Magyar orvost is kitüntetett II. Erzsébet

Mi a véleményed?
+1
+1
1
+1
+1
+1
+1
+1

A napokban közétették azon személyek névsorát, akiket 2021 előtt II. Erzsébet angol királynő kíván a lovagrendek tagjai közé emelni. A számos kiemelkedő eredményekkel rendelkező emberek nevét tartalmazó listán egy magyar orvos is szerepel.

A Walesben élő Dr. Szakmány Tamás orvosprofesszor is a Brit Birodalmi Rend tagja lett. Dr. Szakmány Tamás az érdi Vörösmarty Mihály gimnáziumban érettségizett. Mindezek mellett a professzor neve Pécshez is köthető, hiszen a gimnáziumi évei után a Pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés céljából ment ki Angliába és Liverpoolban dolgozott. Miután megtudta, hogy Pécsen az egyetemi klinikán leépítéseket szerveznek, úgy döntött, hogy külföldön folytatja az orvosi tevékenységét. 5 évvel ezelőtt Walesben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének az orvosa, majd vezetője lett és nem sokkal később a Cardiffi Egyetem is meghívta professzorának.

Aneszteziológus szakorvosként Dr. Szakmány Tamásnak rendkívül fontos szerepe volt a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. A professzor a súlyos betegek kórházi ellátásának walesi koordinátora lett. Kiemelkedő és magas színvonalú munkájának eredményeként a királynő a Birodalmi Rend tagjává tette az orvosprofesszort. A Brit Birodalmi Rend tagjai a nevük után írhatják az MBE betűket, ami a kitüntetésüket jelzi.

Az egészügyben dolgozók kiemelkedő szerepet töltenek be a vírus megfékezésében, így mindenképpen fontos a megbecsülésük és a munkájuk lehető legnagyobb támogatása. Az pedig külön büszkeséggel töltheti el a PTE polgárait, hogy az orvosi kar volt hallgatója egy ilyen neves kitüntetésben részesült.

A Pécsi Egyetemisták Magazinja gratulál Dr. Szakmány Tamásnak a lovagrendi kitüntetéshez!

Forrás: atv.hu, kiemelt kép, belső kép