Leonardo Dicaprio – A lelkes környezetvédő

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Akit mindenki úgy ismer, mint Romeo, a Titanic sztárja, a Wall Street farkasa, a Visszatérő, vagy legújabban, mint Rick Dalton. Ellenben, ő nemcsak Oscar-és Golden Globe-díjas amerikai színész, hanem környezetvédelmi aktivistaként, az egyik legkiemelkedőbb alakja a klímaváltozás ellen szorgalmazott lépéseknek.

1998-ban DiCaprio megalapította saját alapítványát az LDF-et (Leonardo Dicaprio Foundation). A szervezet olyan megoldásokat hajt végre, amelyek elősegítik a veszélyeztetett ökoszisztémák egyensúlyának helyreállítását, illetve együttműködési partnerségek révén olyan innovatív projekteket támogat, amelyek megvédik a veszélyeztetett vadon élő állatokat a kihalástól. Az évek múlásával az alapítvány fokozatosan jelentős hozzájárulási műveletet hajtott végre. Több 100 millió dollárral támogatta az ázsiai országokat, az innovatív tigrismegőrzési projektet és a tengeri természetvédelmi kezdeményezéseket is finanszírozta.

Emellett szponzorációt hirdetett, újszerű szervezetek és az élvonalbeli környezetvédelmi projektek finanszírozására, amelynek célja a bolygó jövőjének megőrzése és védelme. Továbbá szubvenciót terjesztett ki az illegális halászat nyomon követésére szolgáló technológiára, az Indonézia és az Amazonas esőerdők fokozott védelme, valamint a 100% -ban megújuló energiára áttérő helyi közösségek támogatása érdekében. Mindemellett, még számtalan projekthez adta nevét és pártfogását.

Folytatólag, nem egy filmet készített, ami a földünk megmentéséről szól. Itt van az Özönvíz előtt, Az utolsó óra, és a Műanyag óceán. Mindegyikben az éghajlatváltozásról, globális felmelegedési válságról van szó, amelyben a Föld megmentésére keresi a választ.

Azonban Dicaprionak még ez sem volt elég, és létrehozott egy újabb Környezetvédelmi Világszervezetet. Ez lenne az Earth Alliance vagyis a Föld Szövetség elnevezésű vállalat, ami az ökoszisztémákon és a természet védelmén dolgozik majd világszerte. Fellép a klímaigazságosságért, támogatja a megújuló energiát és biztosítja az őshonos jogokat minden Földön élő javára.

Azonban, mint minden embernek neki is megvannak a rosszakarói, akik nem hiszik el, hogy vannak olyan emberek a Földön, akik igenis segíteni akarnak másokon. Jair Bolsonaro, Brazília keménykezű elnöke az alábbit nyilatkozta az újságíróknak: „Ez a Leonardo DiCaprio egy cool srác, igaz? Pénzt ad arra, hogy lángokba borítsák az Amazonast.”  Bolsonaro semmiféle bizonyítékkal nem állt elő, de 24 órával később egy Facebook live videóban is megismételte a vádjait: „Leonardo DiCaprio, a fenébe is, hozzájárulsz az Amazonas felégetéséhez!”

Az év egyik legtragikusabb eseményének számolták fel az amazonasi erdőtüzeket, amelyek során több tízmillió hektárnyi zöld terület vált a lángok áldozatává. Bár a tűznek gyakran természetes oka van (szárazság, villámok és forróság) a környezetvédelmi szervezetek és kutatók úgy vélték, hogy a tűzvészt favágók és mezőgazdasági dolgozók okozhatták, ugyanis munkájuk során gyakran hoznak létre irányított erdőtüzeket különböző méretű területek megtisztítására, aminek a felügyelete kicsúszhatott a kezükből. Jair Bolsonaro, brazil elnök ipart támogató mentalitása sem segítette az ügyet. Az idén brazil elnök nyíltan szimpatizál a fakitermelő cégekkel, háttérbe helyezve az őslakosok érdekeit. Beiktatása óta a környezetvédelmi ügynökség kevesebb büntetést osztott ki, lazított a szabályozásokon, ezzel is támogatva az Amazonas-medence kihasználását, ráadásul a környezetvédő csoportoktól is megvontak mindenféle támogatást. Ezek alapján jutott el Bolsonaro a vádaskodásig.

EZT OLVASTAD MÁR?  Karkötőkkel bolygónk vizeiért – avagy a 4Ocean alapítvány kezdeményezése

Az elnök ezért is gondolja úgy, hogy ezek a környezetvédelmi szervezetek gyújtották fel az esőerdőket, méghozzá bosszúból. Mivel Leonardo DiCaprio hosszú évek óta kampányol a környezetvédelem mellett és komoly összegekkel támogat nemzetközi (köztük brazil) környezetvédő szervezeteket. Így, valamilyen módon érhető, hogy Bolsonaro miért gondolja hibásnak a 45 éves hollywoodi színészt.

A későbbiekben Bolsonaro fia, Eduardo Twitteren közölte, hogy DiCaprio 300 ezer dollárt adományozott „annak a nemzetközi szervezetnek, amelyik felgyújtotta az esőerdőket”, és azzal vádolta a WWF környezetvédő szervezetet, hogy azok 13 ezer fontot fizettek ugyanennek a szervezetnek olyan fotókért, amelyeken a lángokban álló amazonasi esőerdő volt látható. A WWF brazil szervezete tagadta a vádakat, hogy partnereinek köze lenne az erdőtüzekhez és ellenzéki politikusok is össztűz alá vették a kissé abszurd és megalapozatlan állításokat tevő Bolsonarót.

De most térjünk vissza arra, amire érdemes még figyelmet fordítani. Leonardo instagramja és nem azért, mert a celeb mindennapjaiba pillanthatunk be, hanem mert szinte kizárólag a környezetvédelemről szól. Már első posztja is a klímakonferenciát népszerűsítette, még 2014-ben. Olyan ügyeket oszt meg, amelyek felhívják a figyelmünket a súlyos problémákra. Prezentálja nekünk, hogy mi volt a múltban és mit tettünk a jelenben, ami miatt válságban van a jövőnk. Minden, ami a globális felmelegedésről, a klímaváltozásról szól, ő megosztja és tesz is ennek érdekében!

 „A tiszta levegő, a víz és az élhető éghajlat elidegeníthetetlen emberi jogok. És a válság megoldása nem a politika kérdése, hanem a saját túlélésünk kérdése. “ – Leonardo Dicaprio