Magyar Malibu, avagy szél-szörfözés a Balatonon

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A balatoni élvezetek taglalása előtt a sportág általános bemutatására szeretnék figyelmet fordítani. Sokan, ha meghallják azt a szót, hogy szörf (surf), elsőkézből a Hawaii-n, vagy Malibu-n végzett hullámlovaglás jut eszükbe. Magyarországon – és még jó pár országban -, ahol nem találkozhatunk az ahhoz hozzárendelt természeti adottságokkal, a windsurf-öt, vagyis a szél-szörfözést űzik. Ennek tehát nem a hullám, hanem a szél lesz a mozgatóereje, irányadója.

Így a teljes szett ebből kifolyólag egy vitorlából és egy deszkából áll, sok-sok apró alkotóelemmel felszerelve. Ezenkívül elterjedt a kitesurf, vagyis ernyősszörf. A deszkát literben, a vitorlát m2-ben mérjük. A szél erősségétől függően választjuk ki az alkalmas szettet. Mentőmellény használata kötelező, vízijártassági engedély nem szükséges a sportág űzéséhez.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogyan lehet szörfözni, mik a velejárói, hiszen Magyarországon nincsen olyan erősségű hullámzás, amely szükséges a sportág űzéséhez. Ahogy korábban szemléltettem, a windsurf sportághoz a szél elengedhetetlen természeti erő. Minden alkalommal, mielőtt vízre szállunk a szélerősséget próbáljuk meghatározni. Segítségünkre lehet a szélelőrejelzés, a Beaufort-skála, amely egy fokozatrendszer a szelet tekintve, vagy esetleg a parton való érzékelés. Sajnos a Balatonon nem olyan jó az előrejelzés hitelessége, de szerencsére fel lehet készülni az ilyen mértékű szerencsétlenségekre. Ezek alapján kimondhatjuk, hogy ezt a szabadidősportot nem akkor tudjuk űzni, amikor kedvünk tartja. A szörfszezon májustól október közepéig tart. Ezen extrém sportág olyan adrenalinfüggőknek ajánlott, akik szeretik a sebességet és a kihívásokat egyaránt. Ha szeretsz veszélyesen élni, bátran ajánlom ennek a sportágnak az elsajátítását. Részleteit tekintve nincs korosztályhoz kötve, mikor is „illendő” elkezdeni megtanulni szörfözni.

A Magyar Szörf Szövetség pályaverseny, freestyle és szlalom versenyformákat különböztet meg. Osztályokat tekintve a pályaverseny magába foglalja a Bic Techno 293-mat, az Open Foil-t, a Gyermeket (U9-U13 közötti utánpótlásversenyzők számára), a Raceboard-ot, valamint az RS:X-et. A freestyle-on belül Freestyle, valamint Kis-szeles Freestyle osztályon belül U15-ben (utánpótlásversenyzők 14 éves korig bezárólag) indulhatnak a szörfversenyzők. Egy windsurf versenyzői idényen belül öt (idén a pandémia oka folytán csak négy) bajnoki forduló kerül megrendezésre a Magyar Szörf Szövetség által. A potenciális szörfösöknek a szövetség alatt működő sportegyesületek és sportklubok a szörfszezon közepe tájékán (leginkább nyáron) gyermektáborokat, veterántáborokat, továbbá a versenyzőknek edzőtáborokat tartanak. Minden laikus leendő sportolónak elméleti oktatásban szükséges részesülnie, mielőtt vízre száll. Ekkor megismerhetik a szélrózsát, sőt annak felépítését, egy teljes szett alkotóelemeit és az extrém sporthoz hozzárendelt alapokat. Hogy rögződjön az újoncok tudása, a szett összeszerelését rájuk bízzuk, hiszen a későbbiekben senki sem fogja nekik összerakni, ha szörfözni akarnak. Így az önálló sportágismeret elsajátításra kerül, ugyanakkor megfigyelhetjük a lelkesedés fennmaradását és a motiváció változását egyaránt. Miután megtörtént a felszerelés összetétele, a vízparton szimulációs demonstrálására lehetnek figyelmesek. Mindezek után engedélyt kapnak a vízre szállásra, ahol az újonnan szerzett tudást bemutathatják oktatóiknak, majd kamatoztathatják azt. Minden instrukció az edzők és a szörfoktatók felől érkezik, akik vagy egy gumimotorcsónakban, vagy esetleg egy másik szörfszetten helyezkednek el. Így tartja szörftáborait a legtöbb sportegyesület, valamint sportklub is. Természetesen lehetőség szerint egyalkalmas szörfoktatásra is lehet jelentkezni a Balaton bármely pontján kipróbálás erejéig, de úgy gondolom minden gyakorlás kérdése, hiszen senkinek sem sikerülhet elsőre tökéletesen kivitelezni a windsurf technikáját.

EZT OLVASTAD MÁR?  Adománygyűjtést szervez a Sporttudományi és Testnevelési Intézet a TTK-n

Igaz a Balaton, nem egy Malibu, de becsüljük meg a mi kis magyar tengerünket. Sokan ennek a sportágnak a szélmentes verziójának, a SUP (Stand Up Paddle), másnéven állószörf, vagy állva-evezés szerelmesei lettek. Ugyan sokkal kevesebb rizikóval jár, hiszen nem szükséges hozzá semmilyen légmozgás. Azonban, ha első-, esetleg másodfokú viharjelzés van a Balatonon, inkább a szörfösök veszik át az uralmat a víz felett. Ne felejtsük el, hogy másodfokú viharjelzésben tilos bent tartózkodni, azonban ez sosem okozott félelemérzetet az extrém sportolókban. Magyarországnak két másik nagy tava, a Tisza-tó, továbbá a Velencei-tó nem igazán ideális szörföshely, de elfogadhatónak bizonyulnak. A nádasok gyakran megtörik a vizet, vagy forgolódóssá teszik a szelet. Ebből kifolyólag a Balatont nevezzük a legkézenfekvőbb tavunknak, amelyet a szörfösök otthonuknak érezhetnek. Részleteit tekintve a déli partot sokkal jobban szeretik, hiszen ott akár a sekélyvízből indulást is alkalmazni tudják erős szélben, így nem kell megküzdeni az elemekkel a vitorlafelhúzás során. A sorok elolvasásának hatására reméljük új szenvedélyes szörfösökkel gazdagodhat a magyar Malibu a későbbiekben.