Minden idők legnagyobb lottónyereménye – megéri?

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Egy telitalálatos ötöslottó szelvény tegnap este 5,252 milliárd forintot ért, illetve ért volna. Minden bizonnyal számtalan embernek az egyik legnagyobb vágya teljesülne, ha az adott játékhéten az általa megjátszott számokat sorsolnák ki. Nem lehetséges mégis, hogy a legrosszabb, ami valaha történhet velünk az, hogy nálunk a szerencsés tikett? A pénz a boldogság vagy a szenvedés kulcsa?

LOTTÓ

Folyamatosan költjük a pénzünket, vagy azért mert muszáj, vagy azért mert szeretünk vásárolni. Sokan vagyunk vele úgy, hogyha marad egy kis aprónk, veszünk egy sorsjegyet, lottót, remélve, hogy megtaláljuk a három egyforma szimbólumot, vagy az általunk választott számsor lesz a héten a befutó. Az esélyeink csekélyek, mégis néha úgy gondolunk a megtett tétekre, mint egy kisebb befektetésre, amely megéri a kockázatot, mert idővel úgyis több ezerszeresen megtérül(het). Az idei kilencedik játékhéten a csúcsnyeremény nem talált gazdára, így jövő héten már 5585 millió lesz a tét az ötöslottón.

Kétség nem fér hozzá, mindenki elgondolkozott már legalább egyszer azon, mit is vásárolna, ha nem számítana az árcédula. Az ismerőseim körében leggyakrabban az ingatlan- és autóvásárlás hangzott el, valamint vállalkozás indítása, befektetések, és nem utolsósorban a család, barátok megsegítése élvezne náluk prioritást. Mi történne ennek ellenére, ha valóban megnyernénk az áhított összeget? Realizálódhat valaha a fejünkben, hogy mekkora összeghez jutottunk egyik napról a másikra? Van értelme játszani? Ahogy az ilyenkor várható, a családunk és barátaink száma megsokszorozódna, és mindenki magáénak érezne egy szeletet a nyereményből. A statisztikákra alapozva az mondható el, hogy a legtöbb nyertes néhány év alatt felemészti a kapott összeget. Korábban soha nem tapasztalt luxus kerül hozzánk karnyújtásnyira, és nem könnyű meghúzni a határt. Névtelen nyilatkozatokból derül ki, hogy többen depresszióval, magánnyal, alkohol- és kábítószer-függőséggel küzdenek, kapcsolataik tönkremennek.

lottonyeremeny

PSZICHOLÓGIA

A szerencsejáték népszerűsége pszichológiai okokból fakad, előhozza az emberekből a szenvedélybeteget (ezért szükséges mellé egy megfelelő állami kontroll). Van, akiből a legrosszabb énjét hozhatja elő a pénz, a hatalom, de magasról lehet nagyot esni, tartja a mondás. Krízisszakértők szerint traumatikus élményként is megélheti valaki a könnyen jött gazdagságot, azt, hogy szinte újra kell fogalmaznia az egész életét, az identitását. De miért is játszunk? A szerencsejáték társaságot biztosít, gondoljunk csak a kártyajátékokra, lóversenyekre. Többeknél az izgalom, az örömszerzés, rekreáció a cél. Valakinél a mindennapokba is belefolyik játék, könnyen belekerül egy ördögi körbe, és függővé válik – itt szükség lehet intervencióra. A játék persze járhat pozitívumokkal is: jóléti hatással, szórakozással, feszültségcsökkenéssel. A szerencsejáték-szervezésre is tekinthetünk előnyösen, például az államnak ez bizonyos adóbevételt jelent, valamint szektorban több ezer a közvetett és közvetlen foglalkoztatott. Fontos azonban, hogy a szerencsejáték- iparág több hasznot, mint kárt okozzon az államnak (csalás, kieső munkaidő, stb.). Jogosan felmerülhet bennünk az a kérdés, nyerhetünk-e egyáltalán a lottón, vagy egy jól szervezett átverés, csalás részesei vagyunk? Röviden: sosem tudhatjuk biztosra.

Állítólag teljesen kizárt, hogy bárki manipulálja a sorsolásokat, de biztosat csak akkor állíthatok én is, ha egyszer majd megnyerem a főnyereményt. Egy pénznyereménytől nem leszünk egészségesek, nem talál ránk a szerelem, nem lesznek valódi barátaink, nem szűnik meg az éhezés, vagy a háborúk a világban, nem jut mindenki megfelelő oktatáshoz, és nem tűnnek el a rosszakarók. Ezt nem szabad elfelejteni. Van, hogy én magam sem tudok ellenállni, megvásárolom azt a szelvényt, lehetek én az egy a millióból. Lehet Ön is az az egy, akár már holnap. Azonban legközelebb minden kitöltött és feladott mező után, minden nyereménynél én arra sarkallnék mindenkit, gondoljon arra, hogy támogathat is valamilyen ügyet. Kitölthetünk egy mezőt, és minden második játék helyett segíthetünk valakin azzal a pár száz forinttal. Ha nem is pénzben, de ez mindenképpen megtérül majd az életben!

EZT OLVASTAD MÁR?  A világ túlnépesedése

MEGJEGYZÉS: Felhívjuk mindenki figyelmét a felelősségteljes játékra! A játékban csak 18 éven felüli személyek vehetnek részt! A nyerési esély ötöslottó esetében megközelítőleg 1:44.000.000 ; Eurojackpotnál: 1:95.000.000 ; Az amerikai PowerBallnál: 1:300.000.000.

 

1 thought on “Minden idők legnagyobb lottónyereménye – megéri?

Comments are closed.