a környezetet sem szennyezzük. Manapság sajnos rengeteg eldobott maszkot látni a járdák mentén, parkokban. Kétségtelen, hogy időbe telik megszokni benne a légzést, ezzel sokan meg sem próbálkoznak, és hibásan, az orruk alá húzva viselik, mert azt gondolják, így nem fertőznek, ami téves.

EZT OLVASTAD MÁR?  A halál kaszája - 100 évenkénti halálos járványok

Az ügyeskedők sem maradhattak el

Amikor kötelezővé tették a maszkviselést, feltűntek az amúgy olcsó, orvosi maszkok igen nyomott árakon. Ezzel egyidőben megjelentek a horribilis összegekért kínált kézfertőtlenítők is. Mostanra mondhatni, csitultak a kedélyek. Az orvosi maszk darabja beállt 100-250 forintra, de léteznek üzletek, ahol adnak ingyen, ha nincs, a varrott maszkok árai azonban sokkal sokszínűbbek. A legolcsóbbak a magánszemélyek által árusított darabok, 300 forinttól már lehet kapni, a drágábbak 1000 forint felett vannak. A profi, FFP2 és FFP3 minősítésű maszkok, amelyek speciális részecskeszűrővel vannak ellátva, ennél is többe kerülhetnek.

Látni már az alagút végét?

Nem tudni, meddig kell hordani, és azt sem, mikor ér véget a pandémiás helyzet. A gyógyszergyártó cégek több országban gőzerővel dolgoznak a vakcinán, amire sokan a normális életbe való visszatérés kulcsaként tekintenek. Tavaszig azonban korai bármit is remélni, ugyanis a második hullám közepén vagyunk, a napi esetszámok stabilan ezer körül vannak, és várhatóan lesz harmadik hullám is. Mivel a kormány bejelentette, hogy az ország még egyszer nem fog leállni, így nem tehetünk mást, minthogy éljük az életünket ebben a formában, és reméljük, hogy túljutunk ezen a helyzeten belátható időn belül.

Kép források:rtv.rs és neokohn.hu