Lételemmé vált a közösségi média?

Mi a véleményed?
+1
1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Az internet világa folyamatos változásokon megy keresztül, valamint a hozzá tartozó média is. Vajon, lehetséges úgy élni a mindennapokat, hogy az online szféra teljesen kivonuljon belőle, vagy valóban lételemmé vált? 

Magát a fogalmat, hogy közösségi média, hivatalosan 2006 júliusa óta használjuk, de ettől függetlenül már korábban is jelen volt ez a kifejezés. Ekkortól definiáljuk úgy, hogy a közöségi média az a média, amit elsődlegesen egy közösség, mint csoport formál. Elgondolkodtató, hogy hogyan jutott ilyen szintre és még meddig fejlődhet. 

Ám az internet fejlődése számos dologban nyújt segítséget. Gondolok itt az online elintézendő ügyekre, mint például számlák befizetése, munkahelyi teendők elvégzése, online vásárlás valamint az online oktatásban is óriási előrelépés történt a jelenlegi helyzet miatt. Természetesen maga az internet kifejezés nem egy és ugyanaz a médiával, tehát vannak fontos és elengedhetetlen elintéznivalók, amik miatt internethez vagyunk kötve, valamint elengedhető dolgok, mint például képek feltöltése és csekkolása a közösségi oldalakon.  

A leggyakrabban használt közösségi oldalak jelenleg a Facebook, Instagram és a Twitter. Ezeken az oldalakon jelenlévőket folyamatos megfigyelés vesz körül, például az offline barátok. Ők azok, akik őszintén megmondják, ha valami nem helyén való, nem tükrözni a valóságot. Ezáltal létrejön bennünk a felelősségérzet, hogy a gyártott tartalmak relevánsak legyenek, felismerhetőek maradjunk a közösségi oldalakon lévő profiljainkon. A felelősségérzet mellett úgy gondolom, hogy egy bizonyos nyomás is nehezedik ránk, ami nem baj, amíg nem hatalmasodik el felettünk. 

Komoly kihívást jelent megtalálni az arany középutat az online világban, mégpedig azért, hogy a mások által alkotott kép, ahogy már említettem, valóban megfeleljen a valóságnak. Mint mind tudjuk, nem minden csupa boldogság még akkor sem, ha valaki azt mutatja. 2010-es évekbeli interjús kutatások rámutattak arra, hogy a többség célja önmaguk bemutatása a közösségi platformokon keresztül. Vajon miben vagyunk mások az interneten, mint a való életben? Sokszor hallhatjuk, hogy a legtöbbször emlegetett szó, ami egy egyén profilját körbejárja, az a hitelesség és arra való törekvés. Ez a leghatásosabb eszköz, mellyel pozitív képet tudunk alkotni online identitásunkról. Természetesen, ezt mi irányítjuk, tehát amennyi betekintést engedünk, a másik abból tud képet formálni rólunk.

Beszélhetünk számos pozitív és negatív tulajdonságról a közösségi médiával kapcsolatban. Véleményem szerint, az internetes platformok tárháza komoly kihívás elé állít mindenkit, legfőképp azokat, akik ebben nőnek fel. Maga a szocializáció folyamatához már hozzátartoznak az online közösségek, ezért az énkeresés folyamatát negatív behatásokra befolyásolhatják. Elvárt, hogy ne mutass magadról torz tükörképet, ám mégsem normális, ha passzív felhasználója vagy a közösségi médiának. A közös cél mégis az, hogy mindenki rátaláljon önmagára, és ha ez sikerült, segítsünk ebben másoknak is.

Amit nem raksz ki, az meg sem történt. Sokan eljátszadozunk ezzel a mondással, meg van a véleményünk róla, ha valaki így éli az életét, ám mi is hajlamosak vagyunk tudat alatt így viselkedni. Sajnos a közösségi média mára már akkora hatást gyakorol az egyénre, hogy az élete felett átveszi az irányítást. Észre sem vesszük, és már természetessé válik, hogy reggel az első dolgunk lecsekkolni a Facebook és Instagram oldalakat, visszaírni az olvasatlan üzenetekre és így indítani a napot. Természetesen, van megoldás arra, ha túl soknak érezzük a közösségi felületeken eltöltött időt. Ha azt érezzük, hogy teljesen elegünk van, egyszerre sok lett a megfelelési kényszerből, nevezhetjük online sokknak, amikor levegőt sem kapunk a rengeteg üzenettől. Érdemes néha média detoxra menni, amikor teljes mértékben megvonod magadtól a közösségi felületeket. Hidd el, csodákra képes az a pár nap, amikor nem érzel késztetést lecsekkolni, hogy mi folyik az instán, vagy épp ki jelölt ismerősnek Facebookon. Ráadásul rengeteg pozitív hatást megfigyelhetsz magadon ha képes vagy néha félre tenni az online teret. 

Vizsgaidőszakban végképp ajánlott ez a fajta pihenés. Ha motiváció hiányban szenvedsz, elolvashatod előző cikkem itt, valamint szerkesztőtársam szuper tippeket ad stresszkezelési módszerekre  itt, továbbá vizsga előtti nagyszerű reggeliötleteket is olvashatsz itt.