Lehetőségek az egyetemi évek alatt

+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Alapszakos, netán mesterszakos hallgatók sokszor szembesülnek azzal, hogy kevesebb idejük van dolgozni, netán plusz feladatokat végezni az egyetemi terhek súlya alatt. Az alábbiakban olyan ötleteket és tippeket ajánlunk a részetekre, melyek szuper lehetőségek az egyetemi évek alatt.

1. Szakmai gyakorlat, részmunkaidős állás

Vannak olyan egyetemi szakok, ahol a szakmai gyakorlat kötelező, habár ezt sokszor ingyen, fizetés nélkül, a tapasztalat szerzése, valamint a gyakorlat „kipipálása” miatt végzik a hallgatók. Bevallom, a mesterszakos szakmai gyakorlatomat, cirka 240 óra munkát én is ingyen dolgoztam le, s bár izgalmas területen voltam, annak ellenére is demotiválónak éreztem egy idő után, hogy egy egész nyarat kell fizetés nélkül ledolgoznom. A javaslatom az, hogy hosszú távon sokkal motiválóbb és emberibb, ha olyan helyre mentek gyakorlatot vagy tapasztalatot szerezni, ahol, ha minimálisat is, de fizetést kaptok a munkátokért, és akár a napi ételt, italt tudjátok belőle fedezni. A másik izgalmas lehetőség, hogy ha az órarendetek engedi, akkor részmunkaidős állást érdemes vállalni, így amikor lediplomáztok, akkor már kellő tapasztalattal fogtok rendelkezni az elhelyezkedéshez. Ebben a különféle diákmunka szervezetek segítségetekre lehetnek. 

2. Erasmus, Campus Mundi, Különböző külföldi pályázatok

Amikor diákok vagytok, sokszor még erősebb kötöttségek nélkül, akkor könnyebb utazni és világot látni, főként akkor, ha még támogatják is azt és nyelvet is tanulhattok. Ezt mindenképp ajánlom, akár pár hét vagy egy félév erejéig. A munkaerő piacon is szeretik, ha valakinek van nemzetközi tapasztalata, hiszen az egy olyan plusz, mellyel bizonyos területeken nehéz versenyezni. 

3. Nyári egyetemek

Korábban már írtunk nektek különféle nyári egyetemi lehetőségekről. Ezek jobbára egyetemi hallgatóknak szóló nemzetközi vagy hazai lehetőségek, ahol nyáron is tanulhattok egy-egy, a Ti tudományterületeteket felölelő témában. Ezek a nyári egyetemi programok javarészt 1-2-3 hetesek, de lehetnek rövidebbek vagy akár hosszabbak. Ezekre lehet ösztöndíjat is szerezni, idén pedig számos ilyen programot online hirdettek meg, így most akár az utazás sem kerül pénzbe. 

4. Különféle egyetemi közösségekhez való csatlakozás

Koronavírus nélküli időkben nyilván pezsgőbb a hallgatói élet, már ami a szórakozási és a szabadidős tevékenységeket illeti. Az egyetemi évek azonban az örök barátságok kötésére is alkalmasak, főként, ha valamilyen közösséghez is csatlakoztok, ahol eltérő szakos emberek dolgoznak közösen. Ilyen a Pécsi Egyetemisták Magazinja is, ahol a bölcsész, a jogászhallgató, de a mérnök is egy helyen találkozik. Persze ebben a tanévben vajmi kevés lehetőség adatik meg arra, hogy találkozzunk egymással, mint kollegák, de így is nagyszerű csapat alakult ki – mondhatni egy nagy család, a PEMcsalád. Figyeljétek mindig a kiírásokat, hiszen sokszor van meghirdetve csatlakozási lehetőség! Nem mellesleg ez is olyan lehetőség, ami a szakmai portfóliótokat bővíti az egyetemi évek alatt.

5. Saját projektek megvalósítása

Az egyetemi évek a kísérletezésről is szólnak, már ami a szakmaiságot illeti. Szerencsére, számos olyan pályázat is megjelenik, mely akár videókészítésre, versírásra, festésre, művészeti alkotás létrehozására invitálja a fiatalokat. Ezeket is érdemes figyelni. Ami viszont most talán a legnépszerűbb, az a Startup ötlet-versenyek, vagy az üzleti potenciállal rendelkező ötleteket szorgalmazó programok és versenyek. 

6. Hallgatói kutatói ösztöndíjak és szakkollégiumok

A jövő tudományok reménységeinek kinevelése hosszú folyamat. Aki valamely diszciplínában elkötelezett a tudományos kutatás mellett, annak találták ki a szakkollégiumokat, illetve az egyéb hallgatói, kutatói ösztöndíjakat, sőt versenyeket és diákkonferenciákat. Az ilyen lehetőségek megragadása a későbbi Phd-program felvételinél fontos alapot jelenthetnek majd, ha valakit az akadémiai szféra érdekelne.

Mint láthatjátok, sok a lehetőség az egyetemi évek alatt, és a listánk még közel sem tekinthető teljesnek. Ajánlom, hogy maradjatok kíváncsiak, lessetek bele sok-sok területbe, és igyekezzetek a szakmai portfóliótokat építgetni, már akár az első évtől kezdve. Persze az sem baj, ha nem így fogtok tenni. Mindenki érzi, hogy mire vágyik, mihez lesz kedve. A fontos, hogy jól érezzétek magatok!

 

 

Képek forrása: pexels.com