gyilkos

A leghírhedtebb sorozatgyilkosok – 1. rész: Richard Ramírez, the Night Stalker

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Számos kutatás, tanulmány és szakirodalom foglalkozik sorozatgyilkosokkal, azonban brutalitásuk, titokzatosságuk miatt a hétköznapi emberek kíváncsiságát is felkeltik, melynek következtében a filmek és a regények világában szintén népszerű témának számítanak. 

Azokat az elkövetőket tekintjük sorozatgyilkosnak, akik három, vagy több személyt gyilkoltak meg. Ha alaposan belegondolunk a hallott, olvasott történetekbe, a hideg futkoshat a hátunkon, azonban eközben válaszokat keresünk a bennünk felmerülő kérdésekre, hogy miért tette ezt? Miért pont őket? A pszichopata vonások öröklődnek, vagy kialakulnak?

A sorozatgyilkosok motivációja sokféle lehet: a szexuális kielégüléstől kezdve, stresszlevezetés, dominancia, míg mások azért gyilkolnak, mert egy belső hang erre utasítja őket. Sok esetben elmondható, hogy ezeket az embereket valamilyen gyermekkori trauma érte, vagy nehéz körülmények között nőttek fel, mint az ebben a részben említett sorozatgyilkos, Richard Ramírez. A kriminalisztika szemináriumi előadásokat hallgatva bennem is felvetődtek a kérdések, és érdeklődni kezdtem a téma után. Cikksorozatomban a számomra legfigyelemfelkeltőbb elkövetők életét, tetteit, miértjeit szeretném bemutatni.

Richard Ramírez, the Night Stalker (az Éjszakai Lopakodó)

A 80’-as évek legbrutálisabb sorozatgyilkosa 1960. február 29-én született El Pasóban, Texas államban. Őt és négy testvérét édesapja folyamatosan bántalmazta, illetve kisebb korában emiatt és több balesetből kifolyólag súlyos fejsérüléseket szerzett. Körülbelül 10 éves korában kezdett el kábítószert fogyasztani, majd pár évvel később unokatestvére, Miguel hazatért vietnámi háborúból, aki különböző dolgokba avatta be a fiatal fiút.

Miguel megrázó képeket mutatott neki levágott fejekről, megcsonkított testekről, valamint arról, hogy ott tartózkodása során hogyan erőszakolt meg vietnámi nőket. 12 évesen elszökött otthonról Miguellel, majd 13 évesen végignézte, hogy nagyra tartott unokatestvére hogyan öli meg saját feleségét. Miguelt letartóztatták és elmeállapota miatt elmegyógyintézetbe került, Richard pedig ezt követően nővéréhez és annak férjéhez költözött, ahol rászokott az LSD-re és megismerkedett a sátánizmussal. Kirúgták a középiskolából, így szállodában kezdett dolgozni, ahol kisebb súlyú bűncselekményeket követett el, illetve megpróbált megerőszakolni egy nőt, majd 22 éves korában Kaliforniába költözött. 

gyilkos

Tizenhárom gyilkosság

Los Angelesben 1984 és 1985 nyara között 13 emberrel végzett és számos más jellegű bűncselekményt követett el. A gyilkosságsorozat 1984. április 10-én kezdődött, amikor megerőszakolt egy 9 éves kislányt, majd leszúrta egy vascsővel a szálloda pincéjében, ahol Ramírez akkor lakott. Az áldozatok többségében nők voltak, azonban nem beszélhetünk egy konkrét korosztályról: akadtak közöttük kislányok és idős asszonyok is. Békés kisvárosi környékeken vadászott, ahol nyitott ajtókon és ablakokon jutott be a házakba, melyeket kirabolt, majd az ott tartózkodó női áldozatokat kikötözte, megerőszakolta, megcsonkította. Egyes gyilkosságoknál házaspárokat támadott meg, akiket megfosztott értékeiktől, a férfit megölte, a nőt pedig megerőszakolta, majd meggyilkolta.

Voltak olyan nők is, akikkel erőszakoskodott, azonban megkímélte életüket, maga sem értette, hogy miért. Kezdetben a nyomozó hatóságoknak sem tűnt fel, hogy egy sorozatgyilkost üldöznek, mert Ramírez különböző elkövetési módokat alkalmazott: hol lelőtte, leszúrta célpontjait, időnként pedig kalapáccsal és egyéb eszközökkel végzett velük. A hatóságok későbbi elkövetéseinél gyakran akadtak sátánizmusra utaló jelekre – például a falra festett, illetve az áldozatok testébe vésett pentagramra –, valamint többen arról számoltak be, hogy a támadó arra kényszerítette őket, hogy imádatukat fejezzék ki a Sátán felé és esküdjenek meg rá.

gyilkos

Az egyik gyilkosság helyszínét egy lopott autóval hagyta el, melynek rendszámát a szemtanúk megjegyezték, így a kocsit megtalálva már biztosan tudni lehetett, hogy az újságokban emlegetett Éjszakai Lopakodó nem más, mint Richard Ramírez. Körözést adtak ki ellene, az újságok címlapján az ő fényképe virított, így nem telt sok időbe, hogy az utcán felismerjék és elfogják.  

A gonosz elnyeri méltó büntetését

1988. júliusában kezdődtek meg Ramírez tárgyalásai és 1989. őszén gázkamra általi halálra ítélték 13 gyilkosság, 5 emberölési kísérlet, 11 szexuális erőszak és 14 betörés miatt. A bíróságon is kifejezte a Sátán iránti tiszteletét, valamint később úgy nyilatkozott, hogy „Szeretek embert ölni. Szeretem nézni, ahogy meghalnak.”, amiből arra következtethetünk, hogy egyáltalán nem bánta meg tetteit. Halálsorra került, ahol kivégzésére várva 2013-ban rosszul lett és a kórházban elhunyt. A rendszeres kábítószer-használat és Hepatitis C fertőzés okozta halálát. 

Az alábbi videóban szereplő interjúban említi, hogy véleménye szerint a gonosz mindig is létezett és valamilyen szempontból mindannyian gonoszak vagyunk.

A Netflix idén mutatta be Richard Ramírez tetteit körüljáró Night Stalker című sorozatot.

Források:

1, 2, Kiemelt kép, Kép1, Kép2