maneskin

Måneskin– utcazenészekből világsztárok

+1
0
+1
0
+1
7
+1
0
+1
0
+1
0

Az Eurovíziós Dalfesztivál megnyerése után az együttes csillaga felragyogott és nemzetközileg kezdték el játszani a dalaikat. Te is biztos hallottad már valahol az együttes Beggin’ feldolgozását, vagy az I wanna be your slave számukat, ha máshol nem is, a TikTokon biztos. A banda 2016-ban kezdett Róma utcáin játszani, itt is leginkább Róma történelmi negyedében és a híres Via del Corson. Pár év múlva 2021-ben az együttes az Euróvíziós Dalfesztivál színpadán állt Rotterdamban Olaszországot képviselve, majd a hét végére nyertesen tértek haza és rengeteg új nemzetközi rajongójuk lett.

Kezdetekben

Victoria De Angelis (basszusgitár) és Thomas Raggi (gitár) az iskolában voltak osztálytársak és mindketten imádtak zenélni, de sohasem találták meg a tökéletes tagokat. Később csatlakozott hozzájuk Damiano David (énekes). Damiano elmesélte az egyik Euróvíziós interjúban, hogy akkor mikor megkereste Victoriat és Thomast, nekik volt egy énekesük, de a két fiatal úgy gondolta, hogy Damiano sokkal jobb ezért énekest cseréltek. Legutoljára a dobosuk csatlakozott, Ethan Torchio, akit egy helyi Facebook csoportban találtak meg és már a kezdetekben is nagyon tehetséges zenész volt.

Az együttesnek akkor kellett gyorsan nevet választani, amikor egy helyi kis zenekaroknak szervezett versenyre akartak regisztrálni és a banda tagjai megkérték a félig dán származású Victorat, hogy mondjon jól hangzó dán szavakat és a Måneskin szó, ami holdfényt jelent mindannyiuknak megtetszett, habár semmi kapcsolata nem volt a bandával. Akkor úgy voltak vele, hogy majd megváltoztatják a nevüket, de ez végül sohasem történt meg. Az együttes az első koncertjét harminc főnek adta ezen a versenyen.

Az áttörést a 2017-ben megrendezett X-faktor hozta meg, ahol második helyezést értek el.   A verseny alatt feldolgozták a The Four Seasons Beggin’ című számát, aminek ma már 639.122.907 steramje van Spotify-n. Az eredeti dal, amivel bejutottak a versenybe a Chosen volt, amit már akkor ők írtak. A dalt a Sony Music adta ki és 2017-ben az olasz slágerlisták második helyén állt.

A tv-s műsor után rendszeresen adtak koncerteket, ahol már nemcsak harminc ember előtt játszottak. Az első turnéjuk alatt készítettek két sorozatot az Il Ballo della Vita TOUR sorozat és az I’ll Ballo della Vita TOUR Europe, ami a második albumok nevét viseli. Mindkét videó sorozat az együttes YouTube csatornáján megtekinthető.

maneskin
Måneskin

Euróviziós Dalfesztivál

2021. március 2-a és 6-a között került megrendezésre a 71. Sanremói Dalfesztivál, s az esemény elnevezését a helyszín ihlette. Ez egy olyan verseny, ahol több olasz énekes mérkőzik meg, majd a győztes dal és előadó(k) fogják képviselni az országot az adott évben – hazánkban ez a jól ismert A Dal televíziós válogatóverseny – az Euróvíziós Dalfesztiválon. A 26 dal közül az együttes Zitti e Buoni című dala nyert. Damiano miután megnyerték a versenyt azt nyilatkozta, hogy számára már az is hihetetlen volt, hogy részt vehettek a sanremói dalfesztiválon. Valamint az is, hogy meg is nyerték a versenyt, az egy nagy változásnak a jele.

Másfél hónappal később május 18-a és 22-e között rendezték meg a 2021-es Eurovíziós Dalfesztivált Rotterdamban, Hollandiában. Az előadásuk egyszerű, de nagyszerű volt. A színpadon sok piros és fehér fényt és emellett még egy igazi rocksztárhoz méltó mennyiségű pirotechnikát használtak. A piros a ruhájukban is visszaköszönt, ugyanis bordó bőrből készült a tagok fellépő ruhája, amit az olasz Etro márka készítette. A szettjeik az 1970-es glam-rock időszakra emlékeztethetnek minket, de ennek a négy fiatalnak fergetegesen jól állt, és több magazin is (p.: wiwibloggs, The New York Times) azt taglalta, hogy a Måneskin az Eurovízió legjobban öltözött előadói voltak.

Az együttes a LookLab videósorozat egyik részében elárulta NikkieTutorials-nak, hogy a nyertes daluk először egy lassú és szép balladának íródott, de ennek ellentétként a daluk egy pörgős és jól hangszerelt rockdal lett, ami nem éppen megszokott az Eurovízión.

Május 16-án végül az együttes a Zitti e Buoni dala 524 ponttal megnyerte a dalfesztivált, úgy, hogy Olaszország közel 30 éve nem vihette haza a fődíjat az Eurovízióról.

 „Mi csak azt akarjuk mondani egész Európának, az egész világnak, hogy a rock’n roll sohase hal meg!” – nyilatkozta Damiano, mikor átvették a díjat. 

Ezek után tényleg elkezdődött az a változás, amit az énekes megjósolt előre a 71. Sanremói Dalfesztivál megnyerése után. Az együttes és a tagok Instagram oldalát rengetegen kezdték el követni, ma jelenleg 5,5 millió követőjük van ezen a közösségi oldalon. A YouTube-on közel 74 millió megtekintése van a finalista produkciójuknak és 5,7 millió megtekintés azon a videón, amin az Euróvíziós Dalfesztivál eredményhirdetése látható. A verseny után a dalaik több zenei lista élén is álltak, mint például a Spotify Viral 50-es listáján a második helyezést érték el nem több, mint két nap alatt, illetve egy hónapon belül a magyar top 10-ben is ott voltak.

maneskin
Damiano David az Euróvíziós Dalfesztivál díjával

Napjainkban

Jelenleg az együttes Európában ad pár exkluzív koncertet, bemutatva az új dalukat a MAMMAMIA-t, aminek a megjelenése napján (2021. 10. 07.) Spotify-on több mint 150 ezer stream volt. Szeptember végén bejelentették, hogy 2022. februárjában és márciusában európai turnéra indulnak. A koncertsorozat címe Loud Kids on TOUR és ennek keretén belül 2022. március 1-jén Budapesten is találkozhatunk az együttessel. A koncert a fővárosi Barba Negrában lesz megtartva. Az együttes Prágából érkezik hozzánk, majd Amszterdamba utaznak tőlünk. Sajnos a koncertsorozat egyik állomására se lehet jegyet kapni már, mivel nem több, mint két óra leforgása alatt az egész európai turnéra elfogyott az összes jegy.

maneskin
Az együttes tagjai a MAMMA IA dalukat promózva

Hatalmas rajongóként már izgatottan várom az új albumukat, amit az év végére ígértek és emellett még a jövő márciusi koncertjüket, amiről remélem majd tudok nektek tudósítani.

 

 

képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3

források: 1, 2, 3, 4, 5, 6

 

1 thought on “Måneskin– utcazenészekből világsztárok

Comments are closed.