Mindennapi félelmeink – avagy a leggyakoribb fóbiák

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Fóbiagörög eredetű szó, a phobos kifejezésből származik, melynek jelentései: félelem, rettegés, menekülés.

A fóbia azt az akár testi tünetekkel is együtt járó intenzív szorongásos állapotot jelzi, amelyet egy bizonyos helyzet, körülmény megélése vagy valamely állat, tárgy vagy személy látványa válthat ki.


Akkor beszélünk fóbiáról, ha valaki olyan meghatározott ingerekre reagál ösztönös félelemmel, indokolatlan viszolygással, amit mások nem tekintenek félelmetesnek vagy veszélyesnek. Ezeknek igazolhatatlan voltát maga a személy is felismeri, tisztában van a szorongás mértékével, de szabadulni nem képes tőle. Az ilyen jellegű félelem erősen befolyásolhatja, megnehezíti a beteg életét, sok helyen akadályozhatja is életvitelében, bizonyos tevékenységek végzésében.

Mindenki fél valamitől, valaki jobban, valaki kevésbé. Mindannyiunk életében jelen vannak a szorongást kiváltó élethelyzetek: például egy vizsga, vagy nyilvános beszéd; illetve napi szinten megijedünk bizonyos dolgoktól: mint az égzengés, vagy egy rajtunk mászó pók, de ezek még nem fóbiák. Egy fóbia kialakulásához, több kell, mint pillanatnyi ijedtség, enyhe kis félelem. Minden fóbia fokozatosan alakul ki, a múltból eredő félelmek és megoldatlan problémák következményeként. Általános tünetei közé tartoznak a: szédülés, szapora szívverés, erős izzadás, hányinger, nyomott kedélyállapot, és a nehézlégzés vagy légszomj.

A fóbiák a leggyakoribb pszichológia betegségek közé tartoznak, általában kétszer annyi nőt érintenek, mint férfit. Sokszor már gyermek-, vagy tinédzserkorban kialakulnak és felnőtt életünkben is tovább kísérnek minket. Kezelésükre leggyakrabban pszichoterápiás módszereket alkalmaznak, de a tünetek és a pánik enyhítésére a kezelőorvos vagy a pszichiáter felírhat antidepresszánst is. 

A fóbiáknak összességében 3 fő kategóriája van:

 • Agorafóbia: ide tartozik minden olyan helytől vagy helyzettől való félelem, amelyből nehézkes lehet a menekülés, kiszabadulás. A szenvedőknek okozhatnak gondot a szűk, körbezárt terek, a nagy tömeg, illetve a minden irányban nyitott tágas terek is, mint egy tengerpart vagy egy rét. 

fóbia

 • Szociális fóbia: szociális szorongásos zavarnak is nevezik, a társas helyzetekben vagy a nyilvános szereplések közben érezhető már-már pánikszerű irracionális félelem. A páciensek valójában attól rettegnek, hogy kínos helyzetbe kerülnek, zavarba jönnek, vagy mások megítélik őket. 

 

 • Specifikus fóbia: ebbe a csoportba tartoznak azok a fóbiák, amelyek egyetlen specifikus tárggyal, személlyel, állattal vagy helyzettel szemben váltanak ki irracionálisan nagy félelmet, kóros szorongást. Ilyen például a vértől, a bohócoktól, állatoktól, vihartól, repüléstől való félelem.

Fóbia nem csak egy feldolgozatlan vagy traumatikus múltbéli esemény következménye lehet, sok közülük az evolúció során, a túlélés céljából alakult ki, így egyes típusai genetikailag is öröklődhetnek.
Az alábbiakban a 10 leggyakoribb fóbiáról olvashattok:

 • Aerofóbia – a repüléstől való félelem: a fóbiák azon fajtájába tartozik melyek egy valószínűtlen, irracionális félelemre épülnek. Az aerofóbiában szenvedők rettegnek magától a repüléstől, ez pedig általában a repülés során bekövetkező balesetről való meggyőződésükön alapul.

 

 • Agorafóbia – félelem a nyílt terektől: egy fajta szorongásos fóbia, melynek kiváltó oka, hogy az érintettek nem hagyhatják el – vagy nem tudják elhagyni – a helyszínt, akkor amikor ők szeretnék. A félelem azon is alapul, hogy mások észreveszik rajtuk a pánikot, és emiatt kínos helyzetbe kerülhetnek.

 

 • Akrofóbia – a tériszony: a magasságtól való félelem evolúciós szinten is normálisnak tekinthető. A magasság mindig is potenciális veszély volt a testi épség szempontjából, így az akrofóbia olyasféle alkalmazkodó félelemként alakult ki. Tényleges fóbiáról akkor beszélhetünk, ha ez a félelem kevésbé veszélyes dolgok esetében is pánikszerű félelmet vált ki.

fóbia

 • Arachnofóbia – a pókiszony: ez az egyik leggyakoribb állatokkal kapcsolatos specifikus fóbia. Általánosságban háromszor annyi nőt érint, mint férfit. A pókoktól való viszolygás kialakulásához is hozzájárult az evolúció. Számos emberre is veszélyes pók létezik, amelyeket viszonylag nehéz beazonosítani, így kialakult egy velük szembeni általános, ösztönös félelem.

 

 • Hemofóbia – a vértől való viszolygás: hematofóbia néven is ismert, jellemzője a vér látványától való rosszullét, viszolygás, gyakori tünete az eszméletvesztés. Általában szorosan összefügg a tűktől való félelemmel, a belonefóbiával, így a szenvedői általában – érthető okokból – kerülik a hegyes, éles tárgyakat.

 

 • Kinofóbia – félelem a kutyáktól: meglepő lehet, de az emberek viszonylag nagy részét érinti a kutyáktól való pánikszerű félelem. Általában gyermekkorban, 6-8 éves kor között alakul ki. Tipikusan feldolgozatlan traumán, kellemetlen élményen alapuló fóbia.

 

 • Klausztrofóbia – a bezártságtól való félelem: talán az egyik legismertebb fóbia a tériszony mellett. A klausztrofóbia azon az irracionális félelmen alapul, hogy apró, zárt helyen tartózkodva nincs semmiféle „hozzáférésünk” a külvilághoz.

 • Skotofóbia – félelem a sötéttől: bár a neve nem gyakran használatos, mégis a leggyakoribb fóbiák közé tartozik. Az, hogy félünk a sötétben valójában az ismeretlentől, a számunkra képtelenségnek tűnő dolgoktól való rettegésünket mutatja. Evolúciósan legfőbb érzékszervünk, a látás korlátozottsága is hozzájárulhatott a skotofóbia kialakulásához.

 

 • Szociális fóbia – szorongásos személyiségzavar: jellemzője a társadalmi helyzetektől való félelem. A szociális személyiségzavarban szenvedők úgy érzik, hogy olyan helyeken, ahol több ember van mindenki őket figyeli és kellemetlen, megalázott helyzetbe kerülhetnek mások szeme láttára.

 

 • Thanatofóbia – a halálfélelem: nekrofóbia néven is ismert. Kimondhatjuk, hogy minden ember fél valamennyire a halától, viszont a thanatofóbiában szenvedők olyan mértékben rettegnek a halál, illetve saját létezésük gondolatától, hogy annak már hatása van mindennapi életükre is. A betegek viselkedésében sok hasonlóságot mutat a hipochondriával.

A fent említettek csupán a társadalomban leggyakrabban előforduló és legismertebb félelmek. Az összes fóbiás félelmet, viszolygást kiváltó dolgot talán felsorolni sem lehetne, hiszen rengeteg van. Ezek között számos olyan van, ami teljesen abszurd és érthetetlen, ilyen például a hosszú szavaktól való félelen vagy a rajzfilmektől való félelem.

Források: 1, 2, 3, képek

 

1 thought on “Mindennapi félelmeink – avagy a leggyakoribb fóbiák

Comments are closed.