Létezik férfi menstruáció?

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A válasz igen.
Most, hogy a csattanón túl vagyunk, és nem kell izgulnunk a végkifejletig, ássuk bele magunkat a témába!

Korábban a nők és férfiak viselkedése egyaránt be volt skatulyázva. Ha egy nőnek rossz napja volt, ingerültebb vagy éppen kifáradt volt, akkor hisztisnek titulálták. A férfiakat ugyanilyen panaszokra hivatkozva agresszívnek, lustának, dologtalannak bélyegezték meg. Az utóbbi időben azonban, többek között az emberi szervezet különböző folyamatainak részletesebb feltérképezése miatt, az orvosok, terapeuták és kutatók sokkal nagyobb figyelmet tudnak a páciensek viselkedésének megértésére fordítani.

Az egyik ilyen folyamat, amely kihat az emberek viselkedésére, a PMS, azaz a premenstruációs szindróma (Premenstrual syndrome). A menstruációt, vagyis a megtermékenyítettlen petesejt kilökődését megelőző tünetegyüttes minden nő esetében más és más mértékben és formában jelenik meg; sőt akár egy egyén életén belül is változhat a lefolyása. Jellemzően a menzesz előtt egy-két héttel jelentkezik, és annak kezdetével ér véget. Leggyakoribb tünetei közé tartozik a fáradékonyság, ingerlékenység, szorongás, rossz közérzet, a hangulat hirtelen történő változása, valamint a puffadás, emésztési zavarok és a mell érzékenysége. A felsoroltakon kívül azonban rengeteg más panasz is jelentkezhet.
A szindrómát a női szervezetben a havi vérzést megelőző hormonszint-ingadozás okozza. Az ösztrogén, a progeszteron, melyek lecsökkent mennyisége a menzesz kiváltója, a szerotonin és a GABA (gamma-amino-vajsav), melyek hiánya okozza a nyugtalanságot, depresszióhoz hasonló érzetet, a prolaktin, amely egyes feltételezések szerint a mell feszülését, érzékenységét okozza, a vesében történő vízvisszaszívásért felelős mineralokortikoidok, melyek lecsökkent szintje okozza a puffadást, mind-mind befolyásolja az egyén közérzetét.

Mostanában több forrás is egyre gyakrabban emleget a premenstruációs szindrómával párhuzamba állítva egy bizonyos „férfi menstruációt”, mely elnevezés sem élettani, sem köznyelvi értelemben véve nem pontos. A „férfi menzesz”-ként egyesek ugyanis az irritábilis férfi szindrómát (IMS, Irritable Male Syndrome) tartják számon, hibásan. A kifejezést Jed Diamond pszichoterapeuta ismertette meg a nagyközönséggel 2004-es The Irritable Male Syndrome című könyvében. Azonban már ezt megelőzően is boncolgatta a témát, mivel már egy korábbi, 1997-ben megjelent, Male menopause című könyvében is elkezdte a már többnyire ismert női nemi ciklus bizonyos pontjaihoz hasonlítani az akkoriban nem annyira ismert férfi hormonháztartás változásait. Ezek alapján a nőknél már ismert menopauzához hasonlította a férfi andropauzát. Az IMS-PMS párhuzamhoz hasonlóan ebben az esetben sem kell nagyon szigorúan venni a kapcsolatot a két élettani folyamat között. Nők esetében a menopauza a termékenység végét jelenti, a hormonszint nagymértékű változásával, fizikai és lelki tünetegyüttessel, a férfiak esetében inkább társadalmi és lélektani vonatkozásai vannak a változó kort jelző andropauzának.

EZT OLVASTAD MÁR?  Így látják munkájukat a COVID-tesztelők - Mi kérdeztünk, Ők válaszoltak

A premenstruációs szindrómával, illetve magával a menstruációval való párhuzam alapját az képzi, hogy az irritábilis férfi szindrómát is egy hormon szintjének csökkenése okozza. A férfi szervezetben ez a hormon a tesztoszteron, melynek normálnál alacsonyabb mennyisége okozhat hajhullást, erekciós problémákat. Az irritábilis férfi szindróma további tünetei közé tartozik a szorongás, levertség, fáradékonyság és a hangulat gyakori változása, emiatt alakult ki a premenstruációs szindrómával történő párhuzam. A legfőbb különbséget azonban az adja, hogy a PMS, akárcsak a menstruáció, ciklikus, míg az irritábilis férfi szindróma az esetek többségében nem ciklikusan, inkább külső behatásokhoz kötött. Például a stressz, vagy valami váratlan változás idézheti elő. Fontos eltérés továbbá, hogy „menstruáló férfi” egyáltalán nem menstruál, az állapot vérzéssel, gaméta (ivarsejt) kilökődésével nem jár együtt, így magával a menzesszel párhuzamot vonni teljesen alaptalan, az elnevezés emiatt félrevezető. Emiatt nem is ajánlott a férfiak hormonális változására menstruációként hivatkozni.

Mindkét tünetegyüttes fiziológiás, tehát az emberi szervezet teljesen egészséges és normális működésének velejárója. Természetesen az összes tünet csillapítható. Az egészséges táplálkozás és testmozgás sokak szerint az ilyenkor fellépő rossz közérzetet is javíthatja, illetve az esetlegesen fellépő fájdalmat is csillapíthatja, bizonyos gyógyszerek pedig, amelyek a hormonháztartást befolyásolásával fejtik ki hatásukat (pl.: fogamzásgátló tabletták), sok esetben abszolút meg is szüntetik a kialakuló tüneteket a hormonok szintjének stabilizálásával. Mindenestre, ha bárki úgy érzi, hogy rossz hangulatán, szorongásán semmi nem segíthet, érdemes felkeresni egy pszichológust vagy terapeutát, aki speciális gyakorlatokkal vagy egyéb technikákkal, sőt akár egy beszélgetéssel is javítani tud a páciens hangulatán. Ehhez persze fontos a környezet támogatása, hogy a páciens ne érezze ezt kínosnak, és merjen segítséget kérni.

1 thought on “Létezik férfi menstruáció?

Comments are closed.